Pentagon İran planından kaygılı

Trump’ın İran Devrim Muhafızları’nı ‘terör listesi’ne alma arayışına Savunma Bakanlığı’ndan güvenlik riski yaratacağı uyarısı geldi.

Yayınlanma: 09.02.2017 - 22:48
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın doğrudan dini lidere bağlı, en güçlü askeri- siyasi-ekonomik kurumu Devrim Muhafızları’nı “terör örgütleri listesine” alma çalışmalarına hız vermesi üzerine savunma bakanlığı ve istihbarattan uyarı geldiği belirtildi. Washington Post gazetesi, üst düzey savunma ve istihbarat yetkililerinin, 100 bin mensubu bulunan Devrim Muhafızları’nın “terörist” ilan edilmesi halinde ABD askerlerinin Irak’taki varlığının ve IŞİD’e karşı savaşın tehlikeye gireceği ikazında bulunduğunu yazdı. “Terör örgütleri listesinin” bugüne dek sadece devlet olmayan aktörleri hedef aldığı, hükümet kurumlarına yaptırım amacıyla oluşturulmadığı ve İran’ın hedef alınmasının emsal olacağına dikkat çekildiği kaydedildi.

ABD yönetiminden yetkililer Trump’ın hem İhvan hem de Devrim Muhafızları’nın ABD Dışişleri’nin “terörist” listesine alınmasına yönelik başkanlık kararnamesi imzalamaya hazırlandığından söz ederken Pentagon ve istihbaratın bununla ilgili endişelerini son günlerde en üst düzeyde ifade ediyor. Kararnamenin hâlâ aktif değerlendirmede olduğunu söyleyen Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, Trump yönetiminin de endişeleri olduğu için imza aşamasına gelinmediğini ifade etti. “Çok akıllı olmak zorundayız. Her şey İran’ın tavrına bağlı. O kadar çok şeyi düşünmek zorunda kalıyoruz ki sonunda çıkan karar farklı oluyor” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer sorular üzerine “radikal İslami terörizme topyekün saldırıdan, bunun ilk adımı olarak düşmanı bilmek ve ilan etmekten” söz etti.

Sakıncası çok

Obama yönetimi, 2007’de Devrim Muhafızları ile bağlantılı bir dizi kişi ve şirket ile yurtdışına gönderilen kolu olan Kudüs Gücü’nü “terör faaliyetleri ve destekçiliği” ithamıyla Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesine almıştı. İran’a “terör sponsoru ülkeler” listesine konulduğu için de yaptırım uygulanıyor. ABD Dışişleri’nin “terörist” listesine sokmak ise pek çok İranlının uluslararası seyahatlerini ve finans sistemine erişimini engeller. ABD ordusunun Irak’ta Kudüs Gücü ve Şii milislerle işbirliğine darbe vurur. ABD ile nükleer anlaşmayı imzalayan “ılımlı” Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de koltuğuna mal olabilir.

Yeni füzeye yalanlama

Fox News’e konuşan ABD’li bir kaynağın İran’ın 29 Ocak’takinin ardından önceki gün yeni bir füze denemesi yaptığı iddiasını ise İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan reddetti. Dehkan haberi “uydurma” diye niteleyerek İran’a yönelik psikolojik savaşın bir parçası olduğunu söyledi.

Çin’e horoz mektubu

Trump, hedefindeki diğer ülke Çin’le zigzag çiziyor. Gerilimin yükselmesinin ardından Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in tebrik mesajı için teşekkür mektubu açıklandı. Ancak kendisine Noel kartı yollamış Şi’ye “hayırlı horoz yılı” dilediğı mektup, Çin’deki yeni yıl kutlamalarından 11 gün sonra adresine ulaştı. “Birlikte çalışma isteğini, yapıcı ilişkiler arzusunu” dile getirdiği mektubu aldığını teyit eden Pekin, ABD ile ilişkilere büyük önem verildiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler