Obeziteye karşı "Ege mutfağı"

Et yemeklerine oranla sebze-meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağı, obeziteyle mücadelede etkili oluyor.

Yayınlanma: 17.05.2013 - 09:52
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği Beslenme Bilim Dalı Başkanı Sibel Karakaya yaptığı açıklamada, Ege mutfağında et kullanımının yaygın olmadığını, sebze ve etin birlikte kullanıldığı yemeklerin ve zeytinyağlıların dikkat çektiğini söyledi.

Ege mutfağındaki bu özeliklerin obeziteyi önleme açısından önemli olduğunu belirten Karakaya, "Bunlar, protein içerikleri düşük, vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından daha zengin ve daha az enerji veren yiyecekler, dolayısıyla bunlar kilo almaya neden olmaz. Ancak bunları yine bolca yağlayıp tüketirsek kilo alırız" dedi.

Karakaya, yediğin zaman zayıflatan bir yiyeceğin bulunmadığını ancak Ege mutfağında yer alan birçok sebze ve otun, kalorisi düşük yiyecekler olduğunu kaydetti.


"Zeytinyağı masum değil"

Ege mutfağında yaygın kullanılan zeytinyağı sağlıklı ancak fazla tüketiminin yanlış olduğuna değinen Karakaya, zeytinyağının 1 gramının tereyağı ve margarinin 1 gramıyla aynı enerjiyi verdiğine dikkati çekti. Karakaya, "Zeytinyağı, kilo yapması ve enerji vermesi bakımından masum değil. Zeytinyağının obeziteyi önler bir etkisi yok" diye konuştu.

Günde en fazla 1 ya da 2 yemek kaşığı zeytinyağının sağlık açısından yeterli olduğunu vurgulayan Karakaya, zeytinyağının fazla kullanımının kilo olarak geri döneceğine işaret etti.
Karakaya, obeziteye karşı kızartmaların yağlarının da süzülerek tüketilmesi gerektiğini, mümkünse kızartma yerine haşlamanın, zeytinyağlı dolma yerine pirinci daha az olduğu için etli dolmanın tercih edilmesi gerektiği ifade etti.


"Mucize diyet diye bir şey yok"

Diyet yapmanın zor bir şey olduğunu söyleyen Karakaya, "Rejim yaparken beslenme alışkanlığınızı değiştireceksiniz, bunu yaparken de hamur işlerinden ve yağlardan uzak duracaksınız. Bunu tamamen yok etmek mümkün değil, zamanla azaltılmalı" diye konuştu. Sibel Karakaya, diyette, yeterli ve dengeli beslenip günlük alınması gereken kalorinin altında enerji alınmasını önererek "Beslenme alışkanlığınız değiştirmeniz gerekiyor, ancak zayıflama konusunda 'mucize diyet' diye bir şey kesinlikle yok" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler