Osman Hamdi sergiyle anıldı

Ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey, ölümünün 100. yıl dönümünde Erzurum'da açılan ''Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi'' ile anıldı.

Osman Hamdi sergiyle anıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.10.2010 - 10:16

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Kültür Merkezi Resim, Heykel Galeri Müdürlüğü Sergi Salo'nunda, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Osman Hamdi Bey'in gerçek eserlerinin kopyasını, Erzurumlularla buluşturduklarını söyledi.

Osman Hamdi Bey'in farklı müzelerde sergilenen eserlerinin milyon TL değerinde olduğunu anımsatan Öztürk, ''Eserleri sadece parasıyla değil, sanatsal yönüyle de çok değerli. Bunun için kopyasından oluşan 23 eseri, 11-15 Ekim tarihleri arasında burada sergileyeceğiz. Bütün Erzurumluların sergiyi gezmesini istiyoruz'' dedi.

Avrupa'da 1600-1700 yıllarına ait müzelerin bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, ülkemizde ilk arkeoloji müzesi ve güzel sanatların Abdülhamit döneminde kurulduğunu anımsattı.
Devletin kültürel varlığının gelişmesinde, bazı kültürel eserlerin önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

''Devletin kültürel varlığının gelişmesinde bütün şeylerin yeniliği ve eskiliği önemlidir. Ne yaparsanız yapın o 200-300 seneyi kapatamazsınız. Bergama tapınağını alıp götürmüşler Almanya'ya. Şimdi Almanya Berlin'de ziyaret ediyorlar. Bergama nere, Berlin nere...''

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk de, Osman Hamdi Bey'in Türk kültür ve sanatına büyük önem verdiğini belirterek, devlet işleri ile arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdürürken ressamlığını da hiç ihmal etmediğini bildirdi.

''Kaplumbağa Terbiyecisi'', ''Arzuhalci'', ''Kur'an Okuyan Hoca'', ''Silah Taciri'', ''Leylak Toplayan Kız'', ''Ab-ı Hayat Çeşmesi'', ''Mihrap'' gibi önemli tabloların en ünlü yapıtları arasında yer aldığını söyleyen Öztürk, şöyle devam etti:

''Osman Hamdi Bey, eserlerinde Türk mimarisi, çinili panoları, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürlerin kullanmış, Osmanlı kadınının iç ve dış mekanlardaki yaşayışını resmetmiş, doğu-batı, inanç-aşk, yaşam-ölüm, gibi ikilemlerin izini sürmüştür. Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi; müze, arkeolog ve Sanayi Nefise Mektebi'nin kurucusu bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey, 21. yüzyılın son döneminde, sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akımının öncüsü olmuştur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler