Panama Belgeleri’ne Pulitzer ödülü

Türkiye’den sadece Cumhuriyet’in dahil olduğu, bir yıllık Panama Belgeleri araştırması, dünyanın en prestijli gazetecilik ödülü olan Pulitzer’e layık görüldü.

Yayınlanma: 11.04.2017 - 22:41
Abone Ol google-news

Panama Belgeleri araştırması, dünyanın en prestijli gazetecilik ödülü olan Pulitzer’e layık görüldü. Pulitzer Ödül Kurulu, dün yaptığı duyuruda, “off-shore vergi cennetlerinin küresel ölçeğini ve gizli altyapısını ortaya çıkarmak için 6 kıtada 300’ün üzerinde gazetecinin işbirliğiye” yapılan bir yıllık araştırmayı yüceltti. Araştırmaya Türkiye’den sadece Cumhuriyet gazetesi dahil olmuştu. Süddeutsche Zeitung ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından elde edilen belgeler, ICIJ’nin Türkiye partneri seçilen gazetemiz muhabiri Pelin Ünker ile paylaşılmıştı.

 Panama Belgeleri’nin ifşa edilmesinde farklı ülkelerden medya kuruluşlarının katkısı bulunuyor. Ancak Pulitzer Ödülü sadece ABD’li gazetelere ve medya kuruluşlarına veriliyor.

‘Açıklayıcı habercilik’ alanında alınan ödül ICIJ, Kaliforniya merkezli McClatchy ve Miami Herald adına verilirken, Pulitzer Ödül Komitesi Başkanı Mike Pride, “bu onurun dünya genelinde Panama Belgeleri projesine destek veren tüm medya kuruluşları için olduğunu” söyledi. ICIJ Direktörü Gerard Ryle, “Bu onur, ABD ve tüm dünyadaki personelimizin ve partnerlerimizin ekip çalışmasının bir kanıtıdır. Pulitzer Kurulu, Panama Belgeleri işbirliğinin ürettiği çığır açıcı çalışmaları ve dünya çapındaki etkisini tanıdığı için onur duyuyoruz” dedi.

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait, Hong Kong’dan Britanya Virjin Adaları’na 21 farklı ülkede kurulan 214 bin off-shore şirketiyle ilgili 11.5 milyon belge, gazetecilerin ortak çalışmasıyla incelenip haberleştirildi.

Ödülün 101. yılı

Pulitzer Ödülleri, gazetecilikte en büyük onur olarak görülüyor. Bu yıl Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu’nun verdiği Pulitzer Ödülleri’nin 101. yılı. Dün gece Pulitzer ile onurlandırılan diğer medya kuruluşları arasında The New York Times, Washington Post ve Charleston (Batı Virginia) Gazette-Mail bulunuyor. New York Times gazetesi, “Rusya’nın karanlık sanatları” isimli yazı dizisiyle ödül aldı. Washington Post ve Wall Street Journal gazeteleri ABD Başkanı Donald Trump’a ilişkin haberleri nedeniyle ödüle layık görüldü.

Cumhuriyet, Panama Belgeleri’nin Türkiye ayağı ile ilgili yedi gün süren bir yazı dizisi yayımladı. Panamacı Türkler yazı dizisi işadamı Mehmet Cengiz’in Türkiye’de gizli bir şirketi olduğunu ortaya çıkarırken Cengiz’in off-shore şirketlerinde yetki sahibi olan ismin de New York Başsavcısı Preet Bharara’nın başlattığı soruşturma sonucu ABD’de yolsuzluk suçlamasıyla aranan Şeref Doğan Erbek olduğunu gözler önüne serdi. Dizinin ilerleyen bölümlerinde Fettah Tamince, Cihan Kamer, Remzi Gür, Hayyam Garipoğlu ve Ahmed Hamdi Topbaş’ın off-shore bağlantıları ve gizli banka hesapları ortaya döküldü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler