Ormana bir darbe daha

AKP’li Melih Gökçek’in yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi yol geçirmek için ODTÜ Ormanı’nda ağaçları keserken, “Ağaçlandırma Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle de devlet ormanlarına bir darbe daha indirildi.

Ormana bir darbe daha
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.10.2013 - 15:19

Yönetmelik değişikliği ile, taşınmazları kamulaştırılan gerçek ve tüzelkişilere devlet ormanlarında saha izni verilmesi öngörüldü. Verilen izinler “özel imar-ihya” amacı da taşıyabilecek. Ayrıca endüstriyel ağaçlandırma gerekçesiyle şirketlere de devlet ormanlarında saha izni verilebilecek.

Orman Genel Müdürlüğü’nün “Ağaçlandırma Yönetmeliği”nde değişiklik yapan yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel erozyon kontrolü amacı ile köy ve belde tüzelkişiliklerine izin verilen sahalar, gerçek veya tüzel kişilere devredilebilecek. Bu sahalara ortak alınabilecek. Ayrıca bu sahalar, köy ve belde tüzelkişiliklerinin talepleri ve idarenin uygun görmesi halinde orman idaresine de devredilebilecek. Değişiklikle, yönetmeliğe yeni maddeler de eklendi. Yeni eklenen “taşınmazları kamulaştırılanlar” başlıklı maddeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca, taşınmazları kamulaştırılan gerçek ve tüzel kişilere başvuruları halinde, kamulaştırılan taşınmazın bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki devlet ormanlarından, özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü veya özel imar-ihya gayesi ile saha izni verilebilecek. Bunun için gerçek ve tüzel kişilerin izin talepleri için, talep edilen sahanın üzerinde gösterildiği kroki veya harita, kamulaştırmanın yapıldığına dair ilgili kurumdan alınan belge ile birlikte bölge müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurularda izne konu saha 5 hektardan fazla olamayacak. Bu sahalar üçüncü şahıslara devredilemeyecek. 3 kişilik komisyon izin raporu düzenleyecek. Saha izni ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilecek.

Şirketlere izin

Yönetmelik değişikliği ile ayrıca faaliyet alanı içerisinde endüstriyel ağaçlandırma yapacağına dair ibare bulunan veya yıllık odun işleme kapasitesi 25 bin m3 ve üzerinde olan şirketlere, devlet ormanlarından, kızılçam, sahil çamı, monteri çamı, kızılağaç, dişbudak, okaliptüs ve kavak gibi hızlı büyüyen türlerle endüstriyel maksatlı özel ağaçlandırma amacıyla saha izni verilebilecek. Müracaatları bölge müdürlüğünce değerlendirilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Başvurular genel müdürlükte, 3 kişilik komisyon tarafından incelenecek. Saha izni Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilecek. İzne konu saha 10 hektardan küçük olamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler