"Para musluklarını açın"

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Hükümetten ve bankalardan, ''artık para barajlarının kapaklarını açmalarını, dereye su gelmesini'' istediklerini belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2009 - 11:44

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, dünya çapındaki ekonomik krizin, etkisini her yerde, her ülkede hissettirdiğini, devletlerin bu batağı önlemek için hazinelerini, bütün mali imkanlarını seferber ettiğini kaydetti.

Türkiye'de de ekonomik tedbir paketleri hazırlandığını, bunlardan biri olan KOSGEB destekli kredilerin, miktarı doyurucu değilse de işletmelere hayat suyu olduğunu dile getiren Özgenç, yeni hazırlanan ekonomik tedbirler içerisinde 3D (değişim, dönüşüm ve destek) olarak adlandırılan paketin Aralık 2008'de açıklanacağını, ancak aradan 2 ay geçmesine karşın herhangi bir gelişmenin söz konusu olmadığını ifade etti.

Özgenç, bu durumun esnafı ümitsizliğe sevk ettiğini kaydederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Hükümetimizden ve bankalardan isteğimiz; açın artık para barajlarının kapaklarını, dereye su gelsin. İmalatçı olmayan KOBİ'lere kredi verilebilmesi için KOSGEB Kanunu değiştiğinden ve kanun yürürlüğe girmediğinden dolayı esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler kredi alamadıkları için sıkıntı yaşamaktadır. Atalarımızın da dediği gibi, 'dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlar'. Dolayısıyla bankaların da ekonominin canlanması için biraz risk almasının kaçınılmaz olduğunu belirtiriz. Piyasalardaki nakit sıkışıklığını gidermek için yetkililerimiz KOSGEB kanalı ile likidite sağlayarak rahatlatmayı amaçlıyor. Bankalar da ortak hareket ile birlikte piyasalara daha fazla miktarda para sürmeli.''

İç piyasada işlerin yavaşlayarak bu duruma gelindiğini, üretimin tamamen durma noktasına ulaştığını, belirsizlik sürecinin hakim olduğunu ve güvenin kaybolduğunu savunan Özgenç, ''Küçük işletmelerle ilgili çok ciddi bir ekonomik program hazırlanmalı ki, çarşı, pazar hareketlensin. Ürettiğimizi satamıyoruz, pazarda daralma var'' ifadesini kullandı.

Nurettin Özgenç, işletmelerin küçülmek mecburiyetinde kaldığını, bundan dolayı işten çıkarmaların ön plana çıktığını, artık yerli üretimin durduğunu, 7-8 işçi çalıştıran işletmelerin artık 2-3 işçi çalıştırdığını, bu kişilerin de ''üretim yapmak'' için değil, ''dükkanı beklemek'' için istihdam edildiğini kaydetti.

Türkiye'de üretime katkı sağlayan KOBİ'lerin gitgide eridiğini ifade eden Özgenç, esnafın büyük bir çoğunluğunun bankalara ve kredi kooperatiflerine borçlu olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler