Organize işler bunlar!

Gezi eylemi başladığı günden beri iktidar kanadı ve yandaş medya "en iyi savunma saldırıdır" mantığıyla hareket ederek eylemleri ısrarla, "Bunlar organize işler" şeklinde değerlendirdi.

Yayınlanma: 08.06.2013 - 06:50
Abone Ol google-news

Ama perde arkasındaki organizatör konusunda bir karar veremediler. Oysa Gezi için Türkiye’nin dört bir yanında sokağa dökülen insanların organize değil, bağımsız, bağlantısız “cool” bir topluluk olduğu ortadaydı.

Gezi eylemcilerini organize olmuş, birileri tarafından oraya gönderilmiş topluluklar olduğunu öne süren iktidar, Başbakan’ın havaalanında karşılayan kitleyi “Biz istemedik ama kendiliğinden gelmişler işte” diye gösterme gayretine girişti. Ama unuttukları bazı ayrıntılar bu topluluğun nasıl organize edilmiş kitleler olduğunu izleyenlerin gözüne gözüne sokuyordu. Biz de hangi yüzde 50’nin organize olduğunu karşılaştırmalı örneklerle açıklayalım istedik:

- Gezi Parkı için eylem yapanlar izinsiz ve valiliklerce belirlenmiş miting alanları dışında toplandıkları için biber gazından tazyikli suya, çivili sopadan tomalarla ezmeye kadar polisin her türlü şiddetine maruz kaldı. Başbakan’ı karşılayan topluluk da izinsiz ve valilikçe belirlenen alanların dışında bir gösteri ve miting yaptı. Ama polis bu kitleyi korumaya aldı, hatta bir alanı özel olarak hazırladı.

- Eylemciler toplanmasın diye Taksim’e çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı, metro ve otobüs seferleri iptal edildi. Başbakan’ı karşılamaya gidenler evlerine rahat dönsünler diye metro sabah 04.00’e kadar sefer yaptı. İl ve ilçe örgütlerinin kiraladığı otobüsler de menzillerine rahat ulaşsın diye Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hangi yolların açık olduğunu belirten “tweet”ler atarak trafik polisliğine soyundu.

- Gezi eylemcileri binbir renkte, ebatta ve her biri kendi örgütünü temsil eden bayrak ve flamalarla alanlara inerken Başbakan’ı karşılayanların ellerinde bayrak ve flamaların hepsi aynı firmadan alınmış tek tip, tek ebattı.

- Kendileri gibi düşünenleri sokağa Twitter üzerinden eyleme çağıranları polis gözaltına alırken, Başbakan’ı karşılama talimatı veren AKP İl Başkanı Aziz Babuşçu ve ilçe başkanlarının attığı sms mesajları hakkında bir işlem yapılmadı. Üstelik binlerce kişiye giden bu mesajlara rağmen topluluğun kendiliklerinden gelen bir kitle olduğuna herkesi inandırmaya çalıştılar.

- Gezi eylemcilerin ne kürsüsü, ne ses düzeni, ne hazırlanmış bir konuşma metni vardı. Hazırlıksız ve spontan bir şekilde eyleme karar vermişlerdi. Oysa Başbakan’ı karşılama töreninde, seçim otobüsü önceden alana getirilmiş, Başbakan oturmuş halka hitaben bir konuşma metni yazmış, tüm kabine tam kadro karşılamaya gelmiş, kitlenin eline tutuşturulacak tek tip bayrak ve flamalar önceden tedarik edilmişti. Alanda hiç kadın olmaması gelenlerin belediye işçileri olduğunun adeta kanıtıydı.
\t


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler