Olmert'e jet hızıyla cevap

Gazze operasyonlarıyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın "operasyon gizlendi" eleştirilerine günler sonra yanıt veren İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e, Başbakan'ın cevap vermesi uzun sürmedi. Erdoğan, "Niye herhangi bir başbakana, İsrail'in askeri planlarından bahsedeyim?" diyen Olmert'e, "Herhangi ülkelerden bir tanesi ile görüşmüyorsunuz" yanıtını verdi.

Olmert'e jet hızıyla cevap
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.02.2009 - 09:46

Amerikan Yahudi Örgütü Başkanları Konferansı’nda konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze operasyonu konusundaki tepkisinin kendisini çok üzdüğünü söyledi.

Olmert, "Yakın dostum Amerikan Başkanı Bush’u Gazze’ye saldıracağız diye aramadım. Yakın dostlarım Gordon Brown, Nicolas Sarkozy ya da Angela Merkel’i de aramadım. Niye herhangi bir başkanı arayıp, İsrail devletinin kendi vatandaşlarını korumaya yönelik askeri planını anlatayım!" dedi.

Türkiye ile iyi ilişkilerin sürmesini istediklerini söyleyen Olmert, "Umarım Türkiye Başbakanı, bazı ulusların liderlerinin en hassas sırları söylemelerini yasaklayan sınırlamalar olduğunu anlar. Kaldı ki İsrail ordusuna saldırı emri vereceğimi, o zaman ben de bilmiyordum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze operasyonları konusundaki eleştirilerine günler sonra yanıt veren Olmert'e jet hızıyla cevap geldi.

"Herhangi ülkelerden bir tanesi ile görüşmüyorsunuz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili açıklamalarına, Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader ile düzenledikleri ortak basın toplantısıda yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, ''İsrail Başbakanı Olmert, Gazze'ye yönelik askeri müdahalesi konusunda, ''Niye herhangi bir başbakanı İsrail'in askeri planlarından bahsedeyim'. Bunu Bush'a da Sarkozy ve Merkel'i de aramadım' şeklinde açıklama yaptı. Buna yorumunuz ne olacak?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı: ''Bu konuda cevap vermeyi doğrusu uygun bulmuyorum. Çünkü bütün gerçekler ortada. Siz bir ülkeyi arabulucu olarak isteyeceksiniz, arabulucu olarak istediğiniz bir ülke ile gelip burada 5. raundun görüşmelerini yapacaksınız, çünkü herhangi ülkelerden bir tanesi ile görüşmüyorsunuz, çok farklı bir ülke ile görüşüyorsunuz. Bölgede çok farklı ilişkiler içerisinde olduğunuz bir ülke ile görüşüyorsunuz ve çok, çok da enteresanı; önce 'haberim yoktu' diyorsunuz, daha sonra da diyorsunuz, 'ben bununla ilgili niçin şuraya buraya haber vereyim'. Yok işte, gerek Bush'a, gerek Sarkozy'ye... Bunun neresine inanacaksınız? Yani bunlar geleceğe yönelik güven sorunlarını da doğurmaktadır. Liderler güven sorunu yaratamaz. Siyaset güven sorunu doğuran bir kurum değildir. Eğer güven sorunu başladığı anda herkes birbirine karşı çok daha farlı davranışlar içine girer ki barış burada büyük darbe yer. Biz uluslararası asla barışa darbe vurmanın gayreti içinde olmadık, olmayız ve bu bölgedeki davranışlarımızı da buna görev tespit ediyoruz ve adımlarımızı da buna göre atıyoruz''

 

"Önümüzdeki Nisan ayında Obama ile görüşeceğiz"

ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili bir soruya yanıtlarken de Erdoğan, şöyle konuştu: ''Biz Obama'ya seçildiği anda tebriklerimizi gönderdik. Ve daha sonra Cumhurbaşkanımız ile malum görüşmesi olmuştur. Öyle zannediyorum ki şimdi de arayanları kendileri aramaya başladılar.Bu vesile ile bu görüşmemizde gerek Türkiye-Amerikan stratejik ilişkileri gerek bölgede Türkiye'nin önemi, gerek bundan sonraki süreç içerisinde Türkiye-Amerika ilişkileri, nasıl devam edeceği, bunun yanında 1915 sözde Ermeni soykırımı konusu, bütün bunları geniş, etraflıca görüşme fırsatını bulduğumuz gibi önümüzde yaklaşan nisan ayındaki G-20 Zirvesi vesilesiyle bir arada olacağız, bunu görüşme imkanı bulduk. Dünyadaki küresel finans krizini görüşme imkanı bulduk. Londra'da da bunu devam ettireceğiz.''

 

Başbakan'ın Wexler'i kabulü

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler, ''Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan konusunda izlemiş oldukları cesur politikanın övgüye değer olduğunu'' belirterek, ''ABD Kongresi Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalıdır'' dedi. Wexler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmeden çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu.

ABD ve Türkiye'nin ''refah ve barışı birlikte sağlayabilmek için çalışabileceklerine'' dikkati çeken Wexler, Türkiye ziyaretinde ABD ile Türkiye arasındaki son derece önemli ilişkileri koruma ve daha da ilerletme fırsatı yakaladıkları için memnun olduğunu söyledi.
Wexler, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama ve yönetiminin de Türk Hükümetiyle güçlü ilişkiler kuracağına dair ümidi olduğunu ifade etti. ''Görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündeme gelip gelmediğinin'' sorulması üzerine Wexler, şunları kaydetti: ''Biz Başbakan'la ikili görüşmemizde ABD ve Türkiye ile ilgili pek çok konuya değindik. Gerek Irak, gerek Afganistan, Kafkasya, Orta Doğu barış süreciyle ilgili iki ülkenin arasında işbirliği seviyesi son derece yüksektir. Biz Amerikan bakış açısından böyle düşünüyoruz. Hükümetin de böyle düşündüğüne eminim. Umut verici bir şekilde devam edeceğinden de hiç şüphem yok. Biz, aynı zamanda iki devletli çözümün nasıl elde edilebileceğine dair de tartıştık. Ben gün boyunca Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğer Türk Hükümetinden yetkililerle görüştüm. Ve şunu söyleyebilirim ki bu görüşmelerimde hep birlikte görüş birliğine vardığımız, tutarlı olan bir görüş vardı; İsrail ve Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesi hem İsrail hem de Türkiye açısından izlenilmesi gereken en makul, en doğru yoldur. Biz de Amerika olarak bunun önemine inanıyoruz.''


 

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

''ABD Kongresindeki Ermeni tasarısına ilişkin'' soruya da Wexler, şu yanıtı verdi: ''Ermenistan ve Türkiye yapıcı bir şekilde diyaloglara başlama konusunda adım atmışlardır. Ümit ederiz ki bu da Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayacaktır. Bu hususta Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yaptığı çalışmalar övgüyü takdir ediyor. Ermenistan konusunda izlemiş oldukları cesur politika övgüye değerdir. Amerikan Kongresine bu hususların iletilmesi tabii çok önemli. Bence ABD Kongresi de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalıdır. Biz de Türkiye ve Ermenistan'ın bunun için yaptığı çabaları desteklemek için elimizden geleni yapmamız gerekir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler