Okay Temiz'den 'Ritmin Günü' konseri

Ünlü cazcı ve vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz, 2002 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdiği ''Ritmin Günü'' konserinde, dünyaca tanınmış ritm ustaları ile Okay Temiz Ritm Atölyesi öğrencilerini bir araya getirecek.

Okay Temiz'den 'Ritmin Günü' konseri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.02.2010 - 08:46

Ünlü cazcı ve vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz, atölyeye devam eden iş adamlarından eczacılara, toplumun değişik kesimlerden öğrencilerinin, öğrendiklerini paylaşması ve insanlara ritmi sevdirmek amacıyla her yıl yapmaya çalıştıkları ''Ritmin Günü'' konserlerinin 8'incisini, Hindistan'dan ritm ustaları ile bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda vereceklerini söyledi.

Temiz, bu yıl Hindistan ritmine yöneldiklerini ve konserde yıllarca beraber turnelere çıktığı Hindistanlı grup The Karnataka College Of Percussion ile sahne alacaklarını belirterek, ''Ritmde, müzikte, dansta, dünyada en ileri Hindistan'dır. O açıdan bu grubu çağırdım. Konserde, Hint müziği ile karışık Afrika ritmleri olacak. 85 kişi arkada, önde 3 Hindistanlı müzisyen. Bu, dünyada ilk defa olan bir şey'' dedi. Konserde küresel ısınmaya dikkati çekmek amacıyla yaptığı müzikleri de seslendirerek ''suyun önemini'' vurgulayacaklarını söyleyen Temiz, DAP Yapı'nın sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle verilecek konserde, Okay Temiz Ritm Atölyesi'nden 3 ay ile 9-10 yıl kadar eğitim alan öğrencilerinin yer alacağını dile getirdi.
 

'Müzik piyasasından memnun değilim'

Türkiye'deki dinleyiciden memnun olduğunu fakat müzik piyasasından memnun olmadığını dile getiren Temiz, ''Popla yatıp popla kalkıyor herkes. Caz, dünya müziği... Etnik müziği modern şekilde çalabileceğimiz kulüpler yok. 2-3 tane var İstanbul'da. İşin kötü tarafı eğlence gibi olmuş her şey, çok geç başlıyor. Müzik 23.00'de başlar mı? İsveç'te, Almanya'da müzik 20.30'da başlar, 00.00'da biter. Burada 01.00'de başlayan yerler var. Böyle olunca müzisyen de yoruluyor. Caz dinleyen insanlar o kadar geç yatmaz, Türkiye çok enteresan'' diye konuştu. Bütün müzik menajerlerinin de çabuk para kazanma amacıyla pop müziğine yöneldiğini söyleyen Temiz, caz müziğini pazarlayan menajer de olmadığını kaydetti.

'Medeniyetler Orkestrası anlaşılmadı'

Her dinden bir müzisyenin yer aldığı ''Medeniyetler Orkestrası'' projesini de Türkiye'de gerçekleştiremediğini anlatan Temiz, ''Medeniyetler Orkestrası projemi, finansmanı çıkmadığı için hayata geçiremedim. Onu bekliyoruz. Devasa bir orkestra kurduk. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan cevap bekliyorum. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile konuştuk. Herkes sıcak baktı fakat verilen teklif bir yerde kalıyor'' diye konuştu. ''Medeniyetler Orkestrası'' projesine Vatikan'dan teklif geldiğini söyleyen Temiz, proje Türkiye'de gerçekleşemeyince bir önceki Papa'nın ''Gelin, burada yapın'' şeklinde davette bulunduğunu kaydetti.

Temiz, ''Biz bunu yapmış olsaydık, Konya'da Mevlana'nın anısına bir konser verecektik. Arkadan Selçuk'a gidip Efes Antik Tiyatrosu'nda çalacaktık. Vatikan'da, Moskova'da ve Japonya'da çalacaktık. Bir dünya orkestrası olarak bütün dünyayı dolaşacaktık. Çünkü müzisyenler en iyileriydi. Bu da anlaşılmadı'' diye yakındı. 28 yıl yaşadığı İsveç'te, İsveç Kültür Bakanlığı'nın çok büyük desteğini gördüğünü ve bu sayede birçok çalışmaya imza attığını vurgulayan Temiz, şöyle devam etti: ''Orada yaptığınız projeyi dinliyorlar. Komite var, dinliyor, not alıyorlar, finansmanı hepsi kağıda dökülüyor. İki hafta sonra cevap veriyorlar. Bekletme de yok öyle aylarca. Küskün değilim, kızgınım. Kızarak ben kaç kere gittim Türkiye'den. Ben 4 kez Türkiye'ye nakli hane yaptım. Baktım hiçbir imkan yok. Bir şey çıkmadı. Sonunda 'mehter takımı ile bir proje yapayım' dedim. Mehter takımı barış orkestrası yaptık. Savaş orkestrasından barış orkestrası yaptım.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler