Öpünce tuz tadı geliyorsa dikkat

Doğuştan gelen ve kesin tedavisi bulunmayan ilerleyici akciğer hastalığı kistik fibrozda (KF) erken teşhis çok önemli.

Öpünce tuz tadı geliyorsa dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2017 - 10:56

 

Akciğerler, pankreas, bağırsak, karaciğer ve üreme organlarında problemler oluşturan KF erken teşhis edildiğinde, hastalar kaliteli yaşam sürdürebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Tülay Erkan, hangi durumlarda KF’den şüphelenilmesi gerektiğini anlattı:

“Anne-baba akrabalığı ve özellikle yeni doğan döneminde kardeş ölümü olması tanıyı güçlendiriyor. Bebeğin ilk kakasının katı ve bağırsağa yapışık olması, yineleyen solunum yolu enfeksiyonları, bol miktarda ve yağlı kaka, çocuğun kilo alamaması, gelişme geriliği, anemi, ödem, yalancı-artter sendromu ve rektumun dışarı sarkması da hekime başvuru nedenleri arasında yer alıyor. Çocukluk ve ergenlikte yinelenen akciğer enfeksiyonları, parmaklarda çomaklaşma, ergenliğin gecikmesi ve diyabet KF’nin belirtileri arasında. Bu çocukların terleri çok tuzlu olduğu için öpüldüklerinde tuz tadı alınabiliyor.”

KF’de meydana gelen gen mutasyonu sonucunda hücrelerden dışarıya klor salgılanamıyor. Tuz, hücre dışına çıkamadığından yapışkan salgılar akciğerlerde havayollarını tıkayarak enfeksiyonlara ve ilerleyici hasara neden oluyor.

Kaynak: Milliyet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler