Protokole Tamince ayarı

Hükümet, Fettah Tamince'ye ait Rixos Hoteli'ni kurtarmak için Kazakistan ile protokol değiştirdi.

Yayınlanma: 01.02.2013 - 08:43
Abone Ol google-news

Hükümet, devlet konuk evi yapılması için Kazakistan’a tahsis edilen Antalya Beldibi’ndeki 67 bin dönümlük arazi üzerinde kurulan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Fettah Tamince’ye ait Rixos Hoteli’ni kurtarmak için protokolü değiştirdi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen protokolle Tamince’nin oteline yasal statü karşılığında Kazakistan’dan 9 dönümlük taşınmaz alındı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda dün kabul edilen bir yasa tasarısıyla AKP hükümetine yakın işadamı Fettah Tamince’ye ait olan ve arazinin kullanım amacına aykırı olarak inşa edilen Rixos Tekirova Hoteli’nin korunması için uluslararası bir protokolde değişiklik yapıldı. Türkiye ile Kazakistan arasında 13 Aralık 1993 tarihinde imzalanan protokolle, devlet konuk evi yapma amacıyla Kazakistan’a taşınmaz tahsisi yapılacağı hüküm altına alındı. Bu kapsamda 2001 yılında Antalya Beldibi köyünde bulunan hazineye ait 67 bin 256 metrekare büyüklüğündeki arazi 49 yıllığına tahsis edildi. Ancak Kazakistan, devlet konuk evi yapması şartıyla tahsis edilen araziyi ihale ederek kullanım amacına aykırı olarak hotel yapımına izin verdi. Söz konusu arazinin 44 bin 954 metrekarelik (yaklaşık 45 dönüm) alanına inşa edilen Rixos Tekirova Hoteli 2005 yılında hizmete açıldı. Ancak hotelin tahsis amacına aykırı olarak işletildiği 2011 yılında ortaya çıkınca, hotelin 2001 yılından bu yana biriken bedel borçları 10 milyon TL olarak hesaplandı.

Bunun üzerine Kazakistan ile Türkiye arasında imzalanan 1993 tarihli protokolun değişmesi gündeme geldi. Tamince’ye ait olan hotelin korunması ve 2001 yılından bugüne kadar biriken bedel borçlarının silinmesi amacıyla hazırlanan protokol değişikliği kapsamında Kazakistan tarafından Türkiye’ye Almatı’da 1500 - 2 bin metrekare ve Aktau’da 7 bin metrekarelik olmak üzere yaklaşık 9 dönümlük arazi tahsis edilmesi öngörüldü.

Yasal zemin

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda dün kabul edilen değişiklikle 20 yıl sonra protokole eklenen yeni hükümle peşkeşe yasal zemin hazırlandı. Kabul edilen değişiklikle, devlet konuk evi yapma amacıyla tahsis edilen taşınmaza ilişkin şu düzenleme getirildi: “Arazinin 44 bin 954 metrekare yüzölçümlü kısmı 31 Aralık 2010 tarihine kadar bedelsiz ve 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren turizm amaçlı kullanılabilecektir. Anılan arazinin 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren turizm amaçlı kullanımına ilişkin vergi, resim ve başka zorunlu harçların ödenmesi Türkiye yasalarında ve diğer ilgili mevzuatında öngörülen esaslar çerçevesinde düzenlenecektir.”

 

Atıcı: Tam anlamıyla peşkeş

CHP’li Dışişleri Komisyonu Üyesi Aytuğ Atıcı, “Bu durumun gereğinin yapılması gerekirken, sen nasıl oluyor da bu düzenlemeyle karşımıza geliyorsun. 45 dönümlük arazi Kazak tarafınca turizm amaçlı başka kişilere tahsis edilebilecek. Fiili duruma böylece yasal kılıf yaratılacak” dedi. Bu durumun tam anlamıyla peşkeş çekmek olduğunu olduğunu ifade eden Atıcı, AKP’lilerin komisyonda “Ortada bir cenaze var, bu cenazeyi kaldırmamız lazım” dediğini belirterek, “Önce bu cenazeyi kim öldürmüş onu bulmamız lazım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler