Özakman, Atatürk'e ışık tutuyor

Yazar Turgut Özakman, Büyük Önder Atatürk'ün yaptığı hareketlerin nedenlerinin açıklanması gerektiğini ifade ederek, ''O zamanın genel durumu belirtilmeli ki, olup bitenlerin büyüklüğü iyi anlaşılsın'' dedi.

Yayınlanma: 09.11.2009 - 09:09
Abone Ol google-news

Yazar Turgut Özakman, Atatürk'ü ve Atatürkçülüğü iyi anlamış bir çok insan olduğunu, ancak herkesin anladığını söylemenin mümkün olmadığını belirtti. ''Atatürk'ü anlatmayı beceremedik'' diyen Özakman, Atatürk devriminin, hayattan, ihtiyaçlardan, ileri düşüncelerden kaynaklanan ve Atatürk'ün önderlik ettiği büyük bir olgu olduğunu dile getirdi. Özakman, ''Atatürk bütün devrimleri, halkla konuşarak, hükümeti ikna ederek, kanun yoluyla yapmıştır. Emredip oldurmuş değildir. Elbette her devrimin, kurumun, ilkenin bir gerekçesi vardı. Bunları açıklayabilmiş değiliz. Hayranlık duymuşuz, övünmüşüz ve anlatmanın yollarını aramamışız. Bunu anlatmalıyız'' diye konuştu.

Turgut Özakman, Atatürk ve devrimlerinin ilköğretimde iyi bir düzeyde anlatıldığını, ancak sonraki dönemlerde zayıfladığını, hatta sıfır noktasına geldiğini savunarak, öğretmenlerin çabalarına büyük saygı duyduğunu, ancak onlara herkesin yardımcı olması gerektiğini, bunun yazarak ve destek vererek olacağını söyledi. Özakman, ''Atatürk'ün yaptığı hareketlerin nedenleri açıklanmalı. O zamanın genel durumu belirtilmeli ki, olup bitenlerin büyüklüğü iyi anlaşılsın. Cumhuriyet, maddi olarak sıfır düzeyinde bir miras devralmıştır'' dedi.
 

'Dersimiz Atatürk' filmi

Sinema sanatçısı Halit Ergenç'in Atatürk'ü canlandırdığı ''Dersimiz Atatürk'' filminin çekimlerinin devam ettiğini anımsatan Özakman, senaryosunu yazdığı filmin 19 Mart 2010'da gösterime gireceğini bildirdi. Özakman, filmde, ''Atatürk'ün hayatının kısaca anlatıldığını, büyük ve insan yanlarını gösteren sahnelere yer verildiğini, özellikle çocuk sevgisi, öğretmenlere, eğitime saygısı, doğaya saygısının ön plana çıkarıldığını'' belirtti.

Filmi çocukların çok severek izleyeceklerini düşündüğünü kaydeden Özakman, filmin iyi bir şekilde tamamlanması için herkesin büyük özen gösterdiğini, filmin, gazeteci Can Dündar'ın yaptığı ''Mustafa'' filmine alternatif olmadığını belirterek, ''Çekimleri devam eden film doğru Atatürk filmidir'' diye konuştu.
 

'Cumhuriyet - Türk Mucizesi' kitabı

Özakman, son kitabı ''Cumhuriyet-Türk Mucizesi''ne de değinerek, kitabında Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşı dönemini ve sonrasındaki olayları, gerçeği ele alarak anlattığını ve buna önem verdiğini söyledi. Turgut Özakman, ''Gerçeğe ihanetin, saptırmanın, sulandırmanın, yalan tarih yazmanın çok büyük ayıp olduğunu düşünüyorum. Birileri belirdi. Osmanlı'nın yanlışlarını ve eksikliklerini, tarihten korkmadan Cumhuriyet'e yüklüyorlar. Doğru tarih adamı çarpar'' dedi.

Atatürk'ün büyük bir asker, devlet adamı, diplomat, devrimci ve düşünür olduğunu vurgulayan Özakman, ''Dünya tarihinde benzeri yoktur. Hem vatanını kurtaracak, hem milletini uygarlığa yürütecek... Yok böyle biri. Hem de bunu bir Doğu ülkesinde yapacak. Atatürk'ün konuşmaları bugün hala çok ileri bir düzeyi, kurtarıcı düşünceleri, büyük uyarıları içeriyor. Atatürk'ü, kendi yazdıklarından ve söylediklerinden tanımalı ve değerlendirmeliyiz. En güvenli yol bu'' diye konuştu.

Birçok şeyin magazinleştiğini, Atatürk'ün de ne yazık ki bundan nasibini aldığını belirten Özakman, ''İnternette dolaşın, nice yalan ocaklarıyla karşılaşırsınız. Bunları yazanlar bizim yurttaşımız ve Müslüman mı? Şaşıyorum. Midem bulanıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler