Özlüyoruz... Uğur Mumcu 27 yıl önce uyarmıştı

Katledilen Cumhuriyet yazarı Uğur Mumcu ölümünün 24. yılında düzenlenecek etkinliklerle anılıyor.

Yayınlanma: 23.01.2017 - 21:48
Abone Ol google-news

<video:522104>

Ankara’daki evinin önünde bombalı suikast sonucu katledilen yazarımız Uğur Mumcu, ölümünün 24. yılında bir hafta boyunca sürecek etkinliklerle anılacak. 24. Adalet ve Demokrasi Haftası’nın başlığı bu yıl “Bu Hesap Sorulmaz mı…” Mumcu’nun sevenleri bugün Ankara’da saat 12.00’de evinin önünde toplanacak.  Mumcu, 1990 senesinde yaptığı laiklik konuşmasında bugünleri işaret etmişti...

(VİDEO) Uğur Mumcu 27 yıl önce bugünleri böyle işaret etmişti

ANKARA

BUGÜN Anma programı saat 11.00’de Batıkent’teki “Uğur Mumcu Anıtı”na çelenk bırakılması ile başlayacak. Ardından saat 12.00’de Mumcu’nun sevenleri evinin önünde toplanacak. Bombanın patladığı yerdeki anıta karanfiller bırakılacak. Solist Faruk Demir’in sesinden “Uğur Mumcu’ya Türküler” söylenecek. Mumcu, saat 14.30’da da Cebeci Asri Mezarlığı’nda gömütü başında anılacak. Ankara’da bir hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (umag) tarafından saat 19.00’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gazetemiz yazarı Işık Kansu’nun metin derlemesini yaptığı Eren Aysan’ın sahneye uyarladığı “Babam Bir Karanfil Şimdi” müzikli sahne gösterisi sunulacak.

YARIN ise Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından “Türkiye’nin Dönüşüm Yılları 1947-1952” başlıklı açık oturum saat 14.00’te Onur İş Hanı’nda düzenlenecek. Sosyal Demokrasi Derneği, “Hesap Sorulmaz mı?” başlıklı açık oturumda Atila Candır, Sabih Kanadoğlu, Özgür Özel, Erdem Gül; saat 16.00’da ÇSM’de Mumcu’yu ve faili meçhul cinayetlere kurban verdiğimiz aydınlarımızı konuşacak. Mülkiyeliler Birliği, Mumcu anısına “Demokrasi ve İnsan Hakları” başlıklı karikatür sergisinin açılışı, yazarımız Orhan Bursalı’nın konuşmacı olduğu etkinlikle saat 18.00’de Mülkiyeliler Birliği Salonu’nda gerçekleşecek.

26 OCAK: Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Örgütlü Toplum ve Toplumcu Gözle Tarım Reformu” başlıklı açık oturum saat 14.00’te ÇSM’de. Saat 16.00’da “Kandırılmadık Ey Halkım Unutma Bizi” adlı müzikli dinleti Yılmaz Güney Sahnesi’nde Mumcu’nun sevenleri ile buluşacak.

27 OCAK: Tüm Öğretim Elemanları Derneği tarafından Ayşe Kalkancı, Recep Akdur, Suay Karaman, Meltem Dikmen katılımıyla saat 16.00’da “Üniversitelerden Bu Hesap Sorulmaz mı?” paneli ÇSM’de düzenlenecek. ÇSM’de saat 18.30’da Gürsel Gökçe tarafından düzenlenen “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” fotoğraf sergisi Mumcu’nun anısına sevenleri ile buluşacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yazarımız Işık Kansu’nun katılımıyla “Rabıta’nın Zabıtası” saat 19.00’da PSKD Batıkent Cemevi’nde konuşulacak.

28 OCAK: ADD ve ÇYDD Gençleri tarafından saat 13.00’de Kuğulu Park’da “Okumaktan Geçer Anlamak” başlıklı okuma etkinliği gerçekleştirilecek. TİHAK tarafından Muzaffer İlhan Erdost, Nevzat Helvacı, Bülent Serim, Ali Rıza Aydın, İbrahim Kaboğlu’un katılımıyla “Anayasa ve Milli İrade (Ulusal İstenç)” başlıklı açık oturum 13.30’da ÇSM’de düzenlenecek. Ulusal Eğitim Derneği, CHP milletvekili Mustafa Balbay’ın katılımıyla “Eğitimde Biriken Hesaplar” başlıklı açık oturumu saat 14.00’te Ulusal Eğitim Derneği Salonu’nda düzenleyecek. Laikliğe Çağrı Birlikteliği, saat 14.00’te Yılmaz Güney Sahnesi’nde “Laiklik Neden Gerekli?” başlıklı forum düzenleyecek.

29 OCAK: Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği tarafından saat 13.00’de ÇSM’de Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Dr. Serdar Şahinkaya, Ahmet Müfit Bayram’ın katılımıyla “Ekonomi: Neredeyiz? Nereye Gidiyoruz?” başlıklı açık oturum düzenlenecek. Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu tarafından ÇSM’de saat 19.00’da “Türkiye’nin Güncel Sorunları” başlıklı açık oturum ve “Kızılırmak Korosu”nun dinletisi gerçekleştirilecek.

30 OCAK: CHP Etimesgut İlçe Başkanlığı tarafından Öztürk Yılmaz, Murat Emir, Doç. Dr. Av. Ahmet Ersen Özsoy’un katılımıyla saat 14.00’te Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Ortadoğu ve Türkiye” başlıklı açık oturum düzenlenecek. UM:AG tarafından 19.30’da ÇSM’de “Türkülerle Uğur Mumcu’yu Anıyoruz” konseri düzenlenecek.Buca Belediyesi’nin “Babalar ve Kızları” söyleşi dizisinin konuğu olan Özge Mumcu, babasının suikasta kurban gittiği 24 Ocak 1993’e kadar olan hayatını ve suikasttan sonra yaşadığı değişimleri Bucalılarla paylaştı. Mumcu, babasının mirasını yaşatmak ve gazetecilik anlayışını gelecek nesillere aktarmak için 1996 yılında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı kurduklarını, burada verdikleri eğitimlerle bugüne kadar 120’den fazla gazeteci yetiştirdiklerini söyledi. Özge Mumcu, ilk defa Uğur Mumcu eserlerini okuyacaklara “Sakıncalı Piyade” kitabını tavsiye ederken, gençlere dirençli ve umutlu olun çağrısında bulundu. Söyleşinin ardından Özge Mumcu, babasının kitaplarını imzaladı.

Dirençli ve umutlu olun

Buca Belediyesi’nin “Babalar ve Kızları” söyleşi dizisinin konuğu olan Özge Mumcu, babasının suikasta kurban gittiği 24 Ocak 1993’e kadar olan hayatını ve suikasttan sonra yaşadığı değişimleri Bucalılarla paylaştı. Mumcu, babasının mirasını yaşatmak ve gazetecilik anlayışını gelecek nesillere aktarmak için 1996 yılında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı kurduklarını, burada verdikleri eğitimlerle bugüne kadar 120’den fazla gazeteci yetiştirdiklerini söyledi. Özge Mumcu, ilk defa Uğur Mumcu eserlerini okuyacaklara “Sakıncalı Piyade” kitabını tavsiye ederken, gençlere dirençli ve umutlu olun çağrısında bulundu. Söyleşinin ardından Özge Mumcu, babasının kitaplarını imzaladı.

Karanfillerle...

İZMİR

Uğur Mumcu, İzmir ve Ege’de “Adalet ve Demokrasi Haftası” kapsamında anılacak. Bornova Belediyesi’nce Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde saat 17.00’de düzenlenecek anmada İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve Avukat Ulvi Puğ ile birlikte gazetemiz muhabiri Hakan Dirik konuşma yapacak. Bayraklı Belediyesi’nce saat 20.00’de Havuz Düğün Salonu’nda düzenlenecek etkinlikte 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner ile Hakan Dirik konuşmacı olarak yer alacak. Karabağlar’da saat 11.00’de Üçyol’daki Uğur Mumcu Parkı’na karanfil bırakılacak ve Narlıdere Belediyesi de saat 12.00’de sahildeki Uğur Mumcu anıtı önünde etkinlik düzenleyecek. Kuşadası Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen etkinlik ise saat 12.00’da Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Anıtı önünde başlayacak.

Bir aydındı

ZONGULDAK

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Devrek Şube Başkanlığı, Uğur Mumcu’nun ölümünün 24. yıldönümü nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan ADD Devrek Şubesi Başkanı Çetin Bozkurt, “Uğur Mumcu, ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, emparyalist güç odaklarının faaliyetlerini çözmüş bir aydındı. Yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla bunları halkına anlatmaya çalışıyordu” dedi. Mumcu’yu anlatan gazeteci, yazar İbrahim Tığ da “Uğur Mumcu bir yurtseverdi. Atatürkçü, laik ve cumhuriyetçiydi. Irkçılığa, dinciliğe, mezhepçiliğe karşı çıkar, Aydınlanma Devrimi’ni savunurdu. Uğur Mumcu, İslami Hareket ve Hizbullah’ın varlığından söz eden ilk gazeteciydi” diye konuştu.

AĞIT DEĞİL EYLEM

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan da yaptığı yazılı açıklamada,“ Biz Uğur Mumcu ve diğer aydınlarımızın ardından ağıt yakmayacağız, ama onların söylemleri bizim de söylemlerimiz olacaktır ve onların eylemleri bizim de eylemlerimiz olacaktır.Ve onların söylemlerini ve eylemlerini, yılmadan usanmadan Atatürkçü Düşünce’nin ödünsüz savunucuları olarak, her fırsatta gündeme getireceğiz” ifadelerini kullandı.

GENÇLER UĞUR MUMCU’YU ANDI

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu anısına düzenlenen “7. Uğur Mumcu’yu Anma Koşusu” Kartal Belediyesi’nin sponsorluğunda Türkiye Atletizm Federasyonu işbirliğiyle gerçekleşti. Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünden başlayan koşuya Türkiye’nin her yöresinden, her yaştan ve kategoriden 552 sporcu katıldı. Koşunun sonunda büyük erkekler alanında Aykut Taşdemir birinci olurken, büyük kadınlarda ise Remziye Temel koşuyu ilk sırada tamamladı. Genç kadınlarda Silan Ayyıldız birinci olurken, genç erkeklerde ise Abdurrahman Gediklioğlu yarışı önde tamamladı.

Basın öne eğilmesin

İSTANBUL

Orhan Erinç konuşacak

Kadıköy Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise bugün Caddebostan Kültür Merkezi’nde Uğur Mumcu’yu anmak ve gazetecilerle dayanışmak için bir etkinlik düzenleyecek. Saat 20.00’de başlayacak olan “Basın Öne Eğilmesin” adlı etkinlikte, basın özgürlüğü konuşulacak. Etkinliğe gazetemiz İmtiyaz sahibi Orhan Erinç, yazarımız Şükran Soner ve kısa bir süre önce tahliye olan dilbilimci Necmiye Alpay konuşmacı olarak katılacak. Erdal Erzincan’ın türküleriyle katılacağı gecede cezaevinde bulunan gazetecilerin göndereceği mektuplar okunacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Şişli İlçe Başkanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi Şişli Gençlik Örgütü de Harbiye’deki Uğur Mumcu anıtı önünde anma programı gerçekleştirecek. Etkinliğe CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP Şişli İlçe Başkanı Av. Veli Çellik, CHP Şişli İlçe Kadın Kolu Başkanı Ayşegül Çelebi ve CHP Şişli İlçe Gençlik Örgütü Başkanı Av. Hüseyin Duman’ın katılacağı etkinlik saat 19.30’da tüm demokrasi şehitleri adına yapılacak olan saygı duruşu ile başlayacak. Etkinlik alanına kurulacak olan 5 metrelik anma duvarında, menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybetmiş gazetecilerin fotoğraflarına yer verilecek. Etkinlik boyunca CHP’li gençler demokrasi nöbeti tutacak. DİSK Basın-İş Sendikası da Çağlayan Adliyesi’nde görülecek Özgür Gündem Gazetesi davası öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler