Por-çöz neden yasaklandı?
Almanya'da satışı, AB Komisyonu nihai bir karar alıncaya kadar geçici bir süre yasaklanan "Por Çöz" adlı kireç ve pas sökücünün, yüzde 20'den fazla oranda nitrik asit içerdiği için yasaklandığı bildirildi.
Almanya Federal Çevre Dairesi (UBA) bilim birimi müdürü Bettina Rechenberg, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından düzenlenen bir toplantıda, Almanya'da geçerli olan Temizlik Malzemeleri Yasası uyarınca insan sağlığına ve doğaya zararlı olan malzemeleri yasaklama hakları olduğunu belirterek, Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü'nün (BFR) araştırmalarını dikkate alarak böyle bir yasak getirdiklerini söyledi.
Bu konuda "Por Çöz"ü üreten Antalya'daki Levent şirketi ile ürünlerin Almanya'da dağıtımını yapan Karakuş şirketine, eyalet hükümetlerine, Alman hükümetine ve AB Komisyonu'na bilgi verdiklerini ifade eden Rechenberg, ürünün Almanya'da satışa sunulduğunun kendilerine bildirilmediğini, nitrik asit ihtiva etmesi ile ilgili daha önce bir yönetmelik olmadığı için Karakuş şirketi tarafından daha önce satışına izin verilmiş olduğunu kaydetti.
AB Komisyonu bu konuda nihai kararını verene kadar "Por Çöz"ün Almanya'daki dükkanlarda satışının yasaklanmış olduğuna işaret eden Rechenberg, "Yüzde 20 orandan daha fazla nitrik asit içeren temizlik malzemelerinin genel olarak yasaklanmasını talep ettik. Ancak çok fazla nitrik asit ihtiva ettiği için AB Komisyonu'na gönderdiğimiz raporda, Por Çöz'ün adını da andık" diye konuştu.
Levent şirketinden de kendilerine bir yanıt geldiğini kaydeden Rechenberg, "Por Çöz'ü üreten Levent şirketi de konuyu ciddiye alıyor ve farklı bir karışım hazırlamak istiyor" dedi. AB Komisyonu'nun yasak kararına karşı çıkması durumunda ne olacağı şeklindeki bir soruya karşılık da Rechenberg, böyle bir şey olacağını tahmin etmediklerini, ancak karara uymak durumunda olduklarını, belirli verilere göre sadece kısıtlamalar getirilmesi durumunda Almanya'da da bu kısıtlamalara uyulacağını söyledi. BFR Zehir Vakaları Komisyonu Başkanı Axel Hahn da, zehirlenme derecelerini değerlendirerek önerilerde bulunduklarını belirterek, yanlışlıkla söz konusu kireç sökücüden içen 3 yaşındaki bir Türk kızının ağır şekilde zehirlendiğini ve 1 ay boyunca hastanede tedavi görmek zorunda kaldığını ifade etti.
Kireç sökücünün içinde yaklaşık yüzde 25 oranında nitrik asidin bulunduğunu, nitrik asidin boğaz ve solunum yollarını, ayrıca mideyi tahriş edebileceği gibi metalle teması halinde zehirli nitrik gazların da oluştuğunu, bunların da akciğer embolisine, yani akciğerlerin su toplamasına neden olabileceğini kaydetti. Hahn, kullanılırken cilde de zarar veren nitrik asidin, daha sonra iyi havalandırılmayan tuvaletlerde de zehirli gazlarla insanlara zarar verebileceğine dikkat çekti.
Federal Çocuk Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Stefanie Maerzhaeuser de, söz konusu kireç sökücüden bir yudum bile alınması durumunda bunun çok kötü sonuçlar doğurabileceğine işaret ederek, bir hastanın 3 yıl içinde benzer bir olaydan dolayı 78 kez ameliyat olmak zorunda kaldığını söyledi. Hastanın boğaz ve midesindeki ağır tahrişler nedeni ile bir şey yiyemediğini de ifade eden Maerzhaeuser, akciğerde su toplanmasının da nefes alıp vermekte zorluk çekilmesine ve kalbin daha fazla yorulmasına neden olduğu için özellikle yaşlı insanlarda ölüme bile neden olabileceğini kaydetti.
TGD Genel Sekreteri Nalan Arkat da, TGD'nin BUND ve TEMA gibi çevre örgütleri ile çevrenin korunması amacıyla bazı projelere destek verdiğini hatırlatarak, vatandaşların sağlık konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu, bu nedenle böyle bir toplantı yapmayı gerekli gördüklerini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği