Pasifik'te 8.3'lük deprem

Pasifik'te dün meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem ve tsunami nedeniyle Samoa adaları ve Tonga'da ölenlerin sayısı 113'e çıktı.

Yayınlanma: 30.09.2009 - 06:24
Abone Ol google-news

Samoa'daki Tupua Tamasese hastanesinden bir yetkili, hastaneye 84 kişinin cesedinin getirildiğini belirtti. Yetkililer, Amerikan Samoası'nda 22, depremin etkilediği komşu Tonga adasında 7 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Samoa polisi, son olarak, tsunamide 63 kişinin öldüğünü, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirmişti.


Yönetim biçimleriyle birbirinden ayrılıyor

Depremin vurduğu Samoa ve Amerikan Samoası aynı bölgede yer almalarına rağmen yönetim biçimleriyle birbirinden ayrılıyor.

Samoa olarak bilinen bağımsız Samoa devleti, Büyük Okyanus'un güneyinde Polinezya'daki adalar topluluğundan oluşan bir ülke. 20. yüzyılın başlarında Alman Samoası olarak bilinen bağımsız Samoa, 1914-1997 arasında Batı Samoa adını aldı. Ülke Birleşmiş Milletler tarafından 1976'da Samoa olarak tanındı.

Güneybatı Asya'dan gelen göçmenlerce 4 bin yıl önce kurulan ilk yerleşim yerleri, 1700'lerde Avrupalı sömürgeciler tarafından keşfedildi.

Samoa devletinin bulunduğu Samoa Adaları zaman dilimine göre yeni yıla ABD'den sonra giriyor.

Samoa'nın nüfusu 2007 verilerine göre 177 bin kişi. Nüfusun yüzde 92'den fazlasını Samoalılar oluşturuyor. Avrupa kökenliler ise yüzde 7 civarında. Anayasal monarşiyle yönetilen Samoa'nın başkenti Apia.

Samoa ile karıştırılan ABD toprağı Amerikan Samoası ise bir adalar topluluğu. Amerikan Samoası'nın en büyük ve gelişmiş adası Tutuila adası.

Amerikan Samoası olarak bilinen adalara ilk kez 2 bin 500 yıl önce Polinezyalıların yerleştiği sanılıyor. Avrupalılar burayı keşfetmeden önce Tutuila, bugün Samoa'nın bir parçası olan Upolu adasına bağlı bir bölgeydi.

ABD, 1872'de Pago Pago'da deniz üssü kurmak için Samoa Krallığı ile bir anlaşma imzaladı. 1889'da da ABD, İngiltere ve Almanya, Samoa'nın tarafsız kalması konusunda anlaşmaya vardılar ve adalar bu üç devletin koruması altına girdi. 1899'da ise 171 derece batı boylamının doğusunda kalan adalarda ABD'nin, batısında ise Almanya'nın çıkar üstünlüğü kabul edildi.

1951'e kadar ABD ordusunun yönetimi altında olan adalar, bu tarihten sonra Washington yönetimine bağlandı. 1960'ta halkın oluşturduğu kurucu meclis çalışmalarına başladı. 1978'de de Amerikan Samoası'nın seçimle iş başına gelen ilk valisi göreve geldi.
Amerikan Samoası'nın üçte ikisinden fazlasını kaplayan Tutuila, Amerikan Samoası'nın en büyük adası. Adalar grubunun batı ucu, Samoa'ya bağlı Upolu'ya 33 km uzaklıkta.

Tutuila'nın 97 kilometre doğusundaki Manua Adaları ikinci büyük toprak parçasını oluşturuyor. Tau, bu grubun içindeki üç adanın en büyüğü. Diğer adalar ise çok küçük.
Amerikan Samoası'nın 65 bin olan nüfusunun büyük çoğunluğunu Samoalılar ve Samoalı melezler oluşturuyor. Samoalılar, Hawaii, Tahiti, Tonga ve Yeni Zelanda'nın yerli halklarıyla akraba olan bir Polinezya halkı.

Samoa dili ise Malezya-Polinezya dil ailesine bağlı. Amerikan Samoası halkının çoğu İngilizce konuşuyor. Nüfusun yarısından fazlası Kongregasyon Kilisesi'ne bağlı. Geri kalanlar da genellikle Katolik ya da Metodist.

Nüfusun yüzde 95'i Tutuila adasında yaşıyor. Tutuila'dakilerin yarısından fazlası en büyük yerleşim merkezi olan Pago Pago'nun da bulunduğu adanın doğu kesimine yerleşmiş durumda. Kalan nüfusunu hemen hepsi Manua adalarında. Swains adasının nüfusu ise çok az.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler