Onların klimaları doğuştan
Tukanların, ünlü İngiliz doğa bilimcisi Charles Darwin'den bu yana birçok bilim adamının ilgisini çeken uzun ve parlak renkli gagalarının bir tür doğal "klima" olduğu ortaya çıktı.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan habere göre, Brezilya'daki bir grup bilim adamı, tukanların, Darwin'in karşı cinsi etkileyen bir unsur olarak gördüğü, diğer bilim adamlarının ise bir tür meyve kabuğu soyucusu ya da optik bir uyarı sistemi olduğunu düşündüğü gagalarının yüzyıllardır süren sırrını çözdü.
Isının kuşun gagası vasıtasıyla kana aktarıldığını ve daha sonra havaya yayıldığını keşfeden araştırmacılar, tukanın, vücudunun görünen bölümünün yüzde 30 ila 50'sini oluşturan gagasına giden kan akışını artırdığında daha fazla ısıdan kurtulabildiğini anladı.
Araştırmacılar, tukanların gagalarının, fillerin havanın ısındığında serinlemek için kullandığı kulaklarıyla kıyaslanabilecek kadar büyük olduğunu belirtti.
Sao Paulo'deki Estadual Paulista Üniversitesi'nde görev yapan Doktor Denis Andrea, 38 tukan türü arasında en büyük gagaya sahip 6 toco tukanının ısılarını ölçerek, hayvanların gagalarının soğutma kabiliyetini incelediği bildirildi.
Araştırmada, Güney Amerika'ya özgü tukanın gagasının, kuşun ısı kaybının "normalde yüzde 30 ila 60'ını oluşturduğunu", ancak yetişkin kuşların, gagalarını, ısı kaybını havanın durumuna göre yüzde yüz ya da yüzde 5 oranında karşılayacak biçimde kullanma konusunda usta olduğu görüldü.
Araştırmanın sonuçları, Science dergisinde yayımlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı