Pamukta destekleme primi beklentisi
Kütlü fiyatı geçtiğimiz yıl 2,50 lirayı bularak çiftçiye altın yıl yaşatan pamukta, 2011 yılı ürünü için uygulanacak destekleme priminin hasada ertelenmesine Çukurovalı üreticiler farklı yorum getiriyor.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Türkiye'de Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kararına dayanarak yayınlanan tebliğde, yağlık ayçiçeği, kanola, soya, dane mısır, aspir, zeytinyağı ürünlerinin 2011 yılındaki destekleme primi belli olurken kütlü pamuk için erteleme kararı alındığını anımsattı.
Yayınlanan tebliğde, ''Kütlü pamuk birim destek miktarı dünya piyasasındaki gelişmeler dikkate alınarak bakanlık tarafından daha sonra açıklanacaktır'' görüşüne yer verildiğini anımsatan Doğru, ''Hükümetin, pamukta prim miktarı açıklamasını hasada ertelemesini doğru buluyoruz ancak, fiyatı düşenlerin primi yükseltilecek mi bilmek istiyoruz'' dedi.
Doğru, destekleme kapsamındaki ürünlerde piyasa değerinin altında gidenlerin de primlerinin artırılmasının adil bir yaklaşım olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
''Geçtiğimiz yılın ürünü kütlü pamuğun fiyatı 2,5 liraya kadar çıktı, bu tabloda primin fazla açıklanması elbette doğru olmaz. Ancak, tarımsal faaliyetler bir yerde hava koşullarına bağlı. Bazı ürünlerin destekleme fiyatı düşürülebileceği gibi yükseltilebilmeli.''
25 yıldır ilk kar
Pamuğun başkenti olarak bilinen Adana'da, en fazla ekim alanına sahip yörelerden Ceyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise pamukta destekleme primi açıklamasının ertelenmesini 25 yıldır ilk kez kar eden pamuk üreticisinde hayal kırıklığı yaşattığını savundu.
Tezcan, Türkiye'nin lif pamuk eksiğinin yılda 1 milyon 200 bin ton olduğunu, bunun için önceki yıl pamuk 1 dolarken, ithalata 1,2 milyar dolar ödendiğini, oysa geçen yıl pamuk açığına ödenmesi gereken rakamın kilo fiyatın 5,5 dolara çıkmasıyla birlikte birlikte yaklaşık 6 milyar doları bulduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
''Türk üreticisi üretmezse Türkiye yılda en az 6 milyar dolar ithalat harcaması yapacak. Bunu dikkate alan bakanlık, üreticiye 'pamuk ekin' çağrısı yaptı. Bu nedenle bu yıl ekim alanlarında önemli artış yaşanacak. Sadece Çukurova genelini dikkate alırsak artış yüzde 25-30 olacak, ekimin ağırlıkta yapıldığı Ceyhan, Karataş, Yüreğir, İmamoğlu, Yumurtalık gibi ilçelerdeki artışı dikkate alırsak da yüzde 50'yi bulacak.
Pamuk, 1985'ten bu yana ilk kez kar getirdi diye prim açıklamasının ertelenmesini doğru bulmuyoruz. Şimdi üretici de 'pamuğa destekleme verilmeyecek mi?' kuşkusu var.''
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Rıfat Kodal da bakanlığın önceki üretim sezonunda doğru bir uygulama yaparak pamuk destekleme miktarını ekim tarihinden önce açıkladığını ancak, bu yıl açıklamayı yapmaktan kaçındığını bildirdi.
Kodal, çiftçi için destekleme priminin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, ''Bunu önceden bilen çiftçi önünü görür ve kararını ona göre verir. Ancak, bu yıl bakanlıkla yaptığımız görüşmede prim konusunda şu ana kadar yeşil ışığı göremedik.
Eğer devlet üreticisini desteklemezse pamuk ekim alanları azalır ve ödediğimiz bu miktar katlanarak artar. Oysa, biz ülkemizde dünyanın en kaliteli pamuğunu üretebiliyoruz. Devlet pamuk destek miktarını hemen açıklasın ki üretici önünü görebilsin.''
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Cumali Karadağ da destekleme priminin ertelenmesi nedeniyle şu anda ekimi devam eden pamuğun üreticisini kaygılandırdığını ve birçok çiftçinin pamuk ekmekten vazgeçmesine neden olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği