"Öcalan yeniden yargılanacak"

KCK'ye yönelik soruşturma kapsamında 42'si avukat 46 kişinin gözaltına alınması, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından protesto edildi. Soruşturmaya ilişkin açıklama yapan BDP'li Kaplan, 'İnanıyorum ki bu dava 21. yüzyıl davası olacak. Çünkü Öcalan yeniden yargılanacak" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.11.2011 - 14:14

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İzmir Barosu Başkanı Sema Tektaş ve Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, bazı illerin baro başkanlığı temsilcileri, Beşiktaş'taki İstanbul ADliyesi önünde bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasında, terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik soruşturma kapsamında 42'si avukat 46 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterildi.

TBB Başkanı Coşar, burada yaptığı konuşmada, mesleki dayanışma adına adliyede bulunduklarını ve Avukatlık Yasası'nın Türkiye Barolar Birliğine verdiği en önemli görevlerden birisinin avukatların menfaatlerini korumak olduğunu belirterek, masumiyet karinesi gereğince meslektaşları olan avukatlar da dahil, haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadan herkesin masum olduğunu ve süreci bundan sonraki günlerde de takip edeceklerini kaydetti.

''Türkiye Barolar Birliği ve barolar olarak KCK davasını da takip ediyoruz. Yine Silivri'deki davayı, Odatv davasını takip ediyoruz. Yani hak ve özgürlüklere aykırı veya bizim aykırı bulduğumuz ne varsa, biz birlik olarak bunların takipçisiyiz'' ifadelerini kullanan Coşar, tutuksuz yargılanma hususu gözetilerek, gözaltına alınan avukatların ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Coşar, TBB ve Türkiye'deki baroların büyük bir kısmı olarak özel yetkili ağır ceza mahkemelerine karşı olduklarını da sözlerine ekledi.

''Bu Türkiye tarihinde görülmüş en büyük avukat gözaltısıdır''

İzmir Barosu Başkanı Sema Tektaş da İzmir'de özel görevli mahkemelere karşı, Barolar Birliği ve 57 baro başkanlığı olarak bir deklerasyon hazırladıklarını ve bu mahkemelerin kapatılmasını talep ettiklerini anlatarak, bu konuda savunmadan gelen güçlerini kullanacaklarını ve meslektaşlarının savunmalarına katılacaklarını söyledi.

''Bu, Türkiye tarihinde görülmüş en büyük avukat gözaltısıdır'' diyen Tektaş, meslektaşlarının sürekli görevlerinin başında, her gün adliye koridorlarında onlarca duruşmaya girip çıkan ve davalara bakan arkadaşları olduğunu ifade etti.

Tektaş, ''Yakalama kararı çıkarıtılmadan, meslektaşlarımız ifadeye çağrılsalardı hemen ifadeye gelirlerdi. Yakalama, gözaltına alma, tutuklama, bu ülkede hoyratça uygulanır hale gelmiştir''dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da 7'si kendi üyeleri olmak üzere, gözaltına alınan 42 meslektaşına destek vermek için adliyeye geldiklerini ve soruşturmanın savunma hakkına yönelik bir saldırı olduğunu düşündüklerini söyleyerek, ''Biz inanıyoruz ki burada eğer hukuk işleyecekse, bugün meslektaşlarımız salıverilecek. Eğer gerçekten meslektaşlarımız tutuklanacaksa, bu hukuki bir soruşturma olmadığı için de bu karar siyasi bir karar olacaktır'' dedi.

Aktar, Diyarbakır Barosu'ndan gelen meslektaşlarını savunmalarını üstleneceklerini ve avukatlar çıkana kadar da adliyeden ayrılmayacaklarını ifade etti.

''Öcalan da bu davada yargılanacak''


Soruşturmaya ilişkin bir açıklama yapan BDP Grup Başkanveli Hasip Kaplan da adil yargılanmanın en temel unsuru olan savunma hakkına Cumhuriyet tarihinin en büyük saldırısı yapıldığını ve savcılarda olan silahın, savunma makamında bulunmadığını söyledi.

Bu soruşturmada avukatların, Öcalan'ın verdiği talimatları, Kandil'e götürdüğünün iddia edildiğini belirten Kaplan, devletin de İmralı'dan mektupları alıp bizzat Kandil'e ve Oslo'ya ulaştırdığının tespit edildiğini, bu konuda avukatların suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

Kaplan, ''İnanıyorum ki bu dava 21. yüzyıl davası olacak. Çünkü Öcalan yeniden yargılanacak bu davada. Eğer Öcalan avukatlarına talimat vermişse, kendisi de bu davada yargılanacak. Avukatlar da yargılanacak. Ama hükümet de devlet de MİT de bu davada yargılanacaktır. Ve bütün gizli görüşmeler bu şekilde açıga çıkacak, Türkiye, 'kral çıplak' diyecektir. Bu dava, bir bumergang gibi dönüp dolaşıp hükümeti vuracaktır'' dedi.

Açıklamaların ardından adliyeye BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Aysel Tuğluk da geldi.

Görevli 300'e yakın avukat

Bu arada Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen ve aralarında eski milletvekili Mahmut Alınak'ın da olduğu 42'si avukat 46 kişinin ifade verme işlemlerinin, şüpheli avukatlarının müvekkillerinin ifadesini sadece soruşturma savcısının alması yönündeki talepleri nedeniyle henüz başlamadığı öğrenildi.

Şüpheli avukatlara destek için görev alan ve soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen ile görüşen 300'e yakın avukatın, müvekkillerinin ifadesini akendisinin almasını istedikleri, Çimen'in de bunu kabul etmediği kaydedildi.

Şüphelilerin ifade verme işlemlerinin, soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Adnan Çimen ve İsmail Tandoğan'ın da aralarında olduğu, adliyede görevli 16 savcı tarafından yapılacağı öngörülüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler