Rasmussen: Rus askerleri çekilmiyor
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin çekildiklerine dair bir işaret görmediklerini söyledi.
NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi'nden önce konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen krizi çözmenin en iyi yönteminin "siyasi diyalog" olduğunu tekrarladı. Rasmussen düzenlediği basın toplantısında "Maalesef, Rusya'nın askerlerini çektiğini doğrulayamıyorum. Bizim gördüğümüz bu değil" dedi.
Moskova'nın NATO-Rusya ortaklığının üzerine bina edildiği prensiplerin altını oyduğunu belirten Rasmussen, "Artık işler eskisi gibi olmayacak. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı özgür ve barış içinde Avrupa vizyonumuza meydan okuyor. Avrupa'nın güvenlik manzarasını toptan değiştiriyor. Bugün NATO'nun ortak savunmasına kararlı bağlılığımızı göstereceğiz" dedi.
NATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel'de yapacakları toplantında nasıl Ukrayna'ya yardımcı olup, Doğu Avrupa'daki müttefiklerine güvence verebileceklerini ele alacak.
28 NATO üyesinden bakanlar Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin diplomatik krize yol açmasından bu yana ilk kez toplanıyor. Bu arada Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin kısmen geri çekilmesi emri verdiği haberleri geliyor.
Alman hükümetinden yapılan açıklamada Rusya lideri Vladimir Putin'in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede bu emri verdiğini söylediği belirtildi.
Binlerce Rus askerinin hala Ukrayna'nın doğu sınırında konuşlanmış halde olduğu kaydediliyor.
Gazprom'dan zam
Öte yandan Rus enerji devi Gazprom bugünden itibaren Ukrayna'ya satılan doğalgazın fiyatını yükselttiğini açıkladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alexsey Miller geçen ay Ukrayna'nın 1,5 milar Doları aşan doğalgaz faturasını ödeyemediğini söylemişti.
NATO Dışişleri Bakanları'nın Brüksel'deki toplantıda Moskova'yla işbirliğini resmen askıya almayı görüşmeleri bekleniyor.
İttifaktan yapılan yazılı açıklamada bakanların Ukraynalı mevkidaşları Andriy Deşiçitsiya ile Ukrayna'ya ve bu ülkenin savunma reformlarına nasıl yardımcı olabileceklerini konuşacakları kaydedildi.
İttifakın Doğu Avrupa'daki üyelerine güvence vermek için Baltık ülkelerinde daimi askeri üsler kurulması da ele alınacak.
Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Estonya, Letonya ve Litvanya'da gerginlik yarattı.
NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.
İngiltere, ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı NATO ülkeleri daha çok sayıda savaş uçağı göndermeyi önerdi.
Rusya ve Batı arasındaki gerilim Kremlin yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in aylar süren sokak gösterilerinin ardından devrilmesiyle başladı.
Rusya'nın daha sonra Kırım'ı ilhak etmesi ilişkilerde krize yol açtı.
AB ve ABD Rusya lideri Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı isimlere ve diğer yetkililere ambargo uygulamaya başladı. Rusya da ABD'li politikacılara kendi ambargolarını koyarak yanıt verdi.
(BBC Türkçe)
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!