Otlar besin değerlerini uzun süre koruyacak
TÜBİTAK'ın desteğiyle Türkiye'de ilk kez üretilen yerli rulo balya makinesi, havayla teması kesilen yem bitkilerinin ilk günkü besin değerini korumasını sağlıyor.
Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK desteğiyle 6 yıl önce başlatılan ''Balya Silajı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi'' projesi meyvesini verdi. Proje kapsamında yürütülen araştırmalar sonucunda Türkiye'de ilk kez 45-50 kilo ile 350-500 kiloluk rulo balya makinesi ile balyaları streçle kaplayan sarma makinesi geliştirildi.
Geliştirilen makinelerle yonca, korunga, fiğ-tahıl karışımları, çayır otları ve kuru ot balyaları rulo haline getiriliyor. Silajlık otlar ise yüzde 35-55 oranında sıkıştırılarak rulo şeklinde balyalanarak streçle kaplanıyor. Geliştirilen teknikle hava ile teması kesilen yem bitkilerinin ilk günkü besin değerini koruması sağlanıyor.
Lalahan Hayvancılık Araştırma Merkezi Yemleme ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Dr. Sema Yaman, kış aylarında yeşil yem bitkilerinin hayvanlara sunulmasının önemli olduğunu belirterek, geliştirilen makinelerin çiftçilere büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Projeyle küçük üreticilere büyük kolaylık sağlandığını ifade eden Yaman, makinelerin üreticileri yem depolamak için ek silo maliyetinden kurtardığını, esneklik ve istenilen zamanda hasat kolaylığı sağladığını vurguladı.
10 yıllık faydalı model belgesi
Makinelerle kesme-biçme işlemine gerek kalmadığını, hasat edilen otların bütün olarak rulo haline getirildiğine dikkati çeken Yaman, ''Yemlerin üzeri streçle kaplanıyor. Bu tekniğin en önemli avantajlarından birisi de yonca gibi yapraklı bitkilerde yaprak kaybını önleyerek, daha fazla protein taşımasıdır. Klasik silajlara göre silajı zor olan bitkilerin daha kolay silolanmasını ve değerlerinin korunması açısından önemlidir'' şeklinde konuştu.
Yaman, projenin yeşil yemlerin besin değerinin korunması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, makinelerin Türkiye'de ilk kez üretildiğini bildirdi. Projeye özel sektörün de destek verdiğini kaydeden Yaman, yerli üretim makinelerin ithal makinelere göre çok daha ucuz olduğunu, rulo balya makinesine Türk Patent Enstitüsü'nce 10 yıllık faydalı model belgesi verildiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...