Obama: Bir takvim veremem

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta hava saldırılarının ne kadar süreceğiyle ilgili olarak "Bir takvim veremem çünkü ABD personeli risk altında olursa benim başkomutan olarak görevim onların korunmasıdır" dedi.

Yayınlanma: 09.08.2014 - 17:52
Abone Ol google-news

 

Sünni halka IŞİD'in tek seçenek olmadığının gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken ABD Başkanı Barack Obama, "Birleşmiş Milletler'den yardım istiyoruz. Sorunu çözecek ABD ordusu değildir. Çözüm meşru Irak hükümeti kurulduğunda sağlanabilir" dedi. ABD Başkanı Barack Obama, "Kürt bölgesiyle Bağdat arasında daha etkili bir iletişim kurulması gerekiyor" dedi.

 

'GÜVENLİK KORİDORU OLUŞTURULMALI'

Irak'ta ne kadar süre hava saldırılarının süreceğine dair soruya, "Bir takvim veremem çünkü ABD personeli risk altında olursa benim başkomutan olarak görevim onların korunmasıdır. Mevcut durumu muhafaza edeceğiz ve bölgedeki diplomatlarımız, vatandaşlarımız ve büyükelçilik personelimizin daha güvende olmasını sağlayacağız. IŞİD zulmünden kaçarak Sincar'a sığınan Ezidi halkının sıkıntısına ve buradaki insani duruma çözüm bulmak önceliğimiz. IŞİD'in bu dağı geçerek orada bir katliam yapmasını önlemek zorundayız. Onları yeniden başka bir bölgeye nasıl nakledebiliriz ona bakmalıyız. Başka ülkelerden gelen destekler çok önemli İngiltere'den gelen destek bizi çok memnun etti. Bundan sonra nasıl bir güvenlik koridoru oluşturabiliriz ona bakacağız. Onları oradan almak kolay değil" diye cevap verdi.

IŞİD'e karşı Irak hükümetine ve Kürt güçlerine yardımcı olmaya devam edeceklerini ifade eden Obama, "Soykırımı önlemek amacıyla çabalarımız sürecek" dedi.

 

'HALİFE'LİK KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

ABD son birkaç gündür IŞİD mevzilerine karşı hava saldırıları düzenliyor ve Irak'ın kuzeyindeki Şengal dağlarına sığınan binlerce Ezidi'ye havadan su ve gıda yardımı yapıyor.

Obama, New York Times gazetesine verdiği bir mülakatta, "Onların Suriye ve Irak boyunca bir halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz, fakat bunu yapabilmemizin tek yolu orada boşluğu doldurabilecek ortaklarımızın olduğunu bilmemizden geçiyor" dedi. Obama IŞİD'e karşı saldırıların gerekirse süreceğini ancak kara harekatının söz konusu olmayacağını söyledi. Obama IŞİD'i bir süreliğine kaçırabileceklerini ancak Amerikan uçakları ayrılır ayrılmaz geri geldiklerini belirtti.

Haftalık radyo konuşmasında da Amerikan Başkanı Obama ülkesinin askeri hava harekatının ve insani yardımının son derece önemli olduğunu ancak bunların sınırlı olduğunu söyledi. Erbil'e yaklaşan IŞİD'in daha fazla ilerlemesi durumunda ordusunun hedefli saldırılarla hareket geçeceğini perşembe gecesi ifade ettiğini söyleyen Obama, "Bunu yaptık ve gerekirse yapmaya da devam edeceğiz" dedi. Obama ayrıca ülkesinin Irak'ta başka bir savaşa daha sürüklenmeyeceği sözünü verdi.

 

İNGİLTERE'DEN İNSANİ YARDIM

Bu arada İngiltere'de ABD'nin insani yardım harekatına katılması için bir uçak gönderdi. BBC'nin edindiği bilgilere göre insani yardımla dolu bir uçak RAF Brize Norton'dan Irak'a hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler