Protokolün kilit noktası Azerbaycan

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin biraz daha olgunlaşmasının ardından gündemlerine alacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 15.01.2010 - 09:52
Abone Ol google-news

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ''Komisyonda reddedilme olasılığı yüksek olan bir konuyu gündeme alıp da bu kadar çalışmayı, çabayı niye boşa çıkartalım?'' dedi.

Mercan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin anayasaya uygun olduğuna karar vermesinin ardından, Türkiye'nin izleyeceği politikaya ilişkingörüşlerini bildirdi.

Murat Mercan, Ermenistan'ın iç hukukuna göre, hükümetin istemesi halinde, bir konunun parlamento onayından önce, anayasaya uygun olup olmadığına bakması için Anayasa Mahkemesine gönderebildiğini anlattı.

Türkiye ile Ermenistan'ın, şu anda durduğu yer açısından bir eşitlik bulunduğunu ifade eden Mercan, protokollerin, Türkiye'de de Ermenistan'da da dışişleri komisyonlarında olduğunu anımsattı. Ermenistan Dışişleri Komisyonu yetkililerinden, konunun ne zaman gündeme alınacağına yönelik bir açıklama gelmediğine işaret eden Mercan, ''Eğer Ermenistan Dışişleri Komisyonu gündeme alır, görüşürse o zaman bir adım önde olur. Görüşmeden bir adım önde olmaz. Şu anda aynı durumdayız'' dedi.

Mercan, ''Türkiye, bir adım önde olmayı düşünüyor mu?'' sorusuna, ''Protokollerin Meclis, komisyon gündemine alınması hepimizin arzusu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini biz de istiyoruz. Halkın en yüksek temsilcisi olan Mecliste tartışılsın'' karşılığını verdi.

Türk milletinin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya ve Azerbaycan'ın haklarına son derece duyarlı olduğunu belirten Mercan, bu iki ülke arasındaki sorunların çözümündeki çabaların, Türkiye'de onay sürecini kolaylaştıracağını kaydetti.
 

''İçinden çıkılmaz bir noktaya doğru gidiliyor''

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben, Komisyon Başkanı olarak, bunu gündeme aldığımda, bu komisyonda reddedilirse, sonunda içinden çıkılamaz bir noktaya doğru gidilir. Komisyonun reddettiği bir anlaşma, hükümete geri gönderilecek, hükümet tekrar gözden geçirecek, muhataplarıyla tartışacak, sonra komisyona tekrar gelecek. Bu süreci yaşamamak için benim amacım, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, sorunların çözümü konusunda somut adımların atılması. Bu olmazsa, benim kanaatim, bunun gündeme alınmasının çok da yararlı olmadığıdır. Ermenistan ile olan protokolleri, şu anda gündeme almayı, bekletmeyi tercih ediyorum.''

Ermenistan ile Azerbaycan arasında atılacak adımlara bakılıp bakılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Mercan, buna baktığını söyledi.

Kamuoyunun hassasiyetinin, Meclisin de hassasiyeti olduğunu dile getiren Mercan, ''Komisyonda reddedilme olasılığı yüksek olan bir konuyu gündeme alıp da bütün bu kadar yapılan çalışmayı, çabayı niye boşa çıkartalım? Biraz daha bekleriz, biraz daha olgunlaşır. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler biraz daha olgunlaşır, gelişmeler olur, ondan sonra gündeme alırız. Erken gündeme alıp, istenmeyen bir sonuç çıkmasındansa, biraz gelişmeleri bekleyip, ona göre gündeme almayı tercih ediyorum'' görüşünü dile getirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler