Prof. Dr. Veysel Ulusoy’dan TÜİK’e eleştiri: Verilerde tutarsızlık var!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerini eleştirdi. Ulusoy, verilerde tutarsızlık olduğunun altını çizdi.

Yayınlanma: 10.02.2021 - 11:05
Abone Ol google-news

TÜİK, Ekim-Aralık 2020 dönemi işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik yüzde 12.9 oldu. Buna göre işsizlik, 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 103 bin kişi azaldı. 

İktisat Profesörü Veysel Ulusoy’un Twitter'dan yaptığı değerlendirme şöyle: 

"Enflasyon ve işsizlik ilişkisi de şaşırdı. Teori de bozuldu. Esnaf zor durumda ve hane halkı gelirsizken, işsizlik oranı artmıyorsa, verilerde tutarsızlık var denir. Verilerde tutarsızlık var! İstihdam kapasitesini kaybetmiş bir ekonomide işsizlik oranı değişmiyorsa, açıklanan büyüme oranı yapaydır. İşgücü istatistikleri kalemlerinde normal olmayan, ekonomik teoriye uymayan birçok kalem mevcut. TÜİK bunu ayrıntılı bir analiz ile açıklamak zorundadır1 dedi. 

VERİLER SOKAĞIN SORUNLARIYLA BAĞDAŞMIYOR 

Ulusoy Cumhuriyet için yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

Adeta ikiz ekonomik kriz yaşayan Türkiye’de işsizlik oranının hala %12’lerde çakılı kalması, ekonominin gerçekleriyle uyuşmuyor. Bu uyuşmazlığı bir kaç açıdan incelediğimizde verilerin toplumun gerçekleriyle bağını tamamen kopardığını en azından şu noktalarda görebiliriz:

1. Çalışabilir nüfusun devamlı arttığı bir ekonomide işgücünün azalması 

2. İstihdam edilenlerin sayısı ile beraber iş aramayanların oranının yükselmesi

3. Buna paralel olarak, emek arzında azalmaların devamlı ve katı bir hal alması

4. İstihdam kapasitesini kaybetmiş bir ekonomide ekonomik büyüme olgusunun konuşulması

5. Enflasyon ile işsizlik oranlarının teorik ve uygulamalı bağının kopması.

Ekonomik gerçeklerle açıklanan verilerin bağının kopma aşamasını çoktan geçtiği gerçeği göz önündeyken, TİK bünyesinde kurulmuş olan Enflasyon Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu ve İşgücü Piyasası Danışma Kurulu bültenlerini de dikkatli bir şekilde takip etmek gerekir. 

Özetle, sokağın sorunları ile bağdaşmayan verilerin ortaya çıkardığı sorunları çözmek de olanaksızdır. Sorun çözmek için sorunu kabul etmek ön şarttır.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler