Osman Ertuğrul hayatını kaybetti
Osmanlı tahtının vârisi ve Osmanlı Devleti devam etseydi şu anda "Dördüncü Osman" veya "Birinci Ertuğrul" unvanıyla tahtta oturacak ve "Halife" olacak olan Şehzade Osman Ertuğrul, dün gece İstanbul'da vefat etti.
Osmanlı tahtının vârisi, Osmanoğlu Ailesi'nin reisi ve imparatorluk döneminde sarayda dünyaya gelen son şehzade olan Osman Ertuğrul, dün gece İstanbul'da, Amerikan Hastahanesi'nde vefat etti. İkinci Abdülhamid'in oğlu Şehzade Burhaneddin Efendi'nin çocuğu olan Osman Ertuğrul 97 yaşındaydı ve yedi buçuk asırlık Osmanlı Tarihi'nde, bu yaşa gelebilmiş olan tek hanedan mensubuydu.
Osman Ertuğrul, 18 Ağustos 1912'de Nişantaşı Sarayı'nda dünyaya geldi. Çocukluk günlerindeki unvanı "Şehzade-i civan-baht, devletlu, necâbetlu Osman Ertuğrul Efendi Hazretleri" olan şehzade, Birinci Dünya Savaşı yıllarından babası ve kardeşi Şehzade Fahreddin Efendi ile beraber beraber Viyana'ya yerleşti ve Avusturya-Macaristan İmparatoriçesi Marie Theresa tarafından kurulmuş olan İmparatorluk Lisesi "Theresianum"u bitirdi.
Amerika'da madencilik yaptı
3 Mart 1924'te hanedan mensuplarının Türkiye'den sınırdışı edilmelerinden ve Türkiye'ye girişlerinin yasaklanmasından sonra Paris'e geçen şehzade burada siyasal bilgiler okudu ve hayatının daha sonraki yıllarını Birleşik Amerika'da geçirdi. 1940'lı senelerde New York'ta iş hayatına atıldı, şirketler kurdu, özellikle Güney Amerika'da faaliyet gösterdi ve 1980'lerin başında şirketlerini kapatıp emekli olana kadar Amerika kıtasının bir ucundan diğerine dolaşıp madenler açtı.
Türkiye'ye 67 yıl sonra geldi
İlk evliliğini 1947'de Gulda Twerskoy adındaki Güney Afrikalı bir hanımla yapan şehzade, hanımının 1985'teki vefatından altı sene sonra, New York'ta hayatını bir başka hanımla, Afganistan'a yüzyıllarca hakim olan, ardarda krallar yetiştiren Payendehân ailesinin mensubu ve İstanbul'un önemli hastahanelerinden birinin kurucusu olan Dr. Pakize Tarzi'nin kızı Prenses Zeynep Osman'la birleştirdi. Vatanını 1924 sürgününden 67 yıl sonra ilk kez 1991'de gören şehzade, sonraki yıllarda Türkiye'ye sık sık geldi.
Osman Ertuğrul, Türk vatandaşlığına yeniden 2004 yılında, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla alınmıştı.
Osmanlı Hanedanı'nda yüzyıllardır devam eden bir kurala göre, ailenin en yaşlı erkeğine "hanedan reisi" deniyor ve reisin vefat etmesinden sonra, yerini hanedanın en yaşlı erkek mensubu alıyor.
Yeni Reis, Bayezid
Şehzade Osman Ertuğrul, hanedan reisliğine ailenin kendisinden önceki reisi olan kuzeni Şehzade Mehmed Orhan'nın 12 Mart 1994'te vefatından sonra geçmişti. Osman Ertuğrul'un ardından hanedanın yeni reisi, dün akşamdan itibareb Sultan Abdülmecid'in soyundan gelen ve halen Amerika'da yaşayan 1924 doğumlu olan Şehzade Bayezid oldu. (Habertürk- Murat Bardakçı)
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’