PYD lideri Salih Müslim planlama için Cenevre'ye gitti

Cuma başlayacak Suriye görüşmeleri için bugün davetiye verecek olan BM Temsilcisi PYD’ye atıfla “Mümkün olduğunca kapsayıcıyız” dedi. PYD lideri Müslim de ‘Cenevre’ye gitti.

Yayınlanma: 25.01.2016 - 19:47
Abone Ol google-news

Suriye hükümeti ile muhalefeti arasındaki görüşmelerin başlaması gereken dün Birleşmiş Millitler Suriye Özel Temsilcisi malumu ilan etti. Staffan de Mistura, Cenevre’de görüşmelerin 29 Ocak cuma günü başlayabileceğini, davetiyeleri ise bugün göndereceğini duyurdu.

Müslim’e ‘ismini çek’

Basın toplantısında “Kime davetiye göndereceğinizi söylemediniz, ama Türkiye PYD’yi istemiyor. Bir yorum yapar mısınız” sorusu üzerine De Mistura “Kimlerin katılacağını söylemeyeceğim, ama mümkün olduğu kadar kapsayıcı olması BM’nin bana verdiği görev” dedi. BM Temsilcisi, davet edilecekler listesiyle ilgili Washington, Moskova, Ankara ve Riyad ile görüştüğünü aktardı.

Sputnik’ten Elif Örnek, BM’nin isteği üzerine PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Cenevre’ye gittiğini duyurdu. De Mistura’nın telefon edip Cenevre’nin gidişatı hakkında konuşmak ve planlama yapmak üzere Müslim’i çağırdığı, yazılı davetiyenin yüz yüze göreşmede verileceği ileri sürüldü. “İsminizi çekerseniz, sorun ortadan kalkabilir” önerisini ise PYD lideri “İlla ben geleceğim şartı koşmadım. Kendini şart koşan kimse ismini o çeksin” diye reddetti.

6 ay sürecek

De Mistura, Cenevre sürecinin “dolaylı görüşmeler” şeklinde 6 ay, ilk aşamanın 2-3 hafta sürmesini, beklediğini söyledi. Geniş çaplı ateşkes, yardımların ulaştırılması ve IŞİD’in durdurulmasına odaklanılacağını, yönetim, anayasa değişikliği ve seçimin ele alınacağını aktardı. Yerel değil gerçek ateşkes sağlanması gerektiğini, ama BM terör listesindeki Nusra, IŞİD’le ateşkes yapılmayacağını belirtti.

Muhalife ABD baskısı

“Pek çok kez terk etme, geriye gidiş olacak” manzarası çizen arabulucu “Cenevre-1 belgesi Esad’ın geleceği hakkında bir şey söylemiyor, tüm yürütme yetkisine sahip geçiş hükümeti diyor” vurgusu yaptı.

Dün Gulf News’a konuşan muhalefet heyetinden kaynaklar “Lavrov, Kerry’yi muhalefete büyük ödünler verdirmeye ikna etmiş” dedi. Kerry’nin Riyad’da görüştüğü muhalefet heyeti başkanı Riad Hicab’a şu mesajı verdiği iddia edildi: “Muhalefet heyetinde Müslim, eski başbakan Kadri Cemil ve insan hakları savunucusu Heysem Menna olacak. Cenevre’ye gidip Esad heyetiyle milli birlik hükümeti müzakere edeceksiniz. Bunları yapmazsanız dostluğumuzu kaybedersiniz. İktidarı devir almıyorsunuz, çünkü Esad gitmiyor, 2017 seçimlerinde yeniden aday olabilecek.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler