Obama herkese ABD'yi sevdirdi, Türkler hariç

BBC'nin her yıl yaptırdığı araştırmanın bu yılki sonuçları dünyanın her yer yerinde insanların ABD hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde değiştiğine işaret etti. Araştırmanın yapıldığı 28 ülkeden sadece Türkiye ve Pakistan'da ABD karşıtlığının hala yüzde 50'nin üzerinde olması ise dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 13:47
Abone Ol google-news

BBC’nin araştırmayı yapmaya başladığı 2005 yılından bu yana ilk kez ABD’nin dünya genelindeki imajında bir düzelme görülüyor. Bu değişiklikte en önemli faktörün Barack Obama’nın başkanlığı olduğu söyleniyor.

Almanya, 2009 yılı itibariyle en çok sevilen ülkeyken, İran ve Pakistan haklarında en olumsuz yorumlar yapılan iki ülke oldu. Anketin yapıldığı 28 ülkede, Kasım 2009 ile Şubat 2010 arasında neredeyse 30 bin kişiyle görüşüldü. Bu ülkelerden 15 tanesinin 2005’ten bu yana sürekli olarak araştırmaya dahil ediliyor olması uzun vadeli eğilimlerin incelenmesine de fırsat vermiş oldu.

Bir tanesi ABD olan bu ülkelerden diğer 14’ünde, ABD hakkında olumlu görüşler 2005’te yüzde 38’ken, 2007 yılında yüzde 28’e düşmüştü. Ancak bu oranlar 2009’da yüzde 35’e, bu yıl da yüzde 40’a yükseldi. Bu arada Çin’e hakkındaki algı gerilemeye devam ediyor. 2005 yılında araştırmaya katılanların yüzde 49’u bu ülke hakkında olumlu görüş belirtirken 2009 ve 2010’da bu oran yüzde 34 oldu.

Maryland Üniversitesi işbirliğiyle anketi düzenleyen uluslararası araştırma şirketi GlobeScan’in başkanı Doug Miller, “İnsanlar ikinci Irak Savaşı’ndan bu yana ilk kez ABD hakkında bu kadar olumlu görüşler taşıyor” dedi.

 

Hala İngiltere ve Almanya'nın gerisinde

Miller, ABD hakkında olumlu görüş sahibi olanların yüzdesinin Almanya ve İngiltere’nin hala gerisinde olduğunu, ama yine de önemli bir yükseliş gösterdiğini ifade etti.

Araştırmayı yöneten bir diğer isim Steven Kull da, “Bir yıl sonra ‘Obama etkisi’ gerçek olmuş gibi görünüyor” dedi. Başkanın küresel alandaki etkisinin ABD’nin imajıyla ilgili olumsuz görüşleri azalttığını belirten Kull, buna rağmen olumlu noktaların henüz çok fazla dikkat çekmediğini belirtti.

Kull, “Çin’in imajı nötrde kaldı ancak ABD küresel çaptaki yumuşak güç çekişmesinde Çin’in önüne geçti” dedi.

Anketin yapıldığı 28 ülke arasında ABD hakkında, Amerikalılar da dahil 20 ülkenin vatandaşları tarafından olumlu yorumlar yapıldı. Altı ülkenin vatandaşları olumsuz yorumlar yaparken, iki ülkenin kamuoyunda kararsızlık görüldü.

 

Ruslar hala Amerikalıları sevmiyor

2009’a kıyasla, ABD hakkındaki olumlu görüşler Almanya’da yüzde 21, Rusya’da yüzde 18, Portekiz’de yüzde 14, Şili’de de yüzde 13 oranında yükseldi. Ancak Rusya ve Almanya genelinde ABD hakkındaki olumsuz görüşler hala yaygın.

Bu arada ABD hakkındaki olumsuz görüşlerin sırasıyla yüzde 23, yüzde 14 ve yüzde 10 azaldığı üç ülke İspanya, Fransa ve İngiltere, ABD hakkında olumlu düşünen ülkeler kategorisine girdi.

Araştırmanın yapıldığı 28 ülkeden sadece Türkiye ve Pakistan’da nüfusun yüzde 50’sinden fazlası ABD hakkında olumsuz görüşler taşıyor.

 

En sevilen Almanya


Almanya, yüzde 59’luk ortalamayla en sevilen ülke olurken listenin devamında Japonya (yüzde 53), İngiltere (yüzde 52), Kanada (yüzde 51) ve Fransa (yüzde 49) var. Avrupa Birliği hakkındaki olumlu görüşlerin ortalaması da yüzde 53.

Buna karşın en sevilmeyen ülkeler İran (yüzde 15), Pakistan (yüzde 16), Kuzey Kore (yüzde 17), İsrail (yüzde 19) ve Rusya (yüzde 30).

Araştırmanın 200’ten bu yana her yıl yapıldığı 15 ülke ise şöyle: Avustralya, Kanada, Şili, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Filipinler, Rusya, Türkiye, İngiltere ve ABD.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler