"Reçeteli satış zirai mücadeleyi geciktiriyor"

Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği (TİSİT) Başkanı Harun Kipge, tarımsal ilaçlar için reçeteli satış zorunluluğu getirilmesinin, zirai mücadeleyi geciktirdiğini, kalıntısız ürün elde etmeye de hizmet etmediğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2009 - 07:39

Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği (TİSİT) Başkanı Harun Kipge, tarım ilaçlarına reçeteli satış zorunluluğu getiren yönetmeliğin,hazırlanan ve uygulanan haliyle tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Kipge, ''uygulamanın aceleye getirilmeden, öncelikle pilot olarak 1-2 ilde başlatılıp, aksaklıkların ve yararlarının görülerek diğer illere yaygınlaştırılmasının daha uygun olacağı'' yönündeki TİSİT görüşünün dikkate alınmaması nedeniyle halen bir çok sorun yaşandığını kaydetti.

Tarımsal ürünlerde kalıntı sorununun en önemli nedeninin, ''ilaçların doğru seçilmemesi'' kadar, hatta belki de daha önemlisi, ''doğru dozda ve doğru zamanda kullanılmaması'' olduğuna işaret eden Kipge, şöyle devam etti:
''Teknolojik ürünler olan tarım ilaçları, yıllarca süren araştırmalar sonucunda geliştiriliyor. Tavsiyelerine uygun kullanıldığında, insan ve çevre sağlığı açısından zararı olmadığı gibi, ülke ekonomilerine milyarlarca dolarlık değer katıyor. Türkiye'de de tarım ilaçlarının ekonomiye katkısı yaklaşık 15-20 milyar dolar civarındadır. Yaklaşık 500 milyar dolarlık tarımsal üretimimiz, birkaç milyon dolarlık tarım ilacı sayesinde korunmaktadır.

Doğru ilacın, doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanması ile tarımsal üretimde kalıntı sorunu çözülebilir. Reçeteli satış, doğru ilacın seçimine yönelik bir uygulama olarak başlatılmıştır. Ancak, uygulamalarda, ne doğru ilacın seçimine ne de tarımsal üründe ilaç kalıntısını önlemeye katkısı olmuştur.''

Türkiye dışında hiçbir ülkede tarım ilacının reçete ile satılmadığını ifade eden Kipge, yetki verilen ziraat mühendislerinin reçete yazabileceğini hatırlatarak, sistemin sakıncaları konusunda şunları söyledi:
''Ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü dışındaki makine, peyzaj, ekonomi vb. bölümlerinden mezun olan ziraat mühendisleri, hastalık, zararlı ve zirai mücadele konularında yeterli bilgiye sahip değildir. Ancak, birkaç günlük eğitim sonucunda sınavı geçenler, reçete yazma yetkisine sahip oluyor. Belki de bugüne kadar hiç ilaçla karşılaşmamış kişiler reçete yazabiliyor. Birkaç gün eğitim alan insanların doğru ilacı yazması mümkün değil. Bir doktorun hastayı görmeden, tarifle uzaktan hastalığa teşhis koyması gibi, insanlar il ve ilçe müdürlüklerine gidip, hastalığı tarif edip, ilaç yazdırıyor. Masa başında, tarife göre ne kadar doğru ilaç yazılabilir?''

Tarım ürünlerinde ilaç kalıntısının önlenmesi için, öncelikle uygulamayı yapan çiftçilerin eğitilmesi ve uygulama sonucunda kontrollerin artırılması gerektiğini vurgulayan Harun Kipge, tarımsal mücadelenin aksamaması, tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi açısından, uygulamanın yeniden değerlendirilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler