Operasyonun kırmızı çizgileri

Türk jetleri IŞİD hedeflerini ilk defa vurdu, Suriye’nin egemenlik haklarının ihlal edilmemesine özen gösterildi. Operasyonda 4 adet güdümlü bomba kullanıldı.

Yayınlanma: 24.07.2015 - 21:26
Abone Ol google-news

Sınırın 14 kilometre aşağısı vuruldu

Cumhuriyet, dün sabah düzenlenen hava operasyonunda vurulan hedeflerin detaylarına ulaştı. Işte IŞİD’e yönelik ilk hava saldırısının detayları:

1-  El Tabiye bölgesinde IŞİD teröristlerinin toplanma alanı olarak kullandıkları üç katlı bir bina hedef alındı. Hedef, sınır hattından 14 km uzaklıkta...

2- Burgide bölgesinde IŞİD teröristleri tarafından karargah olarak kullanılan bir bina hedef alındı. Hedef, sınır hattından 4 km uzaklıkta...

3- El Zahiriye bölgesinde IŞİD teröristleri tarafından karargah olarak kullanılan bir bina hedef alındı. Hedef, sınır bölgesinden 11.5 km uzaklıkta...

Türkiye, IŞİD karşıtı operasyonlarda yerini almak için adım adım uluslararası koalisyona yaklaşırken, Türk astsubayının Kilis-Elbeyli’de öldürülmesinin ardından Türk jetleri ilk defa IŞİD mevzilerini vurdu.

IŞİD tarafından önceki gün öldürülen astsubayın adının verildiği Yalçın operasyonunda 3 adet F-16, takılan JDAM kitleriyle güdümlü hale getirilen bombalarla IŞİD’in 2 karargah ve 1 toplanma noktasını 13 dakikada vurdu. Operasyon, “cezalandırma” olarak tanımlanırken IŞİD’ten yeni bir saldırı gelmemesi halinde TSK’nın operasyonları tekrarlamayacağı belirtildi.

13 dakika sürdü

Sabah 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan havalanan 3 adet F-16, 03:40-03:53 sırasında önceden bilinen 2 IŞİD karargahını ve bir toplanma noktasını vurdu. Operasyonda kesin sonuç almak amacıyla bombalar takılan JDAM kitleriyle güdümlü hale getirildi. Operasyonun adını TSK değil, hükümet koydu. Toplamda 13 dakika süren operasyonda planlanan hedeflere ulaşıldığı açıklandı. Kısa süreli operasyonunun ardından F-16’lar 04:24 Diyarbakır’daki üslerine döndü.

İlk cezalandırma

IŞİD’den misilleme gelmediği takdirde tek taraflı operasyonların sürmesi beklenmiyor. Bu aşamada kara ve havadan IŞİD’e yönelik tek taraflı operasyon planlanmıyor ancak kaynaklar, “IŞİD tarafından Türkiye’ye yönelik ihlal veya saldırı olursa devam edecek. Bu operasyonlar onların yaptığı eyleme bir yanıt, bir cezalandırmaydı” bilgisini paylaştı.

‘Sıcak takip hakkı’

Türkiye’nin hava operasyonları sırasında uluslararası hukukta yer alan “sıcak takip hakkını” kullandığı öğrenildi. Yetkili, “Bu, Türkiye’ye karşı eylem gerçekleştiren teröristlere karşı müdehalemiz. Uluslararası hukukta takip diye bir olay var. Burada size tecavüzde bulunan bir grup varsa bunu kendi sınırlarının dışına kadar takip edip, ona karşı eylemde bulunma hakkınız vardır” diyerek açıkladı.

İstihbarat yeni değil

Vurulan 2 karargah ve 1 toplanma alanına ait istihbaratın da Türkiye’nin elinde uzun süredir bulunduğu öğrenildi. Kaynaklar, “Böyle bir saldırı ile karşılaşınca daha önceden tespit ettiğimiz hedeflerini imha ettik” dedi. Yetkili, operasyonların devam etmesi yönüne bir karar olmadığını da belirterek, “Şu anda, IŞİD’e karşı Suriye’de bir angajmana girilme kararı alınmış değil ama savaş uçaklarımız hazır bekliyor. Aynı esaslarda ihtiyaç olursa yine yapılır” dedi. Operasyonda 33 kişinin öldürüldüğü belirtilse de Türk kaynaklar bununla ilgili net bilgi bulunmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler