Parkı yok edecekler

Kuzguncuk halkının nefes aldığı yeşil alanlardan birine daha göz diktiler...

Yayınlanma: 21.05.2013 - 07:32
Abone Ol google-news

Kuzguncuk’taki Paşa Limanı Parkı’nda bir yıl önce başlayan “Serasker Hüseyin Avni Paşa Yalısı ve Arapzade Yalısı Temel Araştırma Kazısı” tepkilere neden oluyor. Parkın 3 noktasında başlayan ve içi çöplerle dolan temel kazılarının üzeri geçtiğimiz günlerde kapatıldı. Anıtlar Kurulu’nun onay vermesi halinde alanda yalı inşaatı başlayacak ancak Kuzguncuklular parklarına yalı yapılmasına karşı çıkıyor.

19. yüzyılın son çeyreğinde yok olan Üsküdar Hacı Hesna Hatun Mahallesi sınırları içinde kalan iki yalı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2011 tarihinde çalışma başlatıldı. İstanbul Boğazı’nın karakteristiğini oluşturan yalılar arasında sayılan yok olmuş bu kültür varlıklarını yeniden kente kazandırılabilmesi amacıyla rölöve çalışması yapıldı. 2012 yılının mayıs ayında da parkın üç noktasında kazı çalışmaları başladı.

Temel, havuz ve merdiven kalıntılarının bulunduğu kazı alanları şu an kaderine terk edilmiş durumda. İnşaatın tabelasında Hassa Mimarlık tarafından yürütülen kazı çalışmasının Türk İslam Eserleri Müzesi tarafından kontrol edildiği yazıyor. Kazının amacı iki yalının ihya edilmesi ve sonrasında kamu yararına kullanılması.

Bostan da tehlikede

Ancak parklarını kaybetmet istemeyen Kuzguncuk halkı bu projeye karşı çıkıyor. Kuzguncuk Mahallesi Muhtarı Faik Kaptan, yeşil alanın halka kapatılmasını istemediklerini vurgulayarak “Orası park olarak kalmalı” dedi. Kaptan, Kuzguncuk’taki bostanın da yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu anımsatan Kaptan Paşa Limanı Parkı’na sahip çıkılmasını istedi.

Meclise taşındı

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Doğan Tekel de konuyu meclis gündemine taşıdı. Tekel, “Başbakanımızın Marmaray çalışmalarında milattan önceki tarihi kalıntılara ‘bizleri çanak-çömlekle uğraştırdılar’ tespiti orta yerde dururken; uzun yıllardır park olarak kullanılan, plan ve projelerde ve tapu kayıtlarında park olarak kullanılan alan büyük bir kamu hizmeti veriyor” dedi. Tekel, Üsküdar halkının nefes aldığı, denizle buluşma imkânı yakaladığı bu parkın yapılan çalışmalar nedeniyle işlevini yitiriceğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler