Obama: Kaddafi sona yaklaştı

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'daki gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada "Kaddafi yönetiminin sona erdiği açık ama Libya halkının yararı için askerlerine silahlarını bırakma çağrısı yapma fırsatına hala sahip" dedi. Pentagon, Kaddafi'nin hala Libya'da bulunduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 22.08.2011 - 05:58
Abone Ol google-news

Libyalı muhalifler, 6 ay kadar süren iç savaşın ardından Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin denetimindeki başkent Trablus'a girdi.

Libyalı muhaliflerin sözcüsü, kente üç koldan başlattıkları saldırıyla eş zamanlı olarak kentte dikkatli bir şekilde organize edilen ayaklanmanın ardından Trablus'un batısındaki bir mahalleden giren muhalif güçlerin kentin yüzde 95'inin kontrolünü ele geçirdiklerini belirtti.

Sözcü, Kaddafi'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı koruma görevlilerinin silahlarını teslim ettiğini kaydetti.

Bir oğlu daha yakalandı

Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin Koordinatörü Adil Dabbeçi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Libya lideri Kaddafi'nin küçük oğlu Seyfülislam'ın ele geçirildiğini, Kaddafi'nin büyük oğlu Muhammed El Kaddafi'nin de muhalif güçlere teslim olduğunu söyledi.

Arap basını da Kaddafi'nin oğullarından Sadi Kaddafi'nin de yakalandığını duyurdu.

Dabbeçi, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla Muammer Kaddafi ile birlikte yargılamak istediği Seyfülislam'ın mahkemeye teslim edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kentteki muhalif güçlere karşı direnişin büyük oranda azalması üzerine muhalif güçler ve kendilerini destekleyen Libyalılar, Yeşil Meydan'da kutlamalar yaptı.

Yeşil Meydan'ın yakınında, gençlerin Kaddafi hükümetine ait yeşil bayrakları yakarak kendi bayraklarını kaldırdıkları, bazı Libyalılarınsa ''kutsanmış gün'' olarak adlandırdıkları bugünde şükran duygularını göstermek için toprağı öptükleri görüldü.

Bu arada pek çok Trabluslunun cep telefonuna muhalif güçlerin yönetiminden gelen ''Allahu Ekber. Muammed Kaddafi'nin çöküşü üzerine Libya halkını kutluyoruz'' yazılı mesajlar geldiği belirtildi.

 

Devlet televizyonunu ele geçirdiler

Libya'da isyancıların, devlet televizyonunun kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

Reuters'a konuşan muhaliflerin sözcüsü, "Şu an itibarıyla yayın kesildi. Kanalın kontrolü bizde" açıklamasında bulundu.

Sözcü, "Devrimciler, binanın etrafındaki askerleri öldürdükten sonra televizyon kanalına girdi" dedi.

 

ABD'ye göre Kaddafi Libya'da

Pentagon, Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin hala Libya'da bulunduğunu bildirdi.

Pentagon Sözcüsü David Lapan gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaddafi ile ilgili olarak ''Hala ülkede olduğunu düşünüyoruz, ülkeyi terk ettiğine dair bir bilgimiz yok'' dedi.

 

Obama: Kaddafi rejimi sona yaklaştı

ABD Başkanı Barack Obama, Massachusetts'te Libya'daki gelişmeler üzerine açıklama yaptı.

Libya'daki durumun hala çok 'akışkan' olduğunu belirten Obama, bazı belirsizliklerin sürdüğünü ve hala tehdit oluşturan rejim unsurlarının bulunduğunu söyledi. "Ancak, Kaddafi rejiminin sona yaklaştığının ve Libya'nın geleceğinin Libya halkının elinde olduğunun açık olduğunu" ifade eden Obama, şu an Libya sokaklarındaki kutlamaların insanların itibarının herhangi bir diktatörden çok daha güçlü olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Obama, Libya'da daha sona gelinmediğine vurgu yaparak, bir yanda rejim çökerken, diğer yanda bazı alanlarda şiddetli çarpışmaların hala sürdüğünü söyledi.

Kaddafi yönetiminin sona erdiğinin açık olduğunu söyleyen ABD Başkanı Obama, "Ama Kaddafi, gücü açıkça Libya halkına bırakarak daha fazla kan dökülmesini azaltma ve mücadeleyi sürdüren askerlerine Libya halkının yararı için silahlarını bırakma çağrısı yapma fırsatına hala sahip" dedi.

Obama, muhaliflere de seslenerek, muhaliflerin de adaletli, kapsayıcı ve barışçıl bir geçiş için önemli adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

 

NATO'yu övdü

Obama, ABD'nin müttefik ve ortaklarına da seslenerek, Libya'ya müdahalenin "bir" olarak bir araya geldiklerinde uluslararası toplumun neyi başarabileceğini gösterdiğini dile getirdi. Obama, "Libya'daki çabalar henüz sona ermese de, gücünü, hem askeri ateş gücünden hem de demokratik ideallerimizin gücünden alan NATO, dünyadaki en kabiliyetli ittifak olduğunu kanıtladı" dedi.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya halkının daha iyi bir gelecek için hayallerine yaklaştığını söyleyerek, "Kaddafi rejimi parçalanıyor ve Kaddafi geri çekiliyor" dedi.

Cameron, Başbakanlıkta düzenlenen Libya konulu Milli Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin savaşmaya son vermesi gerektiğini bildirdi.
Trablus'taki duruma kayıtsız kalınamayacağını belirten Cameron, İngiltere'nin özgür ve demokratik bir Libya için desteğini sürdüreceğini ifade etti. Uluslararası destekle ve Birleşmiş Milletler'in koordinasyonuyla Libya'nın önderliğindeki bir sürecin önemini vurgulayan Cameron, "Bugünkü öncelik, Trablus'ta güvenliğin sağlanmasıdır. Ulusal Geçiş Konseyi'nin planlarını hayata geçirmesi için yakın bir şekilde çalışıyoruz ve destekliyoruz" dedi.

Libya'da sivil halkın korunması için bulunan NATO misyonunun, gerekli olduğu sürece bu ülkede bulunmaya devam edeceğini belirten Cameron, şöyle konuştu:

"6 ay önce, Libya halkını desteklemek için askerlerimizi göndermek gibi zor bir karar aldık. O zaman, bir şeyler yapmanın yasal, doğru ve gerekli olduğunu söylemiştim. Buna bugün daha güçlü bir şekilde inanıyorum. Gerekliydi, çünkü Kaddafi kendi insanlarını katledecekti. Masum insanların katliamı önlenmiş oldu. Yasaldı, çünkü çıkarılan BM Güvenlik Konseyi kararınca hareket ettik. Doğruydu, çünkü Libya halkı, Tunus ve Mısır halkının şimdi yaptığı gibi kendi geleceğini kendi şekillendirmeyi hakkediyor."

İngiltere'nin Bingazi'de "güçlü bir diplomatik misyonunun" bulunduğunu kaydeden Cameron, Trablus'a da güvenliğin sağlanmasının ardından diplomatik misyonun gönderileceğini söyledi.

"Libya halkına ait olan dondurulmuş mal varlıklarını yakında aktif hale getireceğiz" diyen Cameron, "hiç şüphesiz ki Libya'yı zor günlerin beklediğini, hiçbir geçişin kolay olmadığını" kaydetti.

Cameron, "Bugün Arap baharı baskıdan ve diktatörlükten bir adım daha uzaklaşmıştır, özgürlük ve demokrasiye bir adım daha yaklaşmıştır. Libya halkı da Kaddafi teröründen uzak daha iyi bir gelecek için hayallerine yaklaşmıştır" diye konuştu.

"Kaddafi'nin nerede olduğunu bilmiyoruz"

Soruları da yanıtlayan İngiltere Başbakanı Cameron, Kaddafi'nin işlediği suçlarla ilgili adaletin karşısına çıkarılması gerektiğini belirterek, ancak önce Kaddafi'nin bulunması gerektiğini, nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

Cameron, Libya'da daha yapılması gerekenler olduğunu ancak son günlerde yaşananların Libya halkının hayallerine yaklaştığını gösterdiğini sözlerine ekledi.
İngiltere, Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyini geçen ay tanımıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler