Patronun gözü işçinin cebinde
Metal işkolunda milyonlarca lira kazanan patronlar yaklaşık 150 bin işçinin ikramiye ve yakacak ödemelerine gözünü dikti. Toplusözleşme görüşmelerinde işveren tarafı sendikalara, ödemelerdeki kesintilerin yanı sıra esnek çalışma modelleri de önerdi. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, önerilerin metal işçilerinin kazanılmış haklarına saldırı niteliği taşıdığını söyledi.
Beyaz eşya, otomotiv, demir çelik gibi sektörlerde faaliyet gösteren 200’ü aşkın işyerinde yaklaşık 150 bin işçiyi kapsayacak toplusözleşme süreci istenen hızda ilerlemiyor. Bu işkolunda örgütlü en büyük sendika Türk-İş’e bağlı Türk Metal, ana pazarlığı oluşturacak ücretler konusunda, birinci altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için enflasyon oranında, üçüncü altı ay için enflasyon artı 2 puan ve dördüncü altı ay için enflasyon kadar zam isterken DİSK’e bağlı Birleşik Meta-İş, işverenin bir dizi kazanılmış hakkı geri götürecek önerisini dün ülkenin çeşitli yerlerindeki 42 işyerinde protesto etti.
Metal işkolunda milyonlarca lira kazanan patronlar, 150 bini aşkın işçinin toplusözleşme görüşmelerinde ikramiye ve yakacaklarda kesinti yapılmasını istedi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası arasında ayrı ayrı gerçekleştirilen 2014-2016 dönemi toplusözleşme sürecinde, MESS’in önerisine göre, “iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle istirahat raporu alan işçilerin hastalık sebebiyle bir defada 20 günün üzerinde istirahat raporu alan işçilerin, analık hali nedeniyle İş Yasası hükümleri uyarınca doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta (çoğul gebelikte toplam 18 hafta) çalışmayan kadın işçilerin, işveren tarafından verilen izinleri kullanan işçilerin” çalışmadıkları sürelere ilişkin ikramiyeleri ve yakacak ödemeleri tam ödenecek. Bunun dışındaki durumlarda işçilerin ikramiyelerinde ve yakacak ödemelerinde kesinti yapılacak. İşverenin önerisine göre, bu kesintiler bir fonda toplanacak. Fonda toplanan para, devamsızlık yapmayan işçilere ödenecek. MESS ayrıca, deneme süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasını da önerdi. İşveren görüşmelerde esnek çalışma modelini de gündeme getirdi. Telafi çalışması ile denkleştirme süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasını talep etti. MESS’in bu teklifleri Türk Metal Sendikası tarafından reddedildi. Henüz ücret zammı konusunda teklifini sunmayan MESS ile Türk Metal yarın bir kez daha masaya oturacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke