'Piyasayı standartdışı ürünlerden ayıklamaya başladık'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Önümüzdeki aydan itibaren piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını daha kapsamlı bir şekilde ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz'' dedi.

'Piyasayı standartdışı ürünlerden ayıklamaya başladık'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2009 - 11:05

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından ''14 Ekim Dünya Standartları Günü'' dolayısıyla Byotell'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan büyük ilerlemeler sonucunda küreselleşmenin ciddi bir ivme kazandığını bildirdi. Değişen ekonomik yapıyla birlikte uluslararası ticaretin sınırlarının genişlediğini ve dünyanın hızlı bir ekonomik bütünleşme sürecine girdiğini dile getiren Ergün, gelinen noktada artık ulusal sınırların ve coğrafi mesafelerin önemini yitirmeye başladığını ifade etti. Küreselleşmenin rekabetçiliğe ayrı bir önem atfettiğini vurgulayan Ergün, bireyler arası rekabet gibi devletler arası rekabetin de çağdaş dünyanın, ekonomilerin olmazsa olmaz bir unsuru haline geldiğini söyledi.

Bakan Ergün, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin yanı sıra bölgesel ve küresel güç olmanın yolunun da rekabetçilikten geçtiğini belirterek, ''Bu nedenle artık uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin yolu standartlara uygun, kaliteli mal ve hizmet üretiminden geçmektedir. Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerini de, üretilen mal ve hizmetlerin kalitesi belirlemeye başlamıştır'' diye konuştu.

Standardizasyonun yoğun rekabet ortamında sanayinin ve hizmet sektörlerinin vazgeçilmez unsuru haline geldiğine dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti: ''Standartlar aynı zamanda yaşam kalitesinin yükseltilmesinde, insan sağlığı ve güvenliğinin, ekolojik dengenin ve tüketicinin korunmasında, bölgesel ve uluslararası ticaretin gelişmesinde son derece önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye olarak etkinliğimizi daha da artırarak sürdürmenin yolu, standart ve kalite konusunda katedilen mesafeye bağlıdır. Bunu gerçekleştirebildiğimiz ölçüde dünya pazarlarıyla bütünleşme sağlayabiliriz. Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız; Türkiye sadece kendisi için üreten bir ülke konumunda değildir. Sadece Türkiye için değil, tüm dünya için üretmeliyiz.''
 

'TSE 30 bin Türk standardıyla ilk 10 teşkilat arasında'

Bakan Ergün, Türk sanayisinde kalite ve standart konusunda son dönemde önemli bir farkındalık oluştuğunu, ancak sanayicilerin son yıllarda en çok dert yandığı konunun standart dışı, kalitesiz ürünler olmaya başladığını ifade etti. Sanayicilerin, ''Biz kaliteli ürünle her zaman rekabete hazırız. Ancak standartlara uymayan, kalitesiz, sağlıksız ürünlerle rekabet edemiyoruz'' diye şikayetlerini yoğunlaştırdıklarını dile getiren Ergün, şöyle devam etti: ''Sanayicilerimizden gelen bu şikayetlere, biz de Bakanlık olarak sessiz kalmadık, kalamayız. Bakanlığımızın rutin olarak gerçekleştirdiği piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını son dönemde yoğunlaştırarak, piyasayı kalitesiz, standart dışı ürünlerden ayıklamaya başladık. Önümüzdeki aydan itibaren piyasa gözetim ve denetim çalışmalarını daha kapsamlı bir şekilde ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz.''

TSE'nin geliştirdiği standartlar, Ar-Ge ve laboratuvar çalışmalarıyla, kurulduğu günden bu yana üreticilere yol gösterdiğini dile getiren Ergün, bu kapsamda uygunluk değerlendirme hizmetlerinden doğrudan yararlanan şirket sayısının son 2 yılda 45 binin üzerine çıktığını söyledi. Ergün, 30 bin Türk standardı ve uzman kadrolarıyla dünyanın ilk 10 standart teşkilatı arasında yer alan TSE'nin bu başarısında, Türkiye'de uluslararası standartları yakalama ve dünya ölçeğinde üretim yapma anlayışının benimsenmesinin payının büyük olduğunu kaydetti.
 

Helal gıda

Konferans öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, bir gazetecinin TSE'nin helal gıda çalışmalarıyla ilgili sorusu üzerine, dünyadaki tüketicilerin bu yöndeki taleplerinin yoğunlaştığını söyledi. Avrupa, Orta Doğu ve Amerika pazarlarında insanların tükettikleri gıda ürünlerinin nasıl ürünler olduğu konusunda daha titiz davrandıklarını dile getiren Ergün, bunda, küreselleşmenin, gıda sanayisindeki gelişmelerin ve gıda ürünlerine katılan maddelerin etkisinin fazla olduğunu ifade etti.

İnsanların gıda ürünlerini tüketirken kafalarında bir şüphe olmasını istemediklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: ''Bu konuda sertifika veren ülkeler var. Bu sertifikaları görmek istiyorlar. Türkiye'de henüz bu konuda bir sertifika uygulaması tam olarak başlatılamadı. Ama ülkemizdeki gıda üreticileri özellikle ihracat yaparken, bu pazarlara mallarını sunarken sorun yaşıyorlar. Üreticilerden bu yönde bir talep var. Büyük pazarlara gıda sanayimizin girmesi için sanayicilerimiz bu sertifikaları yurt dışından almak zorunda kalıyor. Dolayısıyla bu konuda Türkiye'nin şartlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alan bir çalışma yapmak icap ediyor. TSE'nin ve TOBB'un daha önceden başlattığı çalışmalar var. Bunlar elbette bir şekle kavuşacak ama henüz Türkiye'de netleşmiş, şu zaman bu konuyu bitiriyoruz diyebileceğimiz bir noktada değiliz.'' Bakan Ergün, hurda indirimiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise, bu konuda gerekli açıklamaları yaptıklarını, yeni bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.
 

'Standartlarla iklim değişikliğinin düzenlenmesi'

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de 1968-1970 yılları arasında Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) başkanlığını yapan ve TSE'nin kurulmasında büyük emeği olan Faruk Sunter döneminde TSE'nin önerisiyle ''14 Ekim Dünya Standartları Günü''nün 1970 yılından bu yana tüm dünyada kutlandığını anlattı. Dünya standartları gününün bu yılki ana temasının ''Standartlarla İklim Değişikliğinin Düzenlenmesi'' olarak belirlendiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, bu hafta içerisinde tüm temsilcilikleriyle toplantılar gerçekleştireceklerini söyledi. Küreselleşen dünyada sanayi ve ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılmasının bir zaruret haline geldiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, ''Bu amaçla yapılan çalışmalar tüm dünyada standartların öneminin her geçen gün artmasına neden olmaktadır'' dedi.

TSE'nin, Türk sanayisinin gelişmesinde anahtar rol oynayan milli bir kuruluş olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: ''TSE, standardizasyon alanında Avrupa Birliği standartlarının yüzde 98,8'ini milli standart olarak kabul etmiş olup, Avrupa'nın ilk 5, dünyanın ilk 10 büyük standart kuruluşları arasında yer almaktadır. Enstitünün yürürlükteki standart sayısı bugün itibariyle 30 bini geçmiştir. TSE, bulunduğu coğrafyada önemli bir konuma sahip olan ülkemizin küresel politikalarına paralel olarak, iki ve çok taraflı işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. 2008-2009 dönemi içerisinde Sayın Başbakanımızın huzurlarında Rusya Federasyonu Standartlar Kuruluşu ile imzalanan anlaşma dahil Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Etiyopya, Filistin, Irak, Kuveyt, Libya, Mısır, Moğolistan, Özbekistan, Polonya, Sudan ve Suudi Arabistan standart kuruluşları ile ikili işbirliği protokolleri gerçekleştirmiştir.'''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler