'Petrol arama çalışmalarına devam edeceğiz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol arama çalışmalarının devam edeceğini belirterek, ''Bunlar hem karalarımızda hem karasularımızda hem de denizlerimizde devam ediyor. Mayınlı araziler dahil olmak üzere'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yalova Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılı açılış töreni kapsamında, Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ilk dersi verdi. Gelişmiş ülkelerin, tükenmekte olan fosil ve petrol kaynaklarının yerine yeni enerji kaynakları oluşturmaya çalıştığını belirten Yıldız, Türkiye'nin de arz güvenliğiyle alakalı birtakım tedbirleri ve hedefleri olacağını söyledi. Yıldız, böyle bir zincirin olduğunu belirterek, ''Bu zinciri takip ederken yapmamız gereken önemli bir başlık da arz güvenliğiyle alakalı. Yani ülkelerin, büyümelerini karşılayacak olan enerji kaynaklarını hemen yanı başında bulunduracakları bir yapı içinde olmaları gerekiyor'' dedi.
Türkiye'nin enerji ithalatının yüksek seviyelerde olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti: ''Peki biz ne yapacağız? Biz petrol aramalarımıza devam edeceğiz. Bunlar hem karalarımızda hem karasularımızda hem de denizlerimizde devam ediyor. Mayınlı araziler de dahil olmak üzere. 2008 yılında yüzde 26'lara kadar çıkan ve 45 milyar dolarları da bulan ithal kaynaklarının, ancak Türkiye'de aranması ve bulunmasıyla hem petrolde hem doğalgazda yerli kaynak haline gelmesi gereken bir arama çalışmamız var. Ve inşallah hedeflediğimiz noktaya ulaşmamız halinde bunlar ithal kaynak olmaktan daha ziyade yerli kaynak haline gelecektir. Ülkemiz adına da ciddi bir kazanım olacaktır.''
Arz güvenliği
Yıldız, Türkiye'nin arz güvenliğine ilişkin tedbirler alması gerektiğine de değinerek, şöyle devam etti: ''Arz güvenliğini sağlamamız da hem ithalattaki bağımlılığımızı azaltmaya yönelik, aynı zamanda kontratlarımızı devam ettirerek Türkiye'nin büyüme hızıyla alakalı makro büyüklüğüne uyabilecek bir enerji lojistiğini, bir enerji donanımını mutlaka sağlamamız lazım. Enerji aynen piyasa malı haline dönüşüyor. Daha agresif, daha uç bir örnekle domates gibi. Bir mal ne kadar az bulunursa o kadar çok kıymetleniyor, o kadar çok pahalanıyor; ne kadar çok arz ederseniz piyasaya ne kadar çok sunarsanız, belli bir ölçüyü kaçırmamak kaydıyla, o kadar değerini yakalamış oluyorsunuz. Bizim enerjide elde etmek istediğimiz nokta Türkiye'nin liberalleşen piyasayla beraber elektriğin rahat bulunabildiği, rahat üretilebildiği süreklilik sözü verebilir ve kalite içerisinde temin edilebildiği bir yapıyı oluşturmak. Aynı zamanda enerji kaynakları açısından da bunu desteklemek.''
Enerjinin uluslararası ilişkileri belirleyen ve hatta savaşlara dahi yol açan bir yapısı olduğuna işaret ederek, öğrencilere üniversitede öğrenecekleri teknik bilgileri, piyasada mutlaka kullanacaklarını hatırlattı. Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, daha sonra Bakan Yıldız'a teşekkür plaketi verdi.
Kentin anayasası
Bakan Yıldız, Yalova Valiliğini de ziyaret etti. Vali Hatipoğlu, kentin sorunları hakkında bilgi verirken, Yalova'nın anayasasının, çevre düzeni planı ve stratejik planla belirlendiğini, ancak bunun delinmeye çalışıldığını belirterek, ''Halen maden ocağı açma talepleriyle ilgili devam eden 22 davamız var'' dedi. Bakan Taner Yıldız da, Yalova'nın genel yapısının bozulmaması için hazırlanan plana sadık kalınması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda Yalovalılara bakanlık olarak destek vereceklerini söyledi. Vali Erbay, Bakan Yıldız'a ''Yürüyen Köşk'' minyatürü hediye etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı