"Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek birkaç yılın kolay olmayacağını belirterek, ''Dünyada ekonomik konjonktürün zor olduğu ve bölgemizde de siyasal ve sosyal gelişmelerin böyle riskli bir şekilde seyrettiği bir dönem olacak. Bölgemizde bir rotasyon, değişim ve dönüşüm kaçınılmaz görünüyor'' dedi.

Yayınlanma: 25.03.2011 - 16:20
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneğinin (EGSİAD) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Salonu'nda düzenlenen 9. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisi açısından zor bir dönemde olduklarını, ortaya çıkan finans krizinin 2009'da ciddi bir ekonomik krize dönüştüğünü kaydetti.

Kriz döneminde birçok büyük banka ve finans kuruluşunun, devletlerin olağanüstü imkanlarıyla, destekleriyle ve kaynaklarıyla varlığını sürdürdüğünü ifade eden Babacan, şöyle konuştu:
''Krizin beraberinde getirdiği ekonomik yavaşlama ve finans sektörünün kamuya getirdiği yük, 2010 yılıyla beraber krizin farklı bir safhaya bürünmesine neden oldu. Bu da devletlerin açıklarının ve borç yükünün rekor seviyelerde arttığı ve artık devletlerin kredibilitelerinin sorgulandığı bir başka dönem oldu. İlk Yunanistan problemini gördük. Sonra İrlanda ve Avrupa'da pek çok ülke var. Tablo, dünya açısından oldukça vahim. Krizin etkilerinin ortadan kalkması yıllar sürecek.''

''Bu tablo üzerine bizim bölgemizde, 2011 yılıyla birlikte Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yeni gelişmeler görmeye başladık'' diyen Babacan, şöyle devam etti:
''Böyle bir zamanda, özellikle emtia, enerji ve petrol fiyatlarını ciddi şekilde etkileyen gelişmeleri yaşamaya başladık. Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak. Dünyada ekonomik konjonktürün zor olduğu ve bölgemizde de siyasal ve sosyal gelişmelerin böyle riskli bir şekilde seyrettiği bir dönem olacak. Bölgemizde bir rotasyon, değişim ve dönüşüm kaçınılmaz görünüyor. Artık dışarıya açık, dünyayı takip eden toplumlar haline geldik. 30 santimetre çapındaki bir uydu anteni olan herkes yüzlerce televizyon kanalına ulaşıyor. İnternet kanalıyla da karşılıklı diyaloğa ve iletişime dayanan bir durum söz konusu. Böyle bir topluma baskıcı rejimlerin, kapalı rejimlerin, özgürlükleri sınırlayan rejimlerin hakim olabilmesi mümkün değil.''

 

"Bu işin sırrı güvendir"

Babacan, batıdakilerin Türkiye'ye ekonomide başarı örneği; doğudakilerin de demokratik başarı örneği olarak baktığını anlatarak, ''Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlar, Türkiye'de demokrasinin ilerlemesi, hak ve özgürlükler konusunda attığımız adımlar, ülkenin hukuk devleti olma yoluna girmesi, pek çok bölgeyi ve ülkeyi etkiliyor'' dedi.

Türkiye'nin krize rağmen ekonomisinin nispeten programlı bir şekilde gidiyor olmasının, ekonomik büyüme ve istihdam konusunda olumlu sonuçlar almasının Avrupa tarafından bakanlar için takdir edildiğini belirten Babacan, ''Bizim sürekli yetişmek için uğraştığımız, 'Avrupa standartları' dediğimiz bir ortamda Türkiye gıptayla bakılan bir ülke haline geldi. Bu işin sırrı güvendir. Güveni oluşturduğunuzda her şey kolaylaşıyor. Güvenin olmadığı bir ortamda ilerleme, kalkınma ve ekonomik büyüme mümkün değildir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler