"Operasyonlar, gerginliği körükledi"

TSK'nin Kuzey Irak'ta sürdürdüğü hava harekatının sonuçlarını açıklaması dünya basınının da gündeminde. Financial Times gazetesi, operasyonların, Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki gerginlikleri körüklediğini öne sürürken, New York Times, PKK'nin, talepleri karşılanıncaya dek silahlı mücadeleye son vermeyi reddettiğine işaret etti.

Yayınlanma: 30.08.2011 - 08:13
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'ta sürdürdüğü hava harekatı sırasında son olarak 145-160 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklaması dikkat çekti.

Financial Times gazetesi, operasyonların, Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki gerginlikleri körüklediğini öne sürürken BBC, PKK'nın yaz aylarında saldırılarını artırdığını belirtti. New York Times ise, PKK'nın, talepleri karşılanıncaya dek silahlı mücadeleye son vermeyi reddettiğine işaret etti.

"Operasyonlar, Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki gerginlikleri körükledi"


Ekonomi gazetesi Financial Times, TSK'nin sınır ötesi harekatının, PKK'nın, Türkiye'de 40'dan fazla güvenlik görevlisini öldürmesinin ardından başlatıldığını belirterek, "Operasyonlar, Türkiye ve (Kuzey Irak'taki) yarım özerk Kürt bölgesi arasındaki gerginlikleri körükledi" diye yazdı.
 

"PKK saldırıları barış şansına ilişkin kuşku yarattı"

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, "Türk Hava Saldırıları, 160 Kürt İsyancıyı öldürdü" başlığı ile verdiği haberde "Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türk ordusuna saldırıları, bu yaz artarak barış müzakereleri şansı konusunda kuşku yarattı" yorumunu yaptı.

Haberde "Demokratik Açılım"dan pek konuşulmadığını da belirten BBC, PKK'nin, Türkiye, AB ve ABD tarafından terörist örgütü olarak adlandırıldığını anımsattıktan sonra PKK'nin 26 yıldan beri Türk devletine karşı bir "isyan" sürdürdüğüne dikkat çekti.
 

"PKK, talepleri karşılanıncaya dek silahlı mücadeleyi durdurmayacak"

TSK'nin hava harekatını da değerlendiren, ABD'nin önde gelen gazetesi The New York Times, Türk ordusunun, "artan sınır ötesi şiddete misilleme" olarak Kuzey Irak'ta sürdürdüğü operasyonlar sırasında 150'den fazla "ayrılıkçı"yı öldürdüğü bildirdiğine işaret etti. Haberde, "PKK veya Kürdistan İşçi Partisi'nden isyancılar, cezaevindeki liderlerinin serbest bırakılması ve Kürtçe eğitimi gibi talepleri Türk hükümetince karşılanıncaya dek silahlı mücadeleyi durdurmayı reddettiler" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler