'Ortak bir gelecek inşa edilmeli'

Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluk, barış ve refahın arttırılması temellerinde, sadece bürokratları değil halkları da kavrayacak ortak bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

'Ortak bir gelecek inşa edilmeli'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2009 - 08:10

Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun Türk halkının dış politika algılamalarını ölçmek için gerçekleştirdiği ankette Türk halkının Azerbaycan'ı en dost ülke gördüğünün ortaya çıktığını anımsatarak, "Yakın bir zamana kadar iki ülke arasında suni bir kriz çıkarılmaya çalışıldığını düşünürsek bu haber çok sevindirici" dedi.

Artık iki ülke arasında ortak bir geleceğin inşası için 'Ne Yapmalı?' sorusunun altının doldurulması gerektiğini kaydeden Kanbolat, dostluk ve kardeşlikten stratejik ortaklığa nasıl geçileceğinin yol haritasının çizilme zamanının geldiğini ifade etti. İki ülke arasında tarihi kökleri bulunan derin sevginin üzerine 21. yüzyılda ortak bir stratejik gelecek inşa edilemediğine dikkat çeken Kanbolat, "İki ülke de birbirlerini 'çantada keklik' görerek ortak bir gelecek için bir çaba gereksinimi duymamışlardır. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakan seviyesinde üst düzey siyasi görüşmelerin 'Tek Millet, İki Devlet' sloganı çerçevesinde olumlu geçmesini ve işadamlarının faaliyetlerini yeterli görmüşlerdir" görüşünü belirtti.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin, Türkiye-Gürcistan, Azerbaycan-Rusya ya da Azerbaycan-Almanya ilişkileri seviyesine gelemediğini vurgulayan Kanbolat, Türkiye'nin tek yanlı olarak Azerbaycan'a vizeyi kaldırmış olmasına rağmen Azerbaycan'ın Türkiye'ye vizeyi kaldırmadığına, aksine daha da sıkı bir vize rejimine geçmek istediğine dikkat çekti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacminin 2 Milyar Doları aştığını, ancak bunun yeterli olmadığını bildiren Kanbolat, Türkiye ile Azerbaycan arasında ortak bir Ermenistan politikası oluşturulamadığını da ifade etti.

Dünyada ortak çıkarları bulunan ülkeler arasında ortak düşünce merkezleri kurulduğunu kaydeden Kanbolat, Türk sivil toplum kuruluşlarının Azerbaycan'daki çalışmalarının Ankara tarafından desteklenmediğini belirtti. Kanbolat, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türk aydını ve siyasetçisinin de Azerbaycan'ı biraz daha fazla tanımasının ve önemsemesinin zamanı gelmiştir. Azerbaycanlıların Türkiye Türkçesi konuşmasını doğal karşılıyoruz ama Türklerden Azerbaycan Türkçesi'ni öğrenmek konusunda aynı gayreti görmek maalesef mümkün olmamaktadır. Azerbaycanlılar turistik amaçla Türkiye'ye gelirken, turistik amaçla Azerbaycan'ı ziyaret eden Türk sayısı son derece azdır. Türkiye'den Azerbaycan'a ziyaretler siyasi, bürokratik veya iş amaçlı gerçekleşmektedir.

Dileriz ki artık her yıl yeni bir tuğla daha konularak Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluk, barış ve refahın arttırılması temellerinde, sadece askeri ve sivil bürokratları ve siyasetçileri değil halkları da kavrayarak ortak bir gelecek inşa edilsin."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler