Patriot için NATO'ya resmi başvuru

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı.

Yayınlanma: 21.11.2012 - 14:50
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de devam etmekte olan krizin Türkiye'nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında, Vaşington Antlaşmasının IV. Maddesi çerçevesinde Türkiye'nin talebi üzerine 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarındaki istişareleri müteakiben, Türkiye'nin ulusal hava savunmasının Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO'dan resmen talep edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, "Bu talebimiz, tarafımızdan NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirilmiştir. NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" denildi.

Hollanda Türkiye'ye keşif heyeti gönderecek

Hollanda, Türkiye'nin, Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO'dan savunma amaçlı talep ettiği Patriot füzeleri başvurusu üzerine inceleme yapmak üzere bir keşif heyeti gönderecek.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, askeri tavsiyenin, karar vermelerinde rol oynayacağını söyledi.

Hollanda resmi televizyon kanalı NOS'a açıklamada bulunan Savunma Bakanı Plasschaert, NATO'ya iletilen talebin Hollanda'ya da ulaştığını belirterek, söz konusu füze savunma sisteminin sadece savunma amaçlı olacağını, saldırı ya da uçuşa yasak bölge uygulamasının desteklemeyeceğini ifade etti.

Şu anda talebe ilişkin hazırlık yapmak istediklerini ve bununla meşgul olduklarını kaydeden Plasschaert, ''(Evet) demeden önce bu sisteme sahip diğer ülkeler Almanya ve ABD'nin yanı sıra talep eden ülke Türkiye ile de görüşüp ona göre cevap verilecek'' dedi.

Ne zaman karar vereceklerinin henüz belli olmadığını, konuyla ilgili Meclis'i bilgilendireceklerini anlatan Savunma Bakanı Plasschaert, füze sisteminin maliyetinin ABD ve Almanya ile yapacakları ortak çalışma ve Türkiye'nin karşılayacağı masraflara bağlı olduğunu söyledi.

NATO üyeleri arasında ABD ve Almanya'dan sonra Patriot füze savunma sistemine sahip tek ülke olan Hollanda, 1991 ve 2003 yıllarında da Türkiye'ye bu füzeleri göndermişti.
Askeri uzmanlar, hükümetin olumlu bir karar vermesi durumunda, füze sistemiyle birlikte yaklaşık 250 askerin Türkiye'ye gönderilebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

NATO Sözcüsü Lungescu:

Tüm NATO üyelerinin Türkiye'nin Patriot talebine olumlu yaklaşma sözü verdiği bildirildi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Türkiye'nin bir mektupla Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO'dan resmen Patriot füzesi talebinde bulunmasının ardından akşam saatlerinde toplanan NATO büyükelçilerinin tamamının ''Türkiye'yle tam dayanışma içinde olduklarını ve bu talebi olumlu şekilde değerlendireceklerini söylediklerini'' aktardı.

NATO içinde Patriot füze bataryalarına sahip 3 ülkeden (ABD, Almanya ve Hollanda) yapılan açıklamalarda da Türkiye'nin talebine olumlu yaklaşıldığı belirtilmişti.
 

Westerwelle: İlk izlenimim, başvuru koyduğumuz kriterleri yerine getiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin NATO'dan savunma amaçlı talep ettiği Patriot füzelerinin başvurusu konusunda koyulan kriterlerin yerine getirildiğini belirtti.

Westerwelle, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin başvurusunun eline geçtiğini belirterek, ''İlk izlenimim, başvuru, koyduğumuz kriterleri yerine getirdiği yönünde'' dedi.

Başvuruda özellikle füzelerin konuşlandırılmasının savunma amaçlı olacağı, hiçbir şekilde uçuşa yasak bölgeye katılmayacağı ve hiçbir şekilde ofansif bir operasyonu desteklemeyeceğinin ifade edildiğini belirten Westerwelle, bunların daha önce komisyonlarda da konuşulduğunu kaydetti.

İlk incelemeler doğrulanırsa Alman hükümetinin, Federal Meclis'ten (Bundestag) bu talebe onay vermesini tavsiye edeceğini ifade eden Westerwelle, ''Bir NATO ortağı yardım talep ederse bunu reddetmek için çok iyi sebepler olması lazım. Bu sebepleri görmüyorum. Burada ittifak dayanışması geçerlidir'' diye konuştu.

Almanya'da söz konusu füzelerin Türkiye'de yerleştirilmesi konusunda muhalefet partileri Federal Meclis'in karar almasını istemişti. Başbakan Angela Merkel ve Savuna Bakanı Thomas de Maiziere, bugün yaptıkları açıklamalarda, NATO üyesi olan Türkiye'nin talebinin Federal Meclis'te kapsamlı bir şekilde tartışılacağını ve Meclis'in karar alacağını ifade ettiler.

Federal Meclis'te bu konuda büyük çoğunlukla olumlu bir karar alınması bekleniyor. Hükümetin yanı sıra ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetin kararına uyacakları yönünde sinyal verdi. SPD'nin savunma politikaları uzmanı Rainer Arnold, ittifak içindeki dayanışmaya işaret etti.

Sol Parti, Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına gönderilmesine karşı çıkarken, Yeşiller Partisi bu konuda, birçok sorunun cevaplanmadığı gerekçesiyle henüz kararını vermedi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler