'Örgütlülük demokratik toplumun en temel özelliğidir'

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, demokratik toplumun en temel özelliğinin örgütlü olmak olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 26.11.2010 - 17:37
Abone Ol google-news

Antalya'da Sinan Mahallesi Esnaf Derneği'nin açılış törenine katılan Süheyl Batum, Osmanlı'dan günümüze ulaşan, bazı özeliklerini sürdüren geleneksel kurumların bulunduğunu belirtti.

Batum, ''Lonca teşkilatının bugünlere uzamış olması bir şeyi getiriyor. Türkiyede bazı kurumları biz küçümsüyoruz yahut şöyle zannediyoruz; 'Bu kurumlar ilktir, yeni kurumlardır, ilk defa gelmişlerdir' Lütfen bazı şeylere inanmayın. Bunu siyasi olsun diye değil Türkiye'nin nereden nereye geldiğini göstermek açısından söylüyorum'' dedi.

Türkiye'de 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği sırasında ''ilk defa sivil anayasa yapılıyor'' denildiğini belirten Batum, şöyle devam etti:
''Halbuki Türkiye 1808 yılından bu yana anayasal belge hazırlayan bir toplum, bir devlettir. Sadece şunu özellikle vurgulamak istiyorum; bazı kurumların önemini gerçekten yabana atmayın. Örgütler, dernekler, sendikalar bunların en önemlilerindendir. Çünkü toplumu demokratikleştiren kurumlardır. 1980 yılında Türkiyede 40 milyon nüfus, iki milyon 650 bin sendikalı işçi vardı. Bugün 2010 ve nüfus 80 milyona yaklaştı. Herhalde sendikalı sayısı da 5-6 milyona ulaştı diyorsunuz. Tam tersine artmadı, 700 bine düştü.''

Süheyl Batum, sendikal alanda ortaya çıkan bu sayısal verilerin demokrasi ve ekonomi üzerinde büyük etkisi olduğunu vurguladı.

Antalya Valisi Mustafa Altıparmak da örgütlenmenin önemine işaret etti ve eskiden olduğundan çok daha fazla bir şekilde, örgütlülüğün, güçlü olmak için zorunluluk içerdiğini anlattı.

Altıparmak, kentteki esnafın sorunlarının giderilmesinde çözümü yetkililerden beklemek yerine, herkesin soruna sahip çıkmasına ve beraber çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da küçük bir esnaf kuruluşu gibi gözükse de Sinan Mahallesi Esnaf Derneği şeklinde ortaya çıkan bu örgütlenmenin, demokratik, örgütlü toplum beklentilerine yanıt vermesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon