ÖSS sona erdi

Üniversitelerde okuyacak adayları belirlemek amacıyla yapılan ve bu yıl sonuncusu düzenlenen Öğrenci Seçme Sınavı sona erdi. Sınavda 1 milyon 349 bin 423 genç 195 dakika ter döktü.

Yayınlanma: 14.06.2009 - 06:57
Abone Ol google-news

Üniversitelerde okuyacak adayları belirlemek amacıyla yapılan ve bu yıl sonuncusu düzenlenen Öğrenci Seçme Sınavı sona erdi. Sınavda 1 milyon 349 bin 423 genç 195 dakikada 90 sayısal, 90 sözel olmak üzere 180 soru çözdü.

ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda yapıldı. 207 bin 857 kişinin görev yaptığı sınavda, 1 milyon 349 bin 423 genç, 195 dakikada 90 sayısal, 90 sözel olmak üzere 180 soru çözdü.

Sınav sonuçlarının Temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını, açıköğretim ön lisans programlarını, açıköğretim lisans programlarını ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

 

Yurtta ÖSS

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) İzmir, Adana, Kocaeli, Muğla, Şanlıurfa, Kırıkkale, Sıvas ve Tokat'ta sorunsuz tamamlandı.

İzmir'de 68 bin 211 adayın katıldığı sınav sorunsuz başladı. Kentte sınav yapılacak binalara sabah erken saatlerde aileleri ve yakınlarıyla gelen adaylar, kimlik kontrollerinden geçirilerek, salonlara yerleştirildi.

Geçen yıl 19 bin 95'i yeni mezun toplam 72 bin 27 kişinin sınava girdiği İzmir, kent başarı sıralamasında sayısal puan türünde 51, sözel puan türünde 43, eşit ağırlık puan türünde ise 46'ncı sırada yer almıştı.
 

Adana

Adana'da Emniyet Müdürlüğü, sınav dolayısıyla telsizle tüm ekiplerden, okul çevrelerindeki inşaatlarda çalışmaların durdurulması ve seyyar satıcıların satış yapmasının engellenmesini istedi.

Ayrıca, ekiplere sınava geç kalan öğrencileri okullarına yetiştirmeleri konusunda da talimat verildi.

Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis merkezi ise ekiplerini sınavın bitimine kadar olaylara müdahale sırasında sirenlerini kullanmamaları, yalnızca ışıklı ikazla yol istemeleri konusunda uyardı.


Kocaeli

Kocaeli'de sınava giren engelliler için Kocaeli Üniversitesi Yabancı Diller Okulu'nda özel oda ayarlanarak, özel öğretmen görevlendirildi.

Kocaeli İl Sınav Yöneticisi Prof. Dr. Vasfi Haftacı, engelliler için İzmit, Gölcük, Karamürsel, Körfez ve Gebze ilçelerinde özel oda ve öğretmen görevlendirildiğini belirtti.

ÖSYM'nin engelli kişilerin üniversite sınavında başarılı olmalarına büyük önem verdiğini ifade eden Haftacı, ''İzmit'te bu yıl 3 görme özürlü, 7 de ortopedik engelli üniversite sınavına giriyor. Görme engelliler için ayrı odalar ayrılarak, her odaya matematik, Türkçe ve yabancı dilde eğitim veren diksiyon öğretmenleri görevlendirildi. Aynı şekilde ortopedik engelliler için de özel bir oda ayrılarak sınavı sorunsuz geçirmeleri için gayret gösterildi'' dedi.


Muğla

Muğla'da üniversite adayı 13 bin 688 aday, sınava katıldı. İldeki 47 binada gerçekleştirilen sınavda, bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, denetmen, hizmetli ve nakil kuryesinden oluşan toplam bin 911 kişi görev aldı.

Sabah erken saatlerden itibaren sınav yapılacak binalara gelen adaylar, aileleri ve yakınlarıyla beraber heyecanlı bekleyişin ardından kimlik kontrollerinden geçirilerek salonlara yerleştirildi.
Sınav ilde sorunsuz sona erdi.


Şanlıurfa

Şanlıurfa'da sınav dolayısıyla güvenlik tedbirleri artırıldı. Güvenlik güçleri, sınav süresince klakson çalan araç sürücülerini ve okulların çevresinde gürültü yapan yurttaşları uyardı.

Sınava Siverek'ten katılan Kafur Karabulut adlı meslek lisesi mezunu bir genç, arkasında ''ÖSS Mağduru'' yazılı Beşiktaş formasıyla çevredekilerin ilgi odağı oldu.


Kırıkkale

Kırıkkale'de 7 bin 46 adayın katıldığı sınav sorunsuz başladı. 25 okuldaki 401 salonda bin 113 görevlinin gözetimindeki adaylar, yüksek öğrenim kurumlarına girebilmek için ter döktü.

Adaylar sınıflarda ter dökerken dışarıda kimi anne-babaların okul bahçesinde çocukları için Kuranı Kerim okuduğu gözlendi.

İl Sınav Yöneticisi Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halit Gündoğan sınav hazırlıklarının titiz biçimde yapıldığını bundan dolayı sınavların sorunsuz tamamlandığını söyledi.


Sıvas

Sıvas'ta adaylar, sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Kimi adaylar aileleriyle sınava girecekleri okullara gelirken, kimileri ise yalnız gelmeyi tercih etti.

Sınav nedeniyle özellikle Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) kampüsü ile Akdeğirmen ve Kadıburhanettin mahallelerindeki okullar bölgesinde trafik yoğunluğu yaşandı. Polis ekipleri, adayların sınava yetişmesini ve trafiğin akışını sağlamak için yoğun gayret sarf etti.

Adaylar, binaların girişinde polis ekiplerince arandıktan sonra sınav salonlarına alındı. Adaylar sınavda ter dökerken, aileler de sınav salonları dışında heyecan içerisinde bekledi. Kimi ailelerin, sabah kahvaltısını sınav yapılan binaların bahçesinde yaptığı görüldü.


Tokat

Tokat'ta da üniversite öğrencisi olmak isteyen çok sayıda aday, ÖSS'de ter döktü. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak sınav salonlarına alındı. Adaylara, görevliler tarafından sınav kuralları hatırlatıldıktan sonra soru kitapçıkları ile cevap kağıtları dağıtıldı.

Öğrenciler sınavda başarılı olmak için sınav salonlarında ter dökerken, aileler de dışarıda heyecanla bekledi.

Kimi ailelerin çocuklarının başarılı olması için okul bahçelerinde dua ettiği gözlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler