Okul servisleri sorunu Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, okul servislerinin denetiminin yapılıp yapılmadığını ve okul servislerinde gerekli yasal standartların uygulanıp uygulanmadığını sordu.

Okul servisleri sorunu Meclis gündeminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2017 - 17:09

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren okul servisi sorununu meclis gündemine taşıdı. Yedekci, Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, okul servislerinin denetiminin yapılıp yapılmadığını ve okul servislerinde gerekli yasal standartların uygulanıp uygulanmadığını sordu.

 Önergede şu ifadeler yer aldı:

 Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim gören yüz binlerce öğrenci okul servis aracı ile evden okula, okuldan eve taşınmaktadır. Çocuklarımızın hayatlarını emanet ettiğimiz servislerde güvenlik sorunları yaşanmaktadır. Basında servis taşımacılığı yapan iki firma arasında okul bahçesinde silahlı kavga yaşandığı, üç kişinin yaralandığı haberi yer almaktadır. Servis taşımacıları arasında silahlı kavga haberi günden güne artmaktadır. Bir güvenlik firmasının yaptığı “Türkiye’de Taşıma ve Taşıma Araçları ile İlgili Sorunlara İlişkin Yönetici, Öğretmen, Öğrenci ve Araç Sürücülerinin Algıları” araştırmasında öğrencilerin servis şoförlerinin ve rehberlerin davranışlarından olumsuz yönde etkilendiği, öğrencilerin bireysel şikayetlerine rağmen somut adımlar atılmadığı, sürücü davranışları, hareket ve kişiliğinin öğrencilerde kalıcı izler oluşturduğu servis şoförlerinin eğitimsiz ve öğrencilerin servis şoförlerinden şikayetçi olduğu, taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında, taşıma işinde kullanılan servis araçları araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin çoğu tarafından “orta” seviyede güvenilir bulunduğu, diğer yandan servis sürücülerinin hiçbir eğitim ve sertifika programına katılmamış olmalarının da tehlike ve riskleri daha da arttırdığı başlıkları araştırma sonuçları arasında önemli bir yer tutmaktadır.

 Bu bağlamda;

 1-Yönetmelik gereği ülke genelinde son üç yılda kaç okul servis aracının denetimi yapılmıştır? Bu denetimler hangi aralıklarla yapılmaktadır?

 2-Öğrencilerin Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne uygun olarak taşınıp taşınmadığı, servis araçlarının ve aracı kullanan şoförün yönetmelikte belirlenen özelliklere uygunluğu nasıl denetlenmektedir? Yönetmelik esaslarına uygun olmayan şoförler hakkında hangi işlemler yapılmıştır? Yapılan işlemlerin sayısı kaçtır?

 3-Yönetmeliğe uygun olmaması sebebiyle işlem yapıldığı halde servis taşımacılığı yapan şirketler ve ya kişiler var mıdır? Bunların denetimi nasıl yapılmaktadır?

 4-Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin 8. Maddesinde “Şoförler, "Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi" ne sahip olmak, zorundadırlar…. Bu maddede belirtilen şartlara uymayanların özel izin belgesi, söz konusu belgeyi düzenleyen kurum tarafından iptal edilir.” denilmektedir. Bu madde gereğince taşıma işlerinde çalışanların yükümlülüklerini yeterli düzeyde yerine getirmekte midir?

 5-Denetimler için Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği 12. Maddesi’nde “Bakanlık yapacağı denetimleri, kendi personelinin yanı sıra, valilikler, kolluk kuvvetleri (polis, zabıta, jandarma) ve yetkili kıldığı diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli aracılığıyla yapar. Denetimle ilgili olarak bu kuruluşlar Bakanlıkla her zaman işbirliği içinde olmak ve Bakanlık talimatlarını yerine getirmek zorundadır…” denilmektedir. Bu madde gereğince yetkilendirilen diğer ilgili bakanlıklarla koordinasyonunuz hangi düzeydedir? Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinasyonlu çalışmalar yapılmakta mıdır? Sorumluluklar gereği gibi yerine getirilmekte midir?

 6-Ailelerin geleceğimiz olan çocuklarımızın canlarını emanet ettiği servis araçları firma ve sahiplerinin sorumluluğu yerine getirebilecek nitelikte olmalarını sağlayacak yasal düzenlemelere uyulmakta mıdır? İlgili yasal düzenlemelerin yeterli midir?

 7-Servis şoförlerine öfke ve sinir kontrolü eğitimini verilmekte midir?

 8-Servis şoförlerinin sabıka kayıtlarına bakılmakta mıdır? Trafik kazaları ve cezaları geçmişleri dikkate alınmakta mıdır?

 9-Servis şoförlerine çocuk psikolojisi ile ilgili eğitim verilmekte midir?

 10-Ehliyeti olan ve birkaç belgeyi almış olan herkes servis şoförlüğü işini rahatlıkla yapabilmekte midir?

 11-Servis araçlarının bakımları ve standartlara uygunluğu nasıl kontrol edilmektedir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler