Pul sergileri adım adım Ata’nın izinde

“Misak-ı Milli’nin 100 yılı” sergisi Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Küçük Ayasofya Parkı’ndaki binasında görülebilir.

Pul sergileri adım adım Ata’nın izinde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.02.2020 - 02:00

“Millî Mücadelenin 100 Yılı (Misak-ı Milli)” olarak belirlenen 2020 pul sergilerinin ilk ayağı “Misak-ı Milli’nin 100 yılı”  Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Küçük Ayasofya Parkı’ndaki binasında açıldı, 6 Şubat’a kadar ziyaret edilebilir. Serginin, Kurtuluş Savaşı’nın mihenk taşlarından olan, Halide Edip Adıvar’ın da konuştuğu Sultan Ahmet Mitingleri’nin yapıldığı meydanda düzenlenmesi ziyaretçilere ayrıca duygusal, düşünsel bir deneyim vaat etmekte. Sergide Atatürk ve Kurtuluş Savaşı pullarının yanı sıra ilk kurulan TBMM (Ankara Hükümeti) pulları ve zarflarından oluşan koleksiyonlar, Atamızın Samsun’dan Amasya’ya giderken yolda söyledikleri “Dağ başını duman almış” marşından “İstiklal Marşı”na Q barkod okumalı taş plaklar, Atatürk ile ilgili marşların orijinal notaları, Atatürk konulu Milli Piyango biletleri de görülebilir.

PUL ARTIK BİR KÜLTÜR 

1841’de posta taşıma ücreti olarak işleme giren pulun, mektup taşısın taşımasın, ticari yönü olsun olmasın, günümüzdeki işlevi için bilginin, görgünün estetik değerler gözetilerek yansıtılması da denebilir. Pullar, pul koleksiyonları kültüre olduğu gibi tarihe de tanıklık eden önemli belgeler.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde “Cumhuriyetimizin 100 Yılı” etkinlikleri diyerek, PTT AŞ ile Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu’nun 2019 yılında yurt çapında başlattıkları “pul sergileri” de pulun tarihe tanıklık, ışık tutuculuk ve hatta bellek canlandırıcık yeteneğini ifade eden en iyi örneklerden. 2019 yılının “Millî Mücadelenin 100 yılında 100 panoda 100 koleksiyon” pul sergileri serisi Atamız’ın kurtuluş için İstanbul’dan Samsun’a yola çıktığı 16 Mayıs günü İstanbul’da yapılan tanıtım toplantısı ile başlamış; Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Atatürk’ün Ankara’ya geliş tarihi 27 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen, yarışmalı ve ödüllü de olan Milli Pul Sergisi ile tamamlanmıştı. Bu yeni sergi ile birlikte “Millî Mücadelenin 100 Yılı (Misak-ı Milli)” konulu anma blok pul, bu pula ait ilk gün damgalı zarf, seri numaralı anma blok, “Millî Mücadelenin 100 Yılı (Misak-ı Milli)” konulu özel tarih damgalı zarf da tedavüle sunuldu. 

ANADOLU’DA DEVAM EDECEK

2020 yılının bu ilk sergisini 11 Şubat’ta Kahramanmaraş, 11 Nisan’da Şanlıurfa sergileri izleyecek. TBMM’nin açılış günü Ankara’da çok özel olması hedeflenen bir sergi düzenlenecek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayram olduğundan dünya çocuklarının koleksiyonlarından oluşan bu sergi Ankara’da PTT Pul Müzesi’nde izlenecek. Gümrü Antlaşması’nın yapıldığı Kars’taki 3 Aralık sergisi ile bu yılın etkinlikleri tamamlanmış olacak.

2021 yılının sergileri ise yine tarihçemize göre belirlenip planlanacak. Tarihimize pullarla baktığımız, dönemin şartlarını daha iyi anladığımız, belleğimizin canlandırılmasıda amaçlanan bu sergi serisi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı 2023’te tümden tamamlanmış olacak. Yeni pullara da konu ola ola elbette.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler