Portekiz'in yardım çağrısı masada

Avro Bölgesi Maliye Bakanları, Macaristan'da, Portekiz'in finansal yardım çağrısını değerlendirecek. Bakanlar toplantıda, Portekiz'in ne kadar yardıma ihtiyacı olacağını, yardım karşılığında hangi reformları yapabileceğini ve kredilere uygulanacak faiz oranını görüşecek.

Yayınlanma: 08.04.2011 - 10:27
Abone Ol google-news

Avro Bölgesi kaynakları, bakanların muhtemelen, Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos'un, ülkesinin ekonomik ve politik durumu hakkında ne söyleyeceğini dinleyeceğini, daha sonra Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonundan (IMF), kurtarma usullerini belirlemesi için Portekiz'e bir heyet gönderilmesini isteyeceğini belirtti.
Kaynaklar, Portekiz'e yapılacak yardımın büyüklüğünün muhtemelen 60-80 milyar Avro'yu bulabileceğine dikkati çekti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Macaristan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanların Portekiz'e ''dört başı mamur'' yardım için görüşmeler yapacaklarını belirterek, ''Görüşmelere başlamaya hazırız. AB tam bir ekonomik uyum programı planlıyor'' dedi.
 

Maliye bakanları

Macaristan'ın başkenti Budapeşte yakınlarında Godollo kasabasında düzenlenen toplantıya katılan Portekiz Maliye Bakanı Dos Santos, ''Sadece hükümetin değil ülkemin taahhüdüne ihtiyacımız var. Mümkün olan en kısa zamanda bir anlaşmaya varma taahhüdüne sahip olacağımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

AB Maliye Bakanları, Portekiz'in finansal yardımı alması için sert tasarruf önlemleri alması gerektiğini düşünüyorlar.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Portekiz'e yardımın sadece sıkı reformlar karşılığında garanti edilebileceğini söyledi.

Mevcut kurtarma mekanizması içinde finansal yardımın sadece ''bir uyum programı'' karşılığında olabileceğini ifade eden Schaeuble, Avrupa'nın acil yardım fonlarının, Portekiz'in ihtiyacını karşılamada yeterli sermayeye sahip olduğunu belirtti.
Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen, Portekiz için yardım koşullarının ''çok sıkı'' ve bütçe açığını azaltmak için alınacak tedbirlerin daha önce Portekiz parlamentosunun karşı çıktığının ötesinde olması gerektiğini söyledi. Katainen, ''Paket, parlamentonun karşı oy kullandığından daha sert olmalı. Bazı yapısal reformlar yapılmalı, sadece mali konsolidasyon yeterli değil'' diye konuştu.

Sky News'e verdiği demeçte de, Portekiz'in ekonomik durumu gerçekten iyi olmayan ve piyasaların şüpheyle yaklaştığı bir grup ülkenin muhtemelen sonuncusu olduğunu ifade eden Katainen, İspanya'nın iyi iş çıkardığını, reformlar yaptığını, harcamaları azalttığını ve vergileri yükselttiğini, bu yüzden epeyce güven kazandığını kaydetti.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Portekiz'in finansal yardım istedikten sonra ne tür önlemler alacağını belirtmesi gerektiğini söyleyerek, ''Lizbon yönetiminin finansal ihtiyacı konusunda bir rakam vermek için çok erken. Masadakini kontrol etmeden önce onların ihtiyaçlarını duymayı bekliyorum'' dedi.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders ise Portekiz için 80-90 milyar Avro'luk yardım paketinin ''mantıklı'' olduğunu belirtti.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, Alman ve Fransız mevkidaşlarıyla ülkesinin 67,5 milyar Avro'luk yardım paketinin faiz oranlarını düşürülmesini konuşmayı istediğini, Portekiz'in bugün ve yarın yapılacak toplantının ağırlıklı konusu olacağını, bu yüzden bir anlaşma beklemediğini söyledi.

İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado da, ülkesinin uluslararası yardıma ihtiyacı olmadığını kaydetti. Salgado, ''Ekonomimiz çok daha büyük, daha fazla çeşitlendirilmiş ekonomiye sahibiz, daha iyi geçmiş ekonomik performansa sahibiz, büyük yapısal reformların ortasındayız ve bütçe açığımızı azaltmak için büyük ve güçlü taahhüdümüz var'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler