"Özgürlüklerin pazarlık konusu yapıldığı dönemdeyiz"

Ergenekon duruşmasında dinlenen CHP Milletvekili ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay, 'gizli tanık'' uygulamasını eleştirerek , uygulamayı ''açık oy, gizli sayıma'' benzetti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.05.2012 - 08:56

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci Ergenekon davalarının ikinci Ergenekon davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 260 sanıklı davanın 189. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 51 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 8 sanık ile men cezası verilen tutuklu sanıklar Hikmet Çiçek, Osman Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk, Serdar Öztürk ile Durmuş Ali Özoğlu duruşmaya gelmedi.

Bu davadan tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davası kapsamında tutuklu olan Yalçın Küçük de, 16 celse men edildiği için duruşmaya katılmadı.

 

"Dönemin Genelkurmay Başkanı'nı biliyorsunuz''

Duruşmada konuşan Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, internet ortamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir saldırı olduğunu ifade ederek, ''Bunu etkisiz kılmak ve karşı faaliyette bulunmak için İnternet Bilgi Değerlendirme Merkezi kuruluyor. Bu 1998 yılında faaliyete geçiyor. Bu faaliyetler hassas konular olduğu için Genelkurmay Başkanlığı adının saklı kalması gerektiği değerlendiriliyor. Nitekim hayali isimler üzerinden internet sitesi kurulması da bu olsa gerek. Bunun illegal olmadığı dosyada mevcut'' dedi.

Çubuklu, 2009 tarihli andıçla illegal olduğu iddia edilen sitelere hukuk koruması sağlandığı iddiasına değinerek, bu iddianın elle tutulur bir yanı olmadığını söyledi.

Özel internet hizmeti tedariki için Milli Savunma Bakanlığı'ndan talepte bulunarak, onay alındığını belirten Çubuklu, ''Şimdi bana söyler misiniz illegallik nerede? Şayet burada bir suç işlenmişse işleyenler hakkında 'suçun şahsiliği ilkesi' de dikkate alınarak, gerekli yasal işlem yapılmalıdır. Geçmişte işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, sitelerden bile haberi olmayan görevlilerin daha sonra bu konuyla da bağlantılı olmaksızın 2009 tarihinde yeni site kurulmasına ilişkin bir yazıya paraf atmaları sebebiyle suçlanmaları mümkün müdür?'' dedi.

AKP hakkında açılan kapatma davasının delillerinin bu sitelerden temin edilen haberler olduğunun iddia edildiğini belirten Çubuklu, 17 Ocak 2012 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyasi Partiler Sicil Bürosu'ndan gelen yazıya göre, kullanılan tek haberin 2007 tarihli ''Apronda Namaz Şov'' isimli haber olduğunu kaydetti.

Bu haberin sitede yayınlanmasından 1 ay önce 27 Eylül 2007 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan ve bu gazete kaynak gösterilmek suretiyle 23 Ekim 2007 tarihinde ''irtica.org'' sitesine konulduğunu dile getiren Çubuklu, şöyle devam etti:

''Üstelik o tarihteki habere baktığınızda olayın doğru olduğu, ilgililer hakkında soruşturma başlatıldığı ve gereğinin yapıldığı anlaşılmaktadır. Keza, daha da önemlisi bu haberin tarihine, AK Parti kapatma davasının açıldığı tarihe ve Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın tarihine bakıldığında bunların hepsi benim yeni parafladığım andıç tarihinden çok önceki tarihlerdir. O tarihteki görevliler hakkında hiçbir işlem yapılmadan, bu olaydan haberi olmayan kişiler hakkında dava açılması ceza hukukunun şahsiliği prensibi ile bağdaşmamaktadır. Bu kapsamda, 2007-2008 yıllarında işletilen 2 sitede AK Parti aleyhine çeşitli basın kuruluşlarında yer alan haberlerin bulunması (şayet gerçek ise) etik olarak kabul edilebilir bir durum değildir.''

Çubuklu, internet sitelerinin 1998 yılında kurulduğunu anımsatarak, ''Sadece bizi yakaladınız. 'irtica.org' 1 Nisan 2006 tarihinde kuruldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı'nı biliyorsunuz'' dedi.

AKP'nin kapatılması amacıyla açılan davada deliller arasında yer alan ''apronda namaz şovu'' haberinin, ''irtica.org'' sitesinde yayınlandığı dönemde Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''irtica.org'' sitesinin kurulduğu tarihte de emekli Orgeneral Hilmi Özkök Genelkurmay Başkanı olarak görev yapıyordu.


Mustafa Balbay

Tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Mustafa Balbay, dün 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, o dönemde 150 kadar gazetecinin tutuklanıp, cezaevine atıldığını söyledi.

Balbay, ''Haksız suçlamalarla karşı karşıya kalan, hak etmediği cezalara çarptırılan herkesin acılarını paylaşıyorum. İç barışa en çok gereksinim duyulan bugünlerde, herkesi tarihe bütün bakıp ders çıkarmaya davet ediyorum. Tarihten vazife çıkaran herkesi, olağanüstü dönemlerin hukuksuzluk olduğunu anlamaya davet ediyorum'' dedi.

Bugünlerde 1960 sonrası dönemin yargılamalarına ilişkin yayınların medyada geniş yer tuttuğuna dikkati çeken Balbay, medyada yarın da Ergenekon yargılamalarının nasıl yapıldığının tartışılacağını belirtti.

Ergenekon kapsamında açılan davaların birleştirilmesini eleştiren Mustafa Balbay, ''Buradaki sanıkların hepsi önce insan. İşkenceyle bir araya getirilecek insanlar bu iddianamelerle bir araya getirildi. Mahkemenin amacı gerçeği aramaktır. Pirinç çuvalının içine arpa, buğday, mercimek, nohut ne varsa koydunuz. Şimdi bunları ayıklamak için çaba harcıyorsunuz'' diye konuştu.

Balbay, yargılananların davada gerçeği aramaktan vazgeçerek, ''Biz neredeyiz'' diye kendilerini aradıklarını ifade etti.


Gizli tanık


Dünyanın hiçbir yerinde ''gizli tanık'' uygulamasının olmadığını, tanığın açık kimliğiyle ifade verdikten sonra, kimlik ve yüz değişikliği gibi korumaya alındığını anlatan Balbay, gizli tanık uygulamasını B.

Balbay, ''Kimi tanıklar aklıma şimdi geldi, diyerek anlatıyor. Nereden geldiğini bilmediğimiz kurşun yağmuru altındayız. Siz de 'sakin olun isabet edip etmediğine sonra bakacağız' diyorsunuz'' dedi.

Önceden delilleri çürütmeye çalışırken, şimdi de tanıkların analizlerini çürütmek için çaba harcadıklarını ifade eden Balbay, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasına ilişkin tartışmalar sırasında AKP tarafından bir anket yaptırıldığını da belirtti.

Balbay, ''Siz buna hukuk devleti diyebilir misiniz? Bu tablo Türk filmlerindeki kötü adamların elleri kolları bağlı birine su gösterip sonra dökmesine benziyor. Filmlerde dahi o zalimler kazanmamıştır. Özgürlüklerin pazarlık konusu yapıldığı bir dönemdeyiz'' şeklinde konuştu.

Balbay, 'TBMM'nin bir üyesi olarak iç barışın ve adaletin sağlanması için görev yapmak istiyorum'' diyerek, cezaevinden 5 bin köşe yazısı, 2 bin mesaj, 5 kitap yazdığını, yazmaya da devam edeceğini anlattı.


Koramiral Otuzbiroğlu

Tutuklu sanık Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da dava konusu andıcın uygulama emri olmaması nedeniyle, icra edilmesi planlanmış, ancak uygulamaya geçilmeyen bir faaliyetten dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığını ifade etti.

Otuzbiroğlu, bu davada 17 ayrı iddianamenin yer aldığını belirterek, ''17 ayrı iddianameyi Ergenekon kuyusuna attınız. Kuyu doluyor, şişiyor'' diyerek, birleştirilen dosyasının bu davadan ayrılmasını istedi.

Duruşma, taleplerin alınmasıyla devam ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler