'Peşinen teyit vermemiz söz konusu değil'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün meselenin İran'la ilgili süreçten herhangi bir olumsuz gelişmeye ya da yaptırıma mahal bırakmaksızın çıkmanın yollarını açmak olduğunu söyleyerek, İran için öngörülen yaptırım paketine peşinen teyit vermelerinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

'Peşinen teyit vermemiz söz konusu değil'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.04.2010 - 07:17

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın nükleer enerji programı, Brezilya ile bu konuda ve diğer alanlarda giderek gelişen işbirliği gibi gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini aktardı. İran'a gelecek hafta yapacağı ziyareti değerlendiren Davutoğlu, İran ile zaten süregiden bir diyalogları olduğunu, son İran ziyareti sırasında geliştirdikleri bazı düşünceleri ABD ile paylaştıklarını hatırlattı. Davutoğlu, şimdiki ziyaretinde de son gelişmeleri değerlendireceklerini söyleyerek, sorunun diplomatik yollarla çözümü konusundaki yeni fikirleri ele alacaklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu, İran tarafı ile uluslararası toplumda bu dönemde oluşan havayı paylaşacağını ifade ederek, "Bu süreçten herhangi bir olumsuz gelişmeye ya da yaptırıma mahal bırakmaksızın çıkmanın yollarını açmak; bütün mesele bu" dedi. İran'a uygulanacak olası bir yaptırım paketinin detaylarını bilmemekten dolayı Ankara'nın rahatsız olduğunun hatırlatılarak, yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, "Hayır, bunu bizimle paylaşmak istediklerini söylüyorlar. Mesele, yaptırımları onayladık da, paketi tartışıyoruz gibi bir kanaat değil. Böyle düşünmemek lazım" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin İran'ın komşusu ve böyle bir paketin bedelini belki en fazla ödeyecek ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Peşinen teyit vermemiz söz konusu olamaz. Bizim öncelikle tabloyu görebilmemiz lazım. Bütün çabaların tüketilmesi lazım. Daha bu çabalar tüketilmedi. Çabalar tüketildikten sonra da alınacak tedbirin yine bütün BM Güvenlik Konseyi üyelerince konuşulması lazım. Yani belli ülke gruplarının kendi aralarında müzakereler yürütüp, (biz şunda anlaştık) diye bir şey getirmesi; bu diğer ülkelerin bir anlamda BM Güvenlik Konseyi'ndeki konumlarını yeterince değerlendirmemek anlamına gelir. Özellikle Türkiye gibi komşu bir ülkenin. Biz Irak'a yönelik ambargolardan nasıl mustarip olduğumuzu biliyoruz. Bu tecrübeyi yaşadıktan sonra, İran konusunda veya başka herhangi bir komşumuz konusundaki yaptırım paketinin dış politikamızla uyumlu olmayacağı açık."

Brezilya ile İran konusunda işbirliği

Brezilya ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmelerde diğer konuların yanı sıra İran'ın nükleer enerji programı konusunu da ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, "Çünkü bu konuda iki ülkenin yaklaşımları birbirine çok yakın. Türkiye de, Brezilya da bu konunun diplomatik yollarla çözümlenmesini istiyor. Askeri gerilimler oluşmadan, yeni yaptırımlara ihtiyaç duyulmadan bu sorunun diplomatik yollarla çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi. Bakan Davutoğlu, bu çerçevede bundan sonra da bu konuyla ilgili aktiviteleri paralel olarak birbirini destekleyici anlamda sürdürme kararı aldıklarını belirterek, gerek Türkiye, gerekse Brezilya'nın İran ile ilişkilerinin iyi olduğunu ve bu nedenle bu çabaları bir sinerji yaratacak şekilde artırmak istediklerini bildirdi.
 

Brezilya ile ilişkiler

Latin Amerika'nın parlayan yıldızı olarak nitelenen Brezilya ile giderek gelişen ilişkiler ve görüşmelerini değerlendiren Davutoğlu, bu ziyaretin Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nden çok önce planlandığını söyleyerek, "Brezilya'yı çok özel bir stratejik ortak olarak görüyoruz" dedi. Davutoğlu, iki ülkenin yüksek düzeyli stratejik işbirliği eylem planı hazırladığını hatırlatarak, bu planda iki ülkenin coğrafik olarak ayrı bölgelerde olmasının avantajlarını kullanarak, birbirleri ile ilişkilerini her alanda yoğunlaştırmasının öngörüldüğünü belirtti. İki ülkenin de dünyada profilinin yükseldiğini, kaplarına sığmadıklarını belirten Davutoğlu, bu nedenle işbirliği alanlarının çok geniş olduğunu bildirdi.
 

Davutoğlu'nun yoğun programı

Öte yandan Davutoğlu ve heyetini geçen haftalarda olduğu gibi gelecek hafta da yoğun bir temas ve ziyaret trafiği bekliyor. Davutoğlu, hafta başında ilk olarak Bakü'ye giderek, Azeri yetkililerle Ermenistan ile ilişkiler ve protokoller konularında gelinen son noktayı bütün detaylarıyla değerlendirecek. Bakü'nün ardından Tahran'a geçecek olan Davutoğlu, daha sonra da Belgrad'a giderek yine çok önem verdiği Bosna Hersek ve Balkanlar'la ilgili gelişmelerin ele alınacağı Türkiye-Sırbistan-AB Dönem Başkanı İspanya üçlü toplantısına katılacak.

Davutoğlu, üçlü toplantıdan sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Çarşamba günü İtalya'da düzenlenecek olan Türkiye-İtalya zirvesine gidecek. Bu zirvenin hemen ardından Perşembe günü Estonya'ya geçecek olan Davutoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'yi temsil edecek. Bu toplantıda Türkiye Bosna Hersek'in üyelik eylem planının onaylanması için yoğun kulis yapacak. Bakan Davutoğlu bu yoğun tempoda, sancılı bir süreçten geçen Kırgızistan'a da gelecek günlerde gitmeyi planlıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler