Oyumu çalma!

Seçim usulsüzlükleri Ankara ile çok sayıda il ve ilçeyi isyan ettirdi: OYUMU ÇALMA!

Yayınlanma: 01.04.2014 - 22:49
Abone Ol google-news

CHP, foto-finişle sonuçlanan şaibe tartışmalarının ortasındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçlarına hemen hemen bütün ilçelerde itiraz etti. İlçe seçim kurulları, yapılan itirazları 48 saat içinde sonuçlandıracak. İtirazlar, Altındağ, Keçiören, Pursaklar ve Sincan ilçelerinde yoğunlaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yaklaşık 30 bin oy farkla yine AKP adayı Melih Gökçek’in kazandığının açıklanması, CHP’yi ve adayı Mansur Yavaş’ı harekete geçirdi. CHP Genel Merkezi’nde önceki gün oluşturulan ekip, partili müşahitlerin sandık kurulunca çıkan oyların tasnifine ilişkin tutulan tutanakları, YSK verileriyle karşılaştırmaya başladı. Karşılaştırma işlemi dün itiraz süresinin son saati olan 15.00’e kadar sürdü. Tüm sandık kurulu tutanaklarının kontrolünün yetişmemesi üzerine CHP ilçe örgütlerine talimat verilerek aynı çalışmaların yapılmasını ve tespit edilen sandıklarda itirazların yapılması istendi. Çalışmalar sırasında zaman zaman YSK’nin internetten seçim sonuçlarını izlemek için kurduğu sistem de tıkandı. Bu durumlarda diğer partilerden karşılaştırmak üzere tutanak ve şifre desteği de alındı.

İtirazların özellikle Keçiören, Pursaklar, Altındağ, Sincan ve Polatlı ilçelerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre Altındağ’da 300, Keçiören’de 20, Polatlı’da 3, Yenimahalle’de iki günde toplam 28 sandık için itiraz edildi.

Sandık sonuçlarına en az itiraz ise Çankaya ilçesinde oldu. Çankaya ilçesinde yapılan itirazların sandıklardaki oyların eksik veya yanlış yazımı nedeniyle değil, daha çok kaydırma nedeniyle olduğu öğrenildi. Çankaya’daki sandıklardaki CHP oylarının birkaç tutanakta bir alttaki partinin hanesine yazıldığı, aynı durumun AKP oyları için de geçerli olduğu öğrenildi. Bunlar için yapılan itirazların da sonuçlandığı kaydedildi.

Ayrıca CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın da benzer itirazları Ankara İl Seçim Kurulu’na “tedbiren” yaptı. Alçın, itirazını tüm ilçeleri kapsayacak şekilde gerçekleştirdi. Ayrıca Yavaş’ın, sandıklara itiraz süresinin dün saat 17.00’ye kadar uzatılması istemi de il seçim kurulunca uygun görülmedi. Bu amaçla Yavaş, yapacakları inceleme sonuçlanıncaya kadar geçici tutanakların kesinleştirilmemesini de istedi.

Prosedür nasıl işleyecek?

Seçimlerdeki her türlü itirazın ilk kademesi ilçe seçim kurulları. Sandık kurullarının sayımları ve diğer her türlü itiraz da ilk olarak bu kurullara geliyor. İlçe seçim kurulları yapılan itirazları 48 saat içinde karara bağlıyor. İlçe seçim kurullarının kararları için il seçim kurullarına itiraz etme yolu açık bulunuyor. İl seçim kurulları da yapılan itirazları 48 saat içinde sonuçlandırıyor. Seçim sonuçlarına itirazın son noktası ise YSK. Kurul, önüne gelen dosyaları makul bir süre içinde sonuçlandırıyor.

Gökçek de itiraz etti

Başkentteki seçimlere CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın yanı sıra mevcut başkan ve AKP adayı Melih Gökçek de itiraz etti. Gökçek’in avukatları aracılığıyla yaptığı itirazların Çankaya, Yenimahalle, Keçiören ilçelerinde yoğunlaştığı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler