Öyle bir köy düşünün ki...
Öyle bir köy düşünün ki hem doğal güzellikleri hem de sıcacık insanlarıyla sizi sarıp sarmalasın. Eski taş evleri ve güzel doğasıyla sizi adım attığınız andan itibaren etkisi altına alacak olan Yeşilyurt köyü, şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçabileceğiniz sımsıcak bir yer.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde bulunan Yeşilyurt köyü, eski taş evleri ve güzel doğasıyla, başta İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar olmak üzere, büyük şehirlerin stresinden günübirlik kaçmak isteyenlerin ilgisini çekmeye başladı.
Yeşilyurt köyü, doğu-batı yönünde 40 km boyunca uzanan Kaz Dağları'nın en batı kısmında, Ege Denizi'ne hakim bir tepenin yamacında yer alıyor.
Mitolojiye göre, dünyanın ilk güzellik yarışması, köyün de bulunduğu bu dağda yapıldı ve yarışmada, Kral Priamos'un oğlu Paris, Helen, Athena ve Afrodit arasından güzelliğin ve sevginin simgesi Afrodit'i kraliçe olarak seçti.
Yüz yıllardır yaşamın sürdüğü, Likyalılar, Persler ve Romalılara zaman zaman yurt olan bölge, antik İyonya'nın önemli geçiş noktalarından birisini oluşturdu.
Bölgenin önemli yaşam alanlarından biri olarak bilinen Yeşilyurt köyü, 1355 yılında Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepni boyunun Anadolu'da yayılan uç beyi tarafından ''Büyük Çetmi'' ismiyle kuruldu.
Bu köyün karşısındaki yamaca da uç beyinin küçük kardeşi tarafından ''Küçük Çetmi'' köyü kuruldu. Günümüzde halen kurulu bulunan bu iki köy, karşı yamaçlardan birbirine bakıyor.
''Büyük Çetmi''de Rumlar ve Türkler yıllarca bir arada yaşadı, 1924 yılındaki mübadelede Rumlar köyü terk etti.
Rumlara ait kilisenin temelleri, köyün alt mahallesinde bulunurken, yine bu köyde yer alan caminin yapımında Rum ustaların da çalıştığı belirtiliyor.
1970 yılında Yeşilyurt ismini alan köy, eski taş evleri ve güzel doğası ile özellikle büyük şehirlerde yaşayanların ilgisini çekiyor.
İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar başta olmak üzere, şehir stresinden uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen vatandaşlar, son yıllarda, Yeşilyurt köyünü tercih etmeye başladı.
Köye ilginin de artmasıyla, eski taş yapılar, mimari görünümlerine uygun olarak restore edilip, otel, pansiyon, restoran haline getirilerek buraya gelenlerin hizmetine sunuldu.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti'ni gezmeye gelenler, vakit ayırıp Yeşilyurt köyüne de uğruyor.
Yeşilyurt'ta, sürekli yaşayanların yanı sıra, büyük kentlerde yaşayan ve özellikle bahar ve yaz dönemlerinde gelerek köydeki evlerinde ikamet edenler de bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke