"Ortak akıl oluşturulmalı"
Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) ve DES Stratejik Araştırmalar Merkezi hazırladığı raporda, Türkiye'deki genç nüfusun işsizliğine dikkati çekerek, kamu ve özel iş piyasası ile YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında programlı ve etkili bir diyalogun ve koordineli ortak aklın oluşturulmasına büyük ihtiyaç olduğunu açıkladı.
DES ve DES Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin 19-25 Mayıs Gençlik Haftası nedeniyle hazırladığı "İşsizliğin Çözümü Mesleki Eğitimde" adlı Ar-Ge raporu yayımlandı.
Üniversite mezunlarının yüzde 25'i işsiz
Rapora göre, Türkiye'de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yüzde 25.5'inin işsiz olduğu belirtilerek, işsizliğin önüne ancak mesleki eğitimle geçilebileceği ifade edildi. Türkiye'de eğitim ile istihdam ilişkisinin zayıf ve çarpık olduğunun vurgulandığı raporda, üniversite mezunlarının yüzde 25'inin işsiz olduğu buna karşılık işverenin nitelikli iş gücü bulmakta zorlandığı kaydedildi. Raporda, kamu ve özel iş piyasası ile YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında programlı ve etkili bir diyalogun ve koordineli ortak aklın oluşturulmasına büyük ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Raporu değerlendiren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, atanmayı bekleyen 325 bin öğretmen adayının 5 yıl sonra 600 bini bulacak olmasının plansızlığın ve koordinasyonsuzluğun önemli bir göstergesi olduğunu ifade ederek, üniversite eğitimi almış genç nüfus başta olmak üzere tüm işsizlere ivedilikle hayat boyu öğrenme kapsamında nitelikli mesleki eğitim ve kurs faaliyetlerini sistematik bir yapıya kavuşturulmasını ve bu faaliyetlerin örgün eğitim kurumları tarafından destek ve katılımını gerçekleştirilmesini istedi.
Mesleki eğitime çözüm için çalıştay düzenlenmeli
Eğitim sisteminin meslek liselerinin önünü kapattığını kaydeden Avcı, "Mesleki eğitimin önünü kapatan engeller yargı yoluyla ve YÖK düzenlemeleriyle düzeltilemiyorsa, bunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kökten çözülmesi en pratik çözüm yoludur" dedi. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstihdam sorununun çözümünde özel sektör ve devletin el ele vermesi, diyalog sürecini başlatması ve uzun vadeli stratejileri birlikte tasarlaması şarttır. Hükümet, mesleksizlik sorununu çözmeye yönelik, bir taraftan eğitim sistemimizi yeniden yapılandırırken, diğer taraftan da aktif işgücü piyasası alanında kitlesel beceri dönüşümü programlarını hayata geçiren politikalar oluşturmalıdır. Küresel ekonomik sistemde, becerileri yeterince rekabet edemeyen gençlerimiz için meslek kazandırmak, genç işsizliğini önlemek açısından son derece önemlidir. Ancak öte yandan, orta yaşlı işsizlerimizin de beceri setlerini geliştirecek programları hayata geçirmek gerekiyor.
Önümüzdeki dönemde kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımına öncelik verecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Mesleki eğitim sorununa çözüm için bütün kamu ve sivil meslek kuruluşlarının ve sosyal paydaşların da bir araya geleceği bir çalıştay düzenlenmesi gerekir."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin merak ettiği o firma ortaya çıktı
- THY kaptanı sefer sırasında hayatını kaybetti
- Psikopatları ele veren o işaret!
- Kadına şiddetin nedenini buldu!
- Narin Güran cinayetinde yeni gelişme
- Domuz eti skandalı: O köfteciden dikkat çeken paylaşım
- Özel kalemin valizinde 60 kilo kaçak altın bulundu!
- Erkan Baş'tan, Özel'in o sözlerine ilk tepki
- MSB acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu!
- At ve eşek etine vize geliyor!