ODÜ'den ''Türkçe kampanyası''
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, ''Eğer bir ırkı yok etmek isteniyorsa bunun en kolay yolu diline saldırmaktır'' dedi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, ODÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Türkçe Kulübü tarafından başlatılan ''Türkçe Kampanyası'' çerçevesinde Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dilin milletler açısından önemini vurguladı.
''Artık dünyada ırk kavramı bir takım anatomik özelliklerle olmuyor'' diyen Kafelioğlu, ırk açısından da dilin önemli olduğuna işaret ederek, ''Özellikle Türk kültürüne baktığımız zaman dedelerimiz Orta Asya'dan kalkmış, önüne gelenle evlenmiş evlilikler yapmış. Her dilden, her ırktan bir takım parçalar almışız. Dolaysıyla eskiden olduğu gibi bir anatomik özellik çizmek çok zor. Çizersiniz ama aynaya baktığınız zaman ben kimim diye kendi kendinize sorarsanız'' diye konuştu.
Bu anlamda dilin öneminin iyi kavranması gerektiğini belirten Kefelioğlu, şunları kaydetti:
''Artık ırkları ırk yapan en önemli unsur dildir. Eğer bir ırkı yok etmek istiyorsanız bunun en kolay yolu da diline saldırmaktır. Diline saldırdığınız zaman o ırkı kişiliksizleştiriyorsunuz ve köklerinden uzaklaştırarak kendi kültürüne yabancı hale getiriyorsunuz. Son zamanlarda yapılan saldırıların amacı da budur zaten. O nedenle biz rektörlük olarak bu kampanyaya çok önem veriyoruz.''
Rektör Kefelioğlu'nun konuşmasının ardından konferansa konuşmacı olarak katılan eski Türk Dil Kurumu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bican Ercilasun, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sema Barutçu ve Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Türkçe'nin tarihi ve Türkçe'nin nasıl yabancılaştırıldığı konusunda katılımcılara anlatımda bulundu.
Prof. Dr. Bican Ercilasun, ODÜ tarafından başlatılan kampanyanın çok yararlı olacağına inandıklarını söyledi.
Ercilasun, Türkçe'nin göz gibi, ayak gibi önemli olduğunu, ancak insanların bunun önemini halen anlayamadıklarını belirterek, ''Yani gözümüz bozulmadan, gözümüzün önemini bilmiyoruz. Ayağımıza bir şey olmadan onun da önemini bilmiyoruz. Dil de öyle işte'' dedi.
Prof. Dr. Sema Barutçu da yaptığı konuşmada toplumun tarihini bilmenin, dilin tarihini bilmek için bir ön şart olduğunu dile getirdi.
Barutçu, dilin kendi özünden ve içeriğinden uzaklaştırılmaması gerektiğine işaret ederek, ''Bunun için hepimize önemli görevler düşmektedir'' diye konuştu.
Prof. Dr. Tuncer Gülensoy da Türkçe'nin nasıl yabancılaştırıldığı konusunda bilgi vererek, toplumun dil konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği