'Radyasyona bulaşmış malzeme var'

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Acil Durum Yönetim Merkezi Sorumlusu Halil Demir, Gaziemir ilçesinde faaliyette bulunduğu süre içerisinde ürettiği kurşunun atıklarını ''toprağa gömdüğü'' iddia edilen fabrikanın arazisinde ''radyasyona bulaşmış malzeme'' bulunduğunu söyledi.

'Radyasyona bulaşmış malzeme var'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2012 - 16:04

Fabrika alanında ölçüm işleminin ardından Gaziemir Kaymakamlığı'na geçen 3 kişilik TAEK heyeti, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine, gerekli açıklamayı TAEK Başkanlığı'nın yapacağını belirtti.

TAEK Acil Durum Yönetim Merkezi Sorumlusu Halil Demir, sorular üzerine, 2007 yılında fabrikaya radyoaktif maddeden değil çevre açısından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce ceza kesildiğine değinerek, ''Burada radyasyona bulaşmış malzeme var. Kesin açıklamayı TAEK Başkanlığı yapacak'' dedi. TAEK heyeti, incelemelerin ardından İzmir'den ayrıldı.

Fabrika hakkında suç duyurusu

Öte yandan İzmir'in Gaziemir ilçesinde, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın atıklarının toprağa gömdüğü iddialarıyla ilgili firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Avukat Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziemir ilçesinde şu anda faaliyette bulunmayan bir fabrikanın atıklarını arazisindeki toprağa gömdüğünü ve çevreye zarar verdiğini, bunun raporlara yansımasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını belirtti.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun alandaki ilk radyasyon tespitini 2007 yılında yaptığını dile getiren Cangı, TAEK tarafından hazırlanan rapora göre, "radyasyonun fabrikanın nükleer santrallerde kullanılan çubukları eritmesiyle oluştuğu, bu maddelerin Türkiye'ye yasal girişinin olmadığının" belirtildiğini ifade etti.

Raporda bu durumun dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Kaymakamlığı, Gaziemir Belediyesi'ne de bildirildiğini iddia eden Cangı, şöyle konuştu:

"Raporda, ilk olarak 3 Nisan 2007'de TAEK tarafından fabrikada radyasyonlu cüruf (atık) gömülü alan tespit edilmekte. 17 Haziran 2008'de Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bir depoda 200 ton atık tespit ettiğini, bu atıkların bertarafa gönderilmesi istendiği, denetçilerin 2008 Temmuz ayında tekrar fabrikaya gittiğinde 180 ton tehlikeli atık daha bulduğu belirtilmekte. TAEK tarafından 8 Eylül 2008'de şirkete gönderilen yazıda, 'Fabrikada mayıs, haziran, temmuz ve ağustosta yapılan ölçümlerde depolama sahasında, fırınlar bölgesinde, kapalı istif sahasında radyoaktif madde bulaşmış atık tespit edildiği radyasyonlu atıkların bulunduğu yerin karantina altına alınması gerektiğini' bildirmiştir.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 17 Eylül 2008'de fabrikaya 'depolanmış atık sahasında radyasyon tespit edildiğini' yazmış, bu yazı Büyükşehir Belediyesi'ne, Gaziemir Kaymakamlığı'na, Gaziemir Belediyesi'ne ve Sağlık Grup Başkanlığı'na da gönderilmiştir."

Cangı, daha sonra fabrika yetkilileri ile gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle bazı kamu kurumları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler