Paralelden kaçanlara ikinci kıyak
Milli Eğitim Bakanlığı, paralelle mücadelede boş durmuyor. MEB, liselerden sonra ilkokullar için de özelden geçiş kolaylığı sağladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma faciası nedeniyle “paralel yapı ile mücadele” söylemini bir süredir kullanmasa da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) boş durmuyor. Başbakan Erdoğan’ın “Paralel yapının okullarından çocuklarınızı alın” çağrısının ardından özel liselerden devlet liselerine nakilde “kontenjan şartı” istisnası getirerek 200 binden fazla liselinin devlet liselerine geçişini sağlayan MEB, aynı “kıyağı” özel ilkokullardan devlet ilkokullarına geçecek öğrenciler için de tanıdı.
Başbakan Erdoğan, paralel yapı ile mücadele söylemine “Soma arası” verirken MEB, “Paralel yapının okullarına çocuklarınızı göndermeyin, o okullardan çocuklarınızı alın” çağrısının gereklerini yerine getirmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda MEB daha önce yayımladığı genelge ile özel liselerden devlet liselerine geçecek öğrenciler için kolaylıklar sağlamıştı. “Son günlerde özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik basın yayın organlarında haberler yer almakta olup yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak okullardan ayrılmak isteyen öğrenciler” ifadeleri ile başlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “olur”lu genelgede, bu öğrencilerin taban puan koşulunu taşımak koşulu ile kontenjan şartı aranmaksızın özel liselerden devlet liselerine geçebilecekleri belirtilmişti.
Erdoğan’ın çağrısı üzerine, velilerin özel liselerden devlet liselerine nakil için devlet okullarına başvurduğu belirtilmiş, nakil edilen öğrenci sayısının 200 binin üzerine çıktığı belirtilmişti. Böyle olunca MEB, “paralel kaçış”lara tanıdığı “kıyağı” genişletme kararı aldı. Özel ilkokullardan devlet ilkokullarına geçişte kontenjan şartı kaldırıldı. Talep eden öğrenci, okulda “boş yer olmadığı” gerekçesiyle geri çevrilmeyecek. Genelgede, velilerin taleplerinin “mağdur etmeyecek biçimde değerlendirilmesi” talimatının verilmesi de dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanı Avcı imzasıyla, 15 Mayıs tarihinde 81 il valiliklerine gönderilen yazıda, özel ilköğretim kurumlarından devlet ilkokullarına geçişte tanınacak kolaylıklar sıralandı. Ancak bu genelgede, önceki genelgede olduğu gibi öğrencilere yönelik baskılardan söz etmek yerine “değiştirilen sınav sisteminin özel okullardan devlet okullarına geçiş taleplerini yoğunlaştırdığı” belirtildi.
Daha kalabalık sınıflar
Böylece tüm özel okullardan tüm devlet okullarına geçişte kontenjan koşulu kaldırılmış oldu. Zaten 30-35 oranı ile MEB’in hedefinin altında olan sınıf başına düşen öğrenci sayısı daha fazla artmış olacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke